VOLKSKRANT OCHTENDVRIJDAG 17 APRIL

Volkskrant Ochtend: Het vaccin tegen corona, hoe is het daar toch mee? | Gestrand in Marokko: duizenden Nederlanders zijn de dupe van een diplomatiek conflict

Redactie
De winnende foto: een demonstrant leest een protestgedicht voor in de Soedanese hoofdstad Khartoem. Beeld AP
De winnende foto: een demonstrant leest een protestgedicht voor in de Soedanese hoofdstad Khartoem.Beeld AP

Terwijl u sliep

Gestrand in Marokko: duizenden Nederlanders zijn de dupe van een diplomatiek conflict
Een korte vakantie of een familiebezoek, dat was de bedoeling. Maar zo’n drieduizend Nederlanders zitten al weken vast in Marokko en mogen niet naar huis. Zij lijken het slachtoffer van de slechte relatie tussen Nederland en Marokko.

Nederland zit op slot voor asielzoekers, maar aan de poorten rammelt het
De hele asielketen is als gevolg van de coronacrisis bevroren. Asielzoekers die mondjesmaat binnenkomen, belanden in de noodopvang of worden op het vliegtuig terug naar huis gezet.

Liveblog: Dodental in Wuhan fors naar boven bijgesteld | Voor het eerst in jaren krimpt Chinese economie
De coronacrisis heeft wereldwijd enorme impact. In Nederland is het aantal coronadoden opgelopen tot ruim 3.300. Volg de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in ons liveblog.

De World Press Photo 2020 lijkt een eeuwigheid geleden te zijn genomen, en toch doet-ie ertoe
Nog geen tien maanden geleden gemaakt en toch al een eeuwigheid geleden: de warme, hoopgevende foto van demonstrerende jongeren in Soedan, die donderdag werd uitgeroepen tot World Press Photo van het jaar.

Vandaag in het nieuws

In het Ahoy-complex in Rotterdam wordt vandaag een eerste hal opgeleverd voor zorg voor coronapatiënten. Het ministerie van Volksgezondheid komt met een website voor de ‘appathon’ waarop iedereen corona-apps kan beoordelen. En Nederlandse dj’s lanceren ­een online silent disco voor thuis via silentdiscobreak.com.

null Beeld

Aanraders van de redactie

Het vaccin tegen corona, hoe is het daar toch mee?
Al voor het eind van het jaar is er een inenting tegen corona, zo ging het deze week opeens rond. Vijf kandidaat-vaccins worden zelfs al getest op mensen. Ruis, of reden voor optimisme? Tijd voor een bijprater in tien vragen.

Verwarrend, de Tour in augustus? Wacht maar tot het Grote Verschuiven écht op gang komt
De Tour de France bepaalt wanneer het zomer is, aldus Bert Wagendorp. Dit jaar dus op 1 september. En aangezien we dan toch in de kalender aan het schuiven zijn, kan Pinkpop wel naar eind augustus en kunnen we half maart 2021 gaan hopen op een Elfstedentocht: ‘Ook dan tevergeefs, dus dat maakt weinig uit.’

Heeft Booking.com niet al genoeg cadeaus gehad van Vadertje Staat?
’s Werelds grootste reissite doet een beroep op steun van de overheid. Dat ondermijnt de solidariteit onder belastingbetalers.

Hoe voorkomen zorgverleners psychische problemen? ‘De sleur sleurt je erdoorheen’
Het zorgpersoneel draait overuren onder extreme omstandigheden. Psychische problemen liggen op de loer. Maar volgens psycholoog Huub Buijssen werken de oprukkende groepssessies averechts. Beter kunnen zorgverleners zich richten op hun routine, zowel op het werk als daarbuiten.

Afwasser springt bij op aspergeveld vanwege wegblijvende Polen: ‘Wel een beproeving’
Door corona-angst en gesloten grenzen blijven veel seizoensarbeiders in Oost-Europa. Bij de oogst komen boeren handen tekort. In het Brabantse Cromvoirt springen keukenmedewerkers de aspergeteler bij. ‘Ze doen het geweldig, natuurlijk, want volgend jaar mogen ze deze asperges zelf bereiden.’

‘Ik ga niet ineens zeggen: hé, ik ben het nieuwe middelpunt van Radiohead’
Als tweede gitarist van Radiohead stond Ed O’Brien altijd in de schaduw van andere bandleden. Hoog tijd om uit die schaduw te stappen met solodebuut Earth.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden