NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Het klimaatakkoord: wie gaat het betalen? | WK-prestaties zorgen voor eendracht in het zo verdeelde België

Goedemorgen. De hoofdlijnen van een Klimaatakkoord worden vandaag gepresenteerd. En één vraag wordt daarbij nog niet beantwoord, analyseert onze verslaggever: wie gaat het betalen? Verder is het natuurlijk de dag van de halve finale tussen Frankrijk en België. We gingen vast de sfeer proeven in België, het doorgaans zo verdeelde land, waar het succes van het nationale elftal zorgt voor eendracht, merkten we in café Monk.

Redactie
Een soldaat bemant een observatiepunt op de grens tussen Ethiopië en Eritrea. Beeld AFP
Een soldaat bemant een observatiepunt op de grens tussen Ethiopië en Eritrea.Beeld AFP

Terwijl u sliep

Trump schuift conservatief Brett Kavanaugh naar voren als nieuw lid Hooggerechtshof

Donald Trump heeft maandag voor de tweede keer in zijn presidentschap een gedegen conservatief naar voren geschoven als nieuw lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof. De 53-jarige Brett Kavanaugh heeft nauwe banden met de Republikeinse partij, en kan voor decennia een stevige rechtse richting geven aan het instituut dat uiteindelijk de koers van het land bepaalt.

Wie het klimaatakkoord gaat betalen blijft een grote vraag
De grote kwestie in de discussie over het Klimaatakkoord, waarvan de hoofdlijnen vanmiddag worden gepresenteerd, is niet opgelost maar ingezwachteld. De vraag naar wie de grootste rekening moet worden gestuurd is niet beantwoord, maar omzeild: er moet onderzoek worden gedaan.

Roemenië dreigt na Polen en Hongarije ook rechtsstaat uit te hollen
Na Polen en Hongarije dreigt de Europese Unie er een zorgenkindje bij te krijgen. Ook in Roemenië staat de onafhankelijkheid van de rechtspraak op de tocht. Laura Kövesi, de hoogste aanklager van het anticorruptie-agentschap en een waakhond met tanden, is maandag op straat gezet.

Drie redenen waarom de liefde die weer opbloeit tussen Ethiopië en Eritrea een goede zaak is
De liefdesuitingen tussen Ethiopië en Eritrea volgen elkaar snel op. De buurlanden die jarenlang aartsvijanden waren hebben maandag een ‘gezamenlijke verklaring van vrede en vriendschap’ ondertekend. Een dag eerder was de Ethiopische premier Abiy Ahmed begonnen aan een bezoek bij president Isaias Afewerki van Eritrea. De leiders beloven nu een streep te zetten onder een grensconflict dat nooit helemaal werd opgelost na de Ethiopisch-Eritrese oorlog van twintig jaar geleden. Drie redenen waarom de détente potentieel goed nieuws is.

Vandaag in het nieuws

De rechtszaak over een vechtpartij op de Wallen in Amsterdam begint, waarbij een man uit Voorthuizen werd doodgeschopt.De Franse president Macron is bij de halve finale tussen Frankrijk en België in Sint-Petersburg. Eurocommissaris Frans Timmermans presenteert een rapport over hoe de Europese Unie efficiënter georganiseerd kan worden, onder de titel 'Minder doen, maar efficiënter'.

Aanraders van de redactie

Vrienden in Manchester, vijanden in Sint-Petersburg

Pogba en Lukaku zijn hartsvrienden en tal van andere lijntjes lopen tussen België en Frankrijk. Gevoelig ligt vooral het trainerschap van Henry bij België.

‘Het moet wel leuk blijven’: Wat doet de gemiddelde Nederlander voor het klimaat?
Op eigen houtje de wereld gaan zitten verbeteren, daar gelooft de gemiddelde Nederlander niet zo in. Het moet bovendien niet al te moeilijk zijn. En liefst ook nog wat opleveren, behalve ongrijpbaar milieuvoordeel. Een rondgang langs de overwegingen van meer en minder milieubewuste Nederlanders.

De vreugde van België: succes op het WK zaait eendracht in het verdeelde België
Het cultureel diverse nationale team verenigt met zijn WK-succes het zo verdeelde België vanavond is de halve finale tegen Frankrijk. Maar is het meer dan ‘negentig-minutennationalisme’?

België beleeft vrijdagavond zijn ‘JFK-moment’ met de winst op Brazilië in de kwartfinale: iedereen zal over twintig jaar nog weten waar hij toen was, schreef sportonderzoeker Jeroen Scheerder. Beeld Getty Images
België beleeft vrijdagavond zijn ‘JFK-moment’ met de winst op Brazilië in de kwartfinale: iedereen zal over twintig jaar nog weten waar hij toen was, schreef sportonderzoeker Jeroen Scheerder.Beeld Getty Images

Miami Vice in Nederland: de lelijke criminaliteit van West-Brabant
Verslaggever Toine Heijmans is in het West-Brabantse Raamsdonk, bij Leo (‘zijn rechteroog is rooddoorlopen’). Zijn oude bedrijf, een jachthaven aan het Oude Maasje, is afgegrendeld wegens omstandigheden. ‘Hier moeten de ‘peperdure’ jachten liggen waar de krant over schrijft. Tien stuks, achtergelaten door criminelen. Boten en boeven, altijd goed. Miami Vice in West-Brabant, true crime zoals we het graag lezen.’

Geen paniek, met die erfbelasting valt het reuze mee
Veel ouderen vrezen dat hun nazaten flink belasting moeten betalen over de erfenis. Vanwege de vrijstellingen valt dat soms mee. Bovendien zijn er manieren om de belastingdruk te verminderen.

null Beeld Peter van Hugten
Beeld Peter van Hugten

Van de zolderkamer naar de rechtszaal
Hoe twee jongens uit Amersfoort met hun zelfgemaakte software meer dan duizend slachtoffers afpersten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden