Volkskrant OchtendVrijdag 24 april

Volkskrant Ochtend: Hoe dodelijk is het coronavirus? Dit zeggen de cijfers | Verzet tegen lockdown VS groeit: kom niet aan onze vrijheid, klinkt steeds luider

President van de Europese Unie Charles Michel en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen leggen op een persconferentie uit waarover de EU-leiders donderdag tijdens een videotop overeenstemming hebben bereikt.  Beeld AP
President van de Europese Unie Charles Michel en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen leggen op een persconferentie uit waarover de EU-leiders donderdag tijdens een videotop overeenstemming hebben bereikt.Beeld AP

Terwijl u sliep

Verzet tegen lockdown VS groeit: kom niet aan onze vrijheid, klinkt steeds luider
Op het Amerikaanse platteland is weinig begrip voor de strenge maatregelen tegen de corona-epidemie. De doden vallen immers vooral in de steden.Waarom zouden ze hier dan niet meer mogen vissen of tuinieren?

Doorbraak bij repatriëring: dit weekend eerste vlucht uit Marokko
De eerste van de drieduizend Nederlanders die zijn gestrand in Marokko kunnen zondag naar huis. In elk geval één Nederlandse vlucht vertrekt dan van Casablanca naar Schiphol. Dat bevestigen meerdere Nederlanders die telefonisch en per mail hoorden dat ze mee kunnen.

Schaarste aan mondkapjes: bescherming personeel verschilt per ziekenhuis
Nederlandse ziekenhuizen gaan verschillend om met persoonlijke beschermingsmiddelen voor medisch personeel. Ondanks de schaarste en de stijgende vraag naar hoogwaardige mondmaskers in de sector, kiezen ziekenhuizen voor meer bescherming dan de landelijke norm voorschrijft.

Meer dan 3000 doden in een dag in de VS
De instroom van coronapatiënten in het ziekenhuis lijkt zich de laatste week te stabiliseren. Het RIVM maakt vanmiddag bekend hoeveel mensen in de afgelopen week zijn overleden. Volg het laatste nieuws rondom de coronacrisis in dit liveblog.

Vandaag in het nieuws

De Hoge Raad doet uitspraak over het verbod op motorclub Bandidos. Op het stadhuis worden foto’s van protestborden geprojecteerd om aandacht te vragen voor het klimaat. Voor de jaarlijkse lintjesregen nemen burgemeesters dit jaar persoonlijk contact op met burgers die benoemd zijn in een ridderorde.

Aanraders van de redactie

Dit Belgische dorpje betreurt tientallen coronadoden: ‘Onze hechtheid bleek onze achilleshiel’
In het Belgische dorpje Alken bladeren ze zuchtend door de overlijdenspagina’s: het coronavirus richtte er opvallend veel schade aan. ‘Het was bijna als een sciencefictionfilm hier, met zo’n onzichtbaar virus dat mensen doodmaakt.’

Gerarda Raskens komt een kaarsje branden voor haar dochter in de kapel in het centrum van Alken.  Beeld Aurélie Geurts
Gerarda Raskens komt een kaarsje branden voor haar dochter in de kapel in het centrum van Alken.Beeld Aurélie Geurts

Tienduizend kinderen in Afrika omgekomen door honger: gisteren, vandaag en morgen weer
‘De daadkracht en het onbekommerd met miljarden smijten van de coronacrisis ontbreken in de meeste andere crises’, stelt Bert Wagendorp tot zijn spijt vast. Zelfs wanneer die crisis betekent dat vele miljoenen mensen naar bed gaan met honger. Waarom wil het maar niet lukken armoede en honger uit de wereld te helpen?

Strooien met miljarden: de peperdure redding van de economie
Een maand geleden kondigde het kabinet een miljarden verslindend noodpakket aan dat de ergste financiële nood moet lenigen van door de coronacrisis getroffen werknemers, zzp’ers en ondernemingen. Hoeveel is er al uitgegeven, en aan wie?

Hoe dodelijk is het coronavirus?
Het is een confronterend onderwerp: hoe dodelijk is het coronavirus eigenlijk? Wie voorbij de emotie naar de cijfers kijkt, kan – heel voorzichtig – ook een aantal conclusies trekken. Ook over het gevaar voor uzelf.

Artsen en verpleegkundigen in beschermende pakken op de afdeling waar coronapatiënten liggen. Beeld Arie Kievit
Artsen en verpleegkundigen in beschermende pakken op de afdeling waar coronapatiënten liggen.Beeld Arie Kievit

De pandemie zet de deur naar de toekomst verder open
‘Futuroloog’ Jesse van Doren (23) is een keynote-speaker over alles – van gezondheidszorg tot de NS – omdat hij op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op allerlei terreinen. ‘In Nederland was er een pandemie voor nodig om toekomstdiscussies open te gooien,’ schrijft Michel Maas. Van Doren is dat al gewend: ‘Ik kijk naar de technologische mogelijkheden’.

8D-audio: een revolutie of een geinig tijdelijk speeltje?
Dankzij popster Billie Eilish en haar song Ilomilo hebben miljoenen luisteraars het ‘buitenlichamelijke’ effect van 8D-audio ontdekt. Hoe werkt het? En wordt dit het geluid van de toekomst?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden