Nieuwsbrief Ochtend

Volkskrant Ochtend: Hoe de inzet van sociale media politiewerk bij vermissingen verandert | De dilemma’s van de NPO in tijden van Netflix

De opsporing van vermiste personen is door de opkomst van sociale media drastisch veranderd voor de politie. Dat levert doorbraken op, maar er zijn ook risico's. Daarover leest u in deze nieuwsbrief. En ook over liefde op het werk. Kun je geliefden en collega's zijn? Plus: de grootste dilemma's van de NPO in tijden van streamingsdiensten als Netflix. 

Een dorp aan de voet van de vulkaan Fuego in Guatemala is bedekt onder vulkanische as. Beeld AP

Terwijl u sliep

VS trekken nu ook diplomaten terug uit China vanwege geheimzinnige ziekte

De VS hebben opnieuw diplomatiek personeel teruggetrokken uit China nadat ze het slachtoffer zijn geworden van een geheimzinnige ziekte. Nadat al eerder diplomaten en hun familieleden op Cuba waren teruggehaald vanwege de mysterieuze aandoening, heeft Washington nu een onbekend aantal medewerkers van het consulaat in Guangzhou naar de VS teruggestuurd

Door sociale doelen te stellen, is geluk een klein beetje maakbaar

Wie zijn welbevinden een klein zetje wil geven, doet er goed aan zichzelf een sociaal doel te stellen. Bijvoorbeeld: meer tijd met vrienden doorbrengen of een oude tante helpen. Een jaar later is de ‘levenssatisfactie’ van deze actieve gelukszoekers met gemiddeld 0,19 punten gestegen op een schaal van 1 tot 10. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling levensloopstudies van het Max Planck instituut in Berlijn. De studie is gepubliceerd in Psychological Science.

Vulkaanuitbarsting Guatemala heeft hele dorpen veranderd in plekken die doen denken aan Pompeï

De zoektocht naar lichamen bij vulkaan Fuego in Guatemala verloopt moeizaam omdat er weer nieuwe uitbarstingen zijn geweest. De berg blijft een mengsel van giftig gas, gloeiend hete rotsen en as uitspugen, dat langs de hellingen naar beneden stroomt.

OM Curaçao heeft nieuw bewijs tegen vermeende opdrachtgevers in zaak Helmin Wiels

Het Openbaar Ministerie op Curaçao meent steeds meer bewijzen te hebben voor een rechtszaak tegen de ‘intellectuele daders’ van de moord, ruim vijf jaar geleden, op de populaire en omstreden politicus Helmin Wiels. Dat bleek woensdag tijdens een rechtszitting in Willemstad.

GroenLinks-leider Jesse Klaver troost Kamerlid Rik Grashoff. Die stapt op omdat hij loog over een relatie met partijvoorzitter Marjolein Meijer. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Vandaag in het nieuws

Onder meer Bits of Freedom eist in een kort geding dat delen van de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten buiten werking worden gesteld. In Noord-Holland staken de buschauffeurs van Connexxion. Ze willen een betere cao. En de Amerikaanse president Trump en premier Abe van Japan ontmoeten elkaar om de top tussen de VS en Noord-Korea voor te bereiden.

Aanraders van de redactie

Politie worstelt met burgerhulp bij vermissingszaken: ‘Het zou goed zijn als mensen vooraf enige instructies krijgen’

De opsporing van vermiste personen is door de opkomst van sociale media drastisch veranderd voor de politie. Burgers zoeken spontaan mee. Dat levert doorbraken op, zoals bij de zoektocht naar Anne Faber, wier vermoedelijke dader volgende week voor de rechter staat. Maar er zijn ook risico’s.

Horrorfilm Inferno (1980). Vandaag de dag is horror ongekend populair.

Pijnlijke liefdesaffaire treft heel GroenLinks en met name de toekomstige verkiezingscampagnes

GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff en partijvoorzitter Marjolein Meijer moeten het veld ruimen wegens een liefdesaffaire. Intern zijn de emoties hoog opgelopen bij de partij van Jesse Klaver. Hoe goed is het crisismanagement van GroenLinks?

Het toneelstuk over Trump en Kim is van belang, maar het theater waar het wordt opgevoerd ook

Doet de plek waar Trump en Kim elkaar ontmoeten ertoe? In feite niet, vindt Bert Wagendorp, maar hadden Trump en Kim elkaar op een geheime locatie getroffen, dan had dat afbreuk gedaan aan de waarde van de ontmoeting. Tijd, plaats en details doen ertoe. ‘Ze maken een gebeurtenis echt, ze kleuren haar.’

GroenLinks staat niet alleen: liefde op het werk zorgt altijd voor onrust

Relaties op de werkvloer zijn niet tegen te houden, maar steeds meer bedrijven hebben een meldplicht ingesteld. Want het risico op belangenverstrengeling is groot.

Is er nog wel toekomst voor de publieke omroep? Vier dilemma's

Jongeren haken af, reclame-inkomsten dalen, kijkers moeten bijbetalen om programma’s terug te kijken. Maandag praten de publieke omroepen over hun toekomst. Wat zijn hun dilemma's? 

Het horrorgenre bestaat ruim honderd jaar. Hoezo is het ineens ongekend populair?

Geen ingeslagen schedels, geen spook dat plotseling opdoemt in de spiegel: horror is ongekend populair, maar wél horror met een twist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.