NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Hoe een Drent patent kreeg op een duizend jaar oud Ethiopisch ‘superfood’| Acne omarmd tot op de catwalk

Goedemorgen. Alsof een Ethiopiër er met het patent op stroopwafels of hutspot vandoor is gegaan. Zo voelen de Ethiopiërs zich over het kapen van de graansoort teff, hoofdingrediënt van hun nationale lievelingsgerecht injera, door een Drentse landbouwkundige. Hoe kan het in Ethiopië al duizenden jaren geteelde teff in 2003 zijn ‘uitgevonden’ door ene Jans Roosjen uit Hooghalen? Verder in deze nieuwsbrief: na body positivity volgt skin positivity: beroemdheden en modellen omarmen hun puistjes, tot op de catwalk, in modebladen en de rode loper aan toe. Hoe moeten we deze beweging plaatsen?Terwijl u sliep

Ethiopische boeren aan het werk.Beeld Julius Schrank

Hoe een Drent patent kreeg op een duizend jaar oud Ethiopisch 'superfood'
Al duizenden jaren teelt Ethiopië teff, de basis voor het nationale gerecht injera. Dus hoe kan een Drentse landbouwkundige patent hebben op de graansoort die wordt getipt als het nieuwe superfood? Ethiopië stapt naar het arbitragehof.

Aartsbisschop krijgt één jaar huisarrest voor verzwijgen kindermisbruik
De Australische aartsbisschop Philip Wilson is bestraft met één jaar huisarrest voor het in de doofpot stoppen van een misbruikschandaal. De 67-jarige Wilson hoeft vanwege zijn slechte gezondheid niet de cel in, zo oordeelde de rechter.

Met een trein dwars door de jungle wil de nieuwe Mexicaanse president de toeristen beter spreiden
De Mexicaanse president-in-wording López Obrador is voornemens een enorm infrastructuurproject op te zetten om de jungle rond de Maya-ruïnes in Palenque met de trein toegankelijk te maken. Hij wil zo de massa toeristen rond de badplaats Cancún beter gaan spreiden, en meer gemeenschappen laten profiteren van de toeristeninkomen.

Aantal vacatures naar nieuw record
Het aantal openstaande vacatures is in het tweede kwartaal van 2018 uitgekomen op een nieuw record. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd het vorige recordaantal van eind 2007 met 2000 stuks overtroffen.

Vandaag in het nieuws

Kan de metrolijn Hoekse Lijn worden doorgetrokken tot het strand van Hoek van Holland? De Raad van State doet uitspraak. Prijsvechter Ryanair overlegt vandaag met de vakbond van het cabinepersoneel over een loonsverhoging. En zowel Noord- als Zuid-Korea viert Bevrijdingsdag: het vertrek van de Japanse troepen in WO2.

Aanraders van de redactie:

Waarom krijgen behandelaren zo moeilijk grip op depressie?
Hoe behandel je een patiënt met psychische problemen? Verslaggever Charlotte Huisman vraagt psychiaters en psychologen naar praktijkvoorbeelden en welke beslissingen zij nemen.

‘Ter bescherming van het koraal en onze gezondheid: smeer minder zonnebrandcrème’
Uv-filters vervuilen het water, tasten het koraal aan en bevatten hormoonverstorende stoffen, waarschuwt onderzoeksjournalist Robin van Wechem.

Drukte op het strand tussen Bergen en Egmond aan zee.Beeld Raymond Rutting

‘Puistjes zijn in’: de opkomst van acne positivity
Na body positivity volgt skin positivity: (Instagram-)beroemdheden en modellen omarmen hun puistjes, tot op de catwalk, in modebladen en de rode loper aan toe. Hoe moeten we deze beweging plaatsen? 

Foto uit een serie waarin fotograaf Peter DeVito modellen met puistjes fotografeert.Beeld Peter DeVito

Een verzetsheldin zoals Soldaat van Oranje en het Meisje met het Rode haar
Ru Paré (1896-1972) redde 52 Joodse kinderen
Ze liet zich er niet op voorstaan dat ze in de oorlog 52 Joodse kinderen redde. Met een biografie en een duo-expositie wordt Ru Paré - Tante Zus voor haar onderduikkinderen - aan de vergetelheid onttrokken.

Ru Paré (rechts) in het atelier van Albert Roelofs, Scheveningen 1920.

Kan een zwarte acteur de iconische geheim agent James Bond portretteren?
Stirred, not shaken. Zo drinkt Idris Elba zijn martini’s het liefst, bekende hij eens. Een minpuntje dat hem graag wordt vergeven, want velen zouden het toejuichen als hij de zevende 007 wordt. Maar gaat dat wel gebeuren? Bond-experts geven hun mening.

Menzis lijkt dezelfde frustratie te hebben bij ggz-organisaties als Jasper van Kuijk bij automonteurs
Menzis lijkt dezelfde frustratie te hebben bij ggz-organisaties als ik bij automonteurs, schrijft Jasper van Kuijk in zijn column. Ga met een rammeltje naar je garage en ze zeggen: ‘Nou, we kúnnen dit proberen.’ En dan blijkt dít het rammeltje niet op te lossen en dan moet je toch betalen en dan kunnen we dát proberen. Maar wat zijn de consequenties voor de patiënt van de door Menzis gewenste efficiëncy-verbetering?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden