Volkskrant Ochtend: Hoe een eik in Ulvenhout heel Nederland bezighoudt | Mazraoui maakt Ajax in blessuretijd gelukkig

Goedemorgen. Een eeuwenoude eik in Ulvenhout – boom van het jaar – dreigt te moeten wijken voor de verbreding van de A58. En dat houdt de gemoederen bezig. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: Ajax - Benfica was een heerlijk gevecht met vuige trekjes, culminerend in een wervelende avond vol spanning in de Arena. Het bevrijdende doelpunt viel in blessuretijd.

Ajax viert de 1-0 van Noussair Mazraoui tijdens Ajax - Benfica. Beeld ANP Pro Shots
Ajax viert de 1-0 van Noussair Mazraoui tijdens Ajax - Benfica.Beeld ANP Pro Shots

Terwijl u sliep:

Mazraoui maakt Ajax in blessuretijd gelukkig
Ajax - Benfica was een heerlijk gevecht met vuige trekjes, een botsing van stijlen ook, culminerend in een wervelende avond vol spanning in de Arena. Het bevrijdende doelpunt (1-0) viel in blessuretijd en was van rechtsachter Mazraoui, die ook al scoorde tegen Bayern. Ajax zette een stap op de evengoed nog lange weg naar de achtste finales van de Champions League.

Trump wil ex-topvrouw Monsanto aanstellen als baas van federale dienst voor natuurbeheer
De Amerikaanse president Donald Trump wil een voormalige topvrouw van agroconcern Monsanto aanstellen als baas van de Fish and Wildlife Service, de federale dienst voor natuurbeheer, jacht en visserij. Dat heeft Trump dinsdag bekend gemaakt.

Trouw: nieuwe richtlijn voor evaluatie lhbti-asielzoeker nog niet in gebruik bij IND
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kondigde in juli aan de ondervragingsmethoden voor lhbti-asielzoekers aan te zullen passen. Volgens belangenorganisatie COC en asieladvocaten is daar nog weinig van te merken.

Zeker twintig gewonden door op hol geslagen roltrap in Rome
In het metrostation Repubblica in het centrum van Rome zijn dinsdagavond gewonden gevallen door een op hol geslagen roltrap. Een grote groep reizigers stond op de roltrap toen die met een enorme vaart naar beneden ging, waar de mensen vervolgens op elkaar vielen.

Vandaag in het nieuws

Het Europees Parlement stemt over een verbod op de verkoop van wegwerpplastic producten zoals rietjes. Is André Rieu verantwoordelijk voor de te jonge panfluitspelers bij zijn optredens? De Raad van State doet uitspraak. Waarmee wordt het documentairefestival Idfa geopend? En hoe zien de programma’s eruit?

Aanraders van de redactie

Hoe een eik in Ulvenhout heel Nederland bezighoudt
Een eeuwenoude eik in Ulvenhout – boom van het jaar – dreigt te moeten wijken voor de verbreding van de A58. De troeteleik houdt de gemoederen behoorlijk bezig.

Jan baron de Constant Rebecque vertelt in welke context de De Troeteleik op de A58 nabij Ulvenhoutooit geplant is.  Beeld Marcel van den Bergh
Jan baron de Constant Rebecque vertelt in welke context de De Troeteleik op de A58 nabij Ulvenhoutooit geplant is.Beeld Marcel van den Bergh

Eerste hulp MC Slotervaart gesloten: ‘Is het hier dicht? Shit wat heftig’
De spoedeisende hulp van het Medisch Centrum Slotervaart in Amsterdam is dinsdag gesloten, nadat het ziekenhuis uitstel van betaling aan had gevraagd. Ook voor de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord en Dronten dreigt faillissement. Alle zijn in handen van dezelfde commerciële eigenaar.

De spoedeisende hulp van Medisch Centrum Slotervaart. Beeld Pauline Niks
De spoedeisende hulp van Medisch Centrum Slotervaart.Beeld Pauline Niks

Koning Willem-Alexander treurt in Londen om Brexit
De ‘hechte, historische relatie’ tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk werd benadrukt tijdens het bezoek van Willem-Alexander aan het eiland. Er klonken zelfs vier woorden Nederlands: Leve. De. Koning. Hoera.

Astana is een soort kruising tussen Dubai, Versailles en Disneyland
In de onregelmatig verschijnende serie Aardse Paradijzen deze keer aandacht voor Astana, de architecturaal futuristisch fonkelende hoofdstad van Kazachstan. Olaf Tempelman reisde af naar dit prestigeproject van president Nursultan Nazarbajev en onderzocht of deze stad zich wél weet te onttrekken aan de wetmatigheid dat nieuw gecreëerde hoofdsteden (Brasilia!) maar niet tot leven willen komen.

Zakenmannen staan voor het Bayterek Monument in Astana, Kazakhstan. Beeld Ryan Koopmans
Zakenmannen staan voor het Bayterek Monument in Astana, Kazakhstan.Beeld Ryan Koopmans

Daniel Schwaab: ‘Er wordt niet meer gejammerd bij PSV’
Daniel Schwaab is de fysiek beperkte, sociaal bewogen defensieleider van PSV. De 30-jarige Duitser over zijn lijf, zijn land, het bestrijden van topspitsen en de mentaliteitsverandering in Eindhoven.

Met zijn theatervoorstelling scholen af, zo wil Arjan van Essen jongeren iets leren
Kaya Bouma schrijft over docent Arjan van Essen. Hij maakte een theatervoorstelling op zijn school. Maar theater, dat past niet binnen het geloof, vindt de reformatorische scholengemeenschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden