Volkskrant ochtend: het nieuws van vandaag handig voor u samengevat

Goedemorgen. De EU wil ook op militair gebied een hoofdrol in de wereld spelen, Nederlanders beheersen de Engelse taal beter dan anderen die dat niet als moedertaal hebben en oud-wielrenner Thomas Dekker maakt schoon schip in zijn biografie. Dat en meer in deze ochtendnieuwsbrief.

Steeds meer ouderen vallen, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Beeld anp

Terwijl u sliep

Steeds meer ouderen op de eerste hulp na een val
Het aantal 65-plussers dat na een val op de spoedeisende eerste hulp belandt, is in tien jaar met 40 procent gestegen. Die stijging is veel sterker dan op grond van de vergrijzing viel te verwachten. In 2015 ging het om 97.400 ouderen. Dit blijkt uit het rapport Vallen 65 jaar en ouder dat VeiligheidNL dinsdag presenteert.

Engelse taal heeft minste geheimen voor Nederlanders
Nederlanders beheersen het Engels beter dan anderen die dat niet als moedertaal hebben. Nederland overtreft voor het eerst de vorige nummer één, Denemarken. De lees- en luistervaardigheden van Nederlanders zijn 'zeer goed' en krijgen gemiddeld een ruime zeven.

EU zint op militaire hoofdrol in de wereld
De EU wil niet alleen economisch maar ook militair een hoofdrol in de wereld spelen. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie legden zich maandag vast op vergaande militaire samenwerking, inclusief, voor het eerst, de inzet van Europese gevechtstroepen in brandhaarden buiten Europa.

Slachtoffers vandalisme doen minder vaak aangifte
Slachtoffers van vandalisme doen nog zelden aangifte bij de politie. Slechts 1 op de 5 meldt zijn schade, blijkt vandaag uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek.

Steeds minder mensen doen aangifte van vandalisme. Beeld anp

Vandaag in het nieuws

Vanmorgen zal de paus de Nederlandse bedevaartsgangers in de Sint-Pieter toespreken tijdens de eucharistieviering. Op de klimaatconferentie in Marokko zal de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry een toespraak houden. En oud-wielrenner Thomas Dekker presenteert zijn biografie: mijn gevecht.

Aanraders van de redactie

Op pad met knop en GPS, rustig idee voor het thuisfront
Ouderen wonen langer thuis. Maar soms zijn ze niet meer in staat zelf hulp in te roepen in geval van nood. Systemen voor alarmering bieden uitkomst (+). 'Zo kunnen we het samen redden.'

'Ik ben slachtoffer geworden van mezelf'
Thomas Dekker heeft grote fouten gemaakt. In zijn nieuwe biografie maakt hij schoon schip (+). 'Mensen om wie je geeft, behandel je het slechtst.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Verongelijkten hebben de Publieke Omroep niet meer nodig
De Publieke Omroep gaat leren van Donald Trump. Dat dreigement uitte Shula Rijxman gisteren op de opiniepagina van de Volkskrant; althans, zo luidde de kop boven de bijdrage van de voorzitter van de raad van bestuur van de NPO. Nu de 'mainstream'-media er net als de opiniepeilers naast zaten bij het voorspellen van Trumps winst, moeten zij zich volgens Rijxman ook in Nederland vragen stellen: wordt de stem van alle groepen wel voldoende gehoord? Weten wij wel wat er speelt op straat? (+)

Asscher: 'Leiderschap Samsom voldoet niet meer'
Vicepremier Lodewijk Asscher uitte tijdens het eerste interne verkiezingsdebat bij de PvdA opmerkelijk harde kritiek op Diederik Samsom. Die reageerde verrast. 'Nou wordt het nasty.'

Diederik Samsom en Lodewijk Asscher Beeld Ramond Rutting

Toekomst van klimaatbeleid staat ineens op het spel
Tientallen wereldleiders komen vandaag bijeen op de VN-klimaatconferentie in Marrakech. Wat een tussentop had moeten worden, bedoeld om de afspraken van het historische Parijs-akkoord uit te werken, heeft door de verkiezingszege van klimaatontkenner Donald Trump een extra lading gekregen (+).

Op zoek naar de boze Nederlanders
De media snappen er niks van (+). De media zijn vooringenomen. De media denken dat het volk dom is. De media heulen met de politieke elite. De politiek is verschrikkelijk. Alles is verschrikkelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden