volkskrant ochtendzaterdag 25 mei 2019

Volkskrant Ochtend: Het ‘Timmermans-wonder’: ervaring wint van spektakel | Ontslagen traumachirurg was al eerder in opspraak

Frans Timmermans in Milaan op de campagne van de Italiaanse Partito Democratico op 24 mei 2019.Beeld EPA

Terwijl u sliep

Ontslagen traumachirurg Medisch Spectrum Twente was al eerder in opspraak
De traumachirurg (64) die eerder deze maand werd ontslagen bij het Medisch Spectrum Twente (MST) vanwege verbaal intimiderend en seksueel grensoverschrijdend gedrag, is eerder om dezelfde redenen in opspraak geraakt bij het Radboudumc in Nijmegen. 

Bijna dertig gedetineerden omgekomen bij rellen in Venezolaanse politiecel
Tijdens een confrontatie tussen politieagenten en gedetineerden in Venezuela zijn 29 gevangenen omgekomen. Negentien politiemensen raakten gewond. Volgens de lokale autoriteiten gaat het om een mislukte ontsnappingspoging, maar mensenrechtenorganisaties spreken van een slachtpartij.

De spanningen tussen Trump en de democratische Nancy Pelosi leggen de politiek stil
De spanning tussen president Trump en Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Congres, loopt razendsnel op en legt de politiek in de VS stil. Zelfs besluiten over wegenbouw lopen vast.

Een extraparlementair college voor Limburg? Zeer ongebruikelijk maar misschien de enige optie
Laat Limburg de komende jaren besturen door een extraparlementair college van Gedeputeerde Staten, ofwel: een college dat niet wordt samengesteld op basis van partijlidmaatschap, maar op basis van deskundigheid. Dat voorstel hebben de informateurs Ger Koopmans en Geert Gabriëls voorgelegd aan Provinciale Staten – dat hierover maandag een standpunt zal innemen.

Vandaag in het nieuws

Het filmfestival van Cannes eindigt vanavond met de uitreiking van de Gouden Palm voor de beste film. De Amerikaanse president Donald Trump is de komende dagen in Japan. Minister Grapperhaus (JenV) trapt de nieuwe publiekscampagne tegen internetcriminaliteit ‘Eerst checken, dan klikken’ af tijdens de Landelijke Veiligheidsdag.

Aanraders van de redactie

Wat zit er achter het Timmermans-effect?
De overwinning van Frans Timmermans bij de Europese verkiezingen kwam voor veel opiniepeilers, media en zelfs zijn eigen achterban als een verrassing. De eurocommissaris leunde op zijn expertise en ervaring, en negeerde Haagse relletjes.

Regels zouden het algemene belang moeten dienen, maar worden vooral ervaren als inperking van de vrijheid
Sociale controle klinkt naar bemoeizucht en dus verwachten we dat de overheid de openbare ruimte leefbaar houdt. Het leidt, betoogt Sander van Walsum, tot wetten die onnodig zijn als burgers elkaar weer zouden aanspreken op hun gedrag.

Feike Sijbesma: ‘Je kunt jezelf of je bedrijf toch niet succesvol noemen in een wereld die faalt?’
Grote invloed schept grote verplichtingen, vindt DSM-topman Feike Sijbesma. Juist voor bedrijven als het zijne.

Feike Sijbesma van DSM.Beeld Kiki Groot

Dit ‘ei’ uit de 3D-printer won een Nasa-wedstrijd voor woningen op Mars
Als het aan ruimtevaartorganisatie Nasa ligt, woont de toekomstige Marsbewoner in 3d-geprinte huizen, gemaakt van lokale materialen. De architecten van AI Spacefactory wonnen 500.000 dollar voor een prototype van zo’n Marswoning. ‘De bouwtechniek komt ook op aarde van pas’, zegt directeur David Malott.

De 3d-huizen.Beeld AI SpaceFactory / Plomp

Zo werd Sander Donkers een echte voetbalvader
Hij vond het niks, zo’n amateurvoetbalclub. Maar sinds Sander Donkers bij zijn dochter bij SDZ langs de lijn staat raakte hij er langzaam maar zeker aan gehecht.

Door de digitale voetafdruk is rouwen is niet meer wat het geweest is
Lisa Bouyeure zou haar enige dode Facebookvriend nog steeds een chatbericht kunnen sturen. ‘Voor iemand die zo verdrietig aan zijn einde kwam, bleek hij een verrassend opbeurend online voortbestaan te hebben. Wellicht is dat ook de reden dat zijn nabestaanden zijn account nooit hebben verwijderd.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden