Volkskrant Ochtend: het jaar van de identiteit en het jetsetleven van Martin Garrix

Goedemorgen. 2016 was het jaar van de identiteit, betoogt Loes Reijmer. Ze roept op tot depolitisering van burgerrechten en gelijkheid. Verder in de Volkskrant Ochtend: het jetsetleven van Martin Garrix en een jaaroverzicht van 2016 in 78 protestbordjes.

Redactie
Martin Garrix Beeld Linda Stulic
Martin GarrixBeeld Linda Stulic

Terwijl u sliep

Russisch militair vliegtuig met 91 inzittenden neergestort in Zwarte Zee
In Rusland is een militair vliegtuig met 91 inzittenden van de radar verdwenen. Het toestel zou uit Sotsji zijn opgestegen, aldus Russische media. De persagentschappen Interfax en RIA melden dat het vliegtuig is neergestort in de Zwarte Zee. Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn daar brokstukken gevonden.

Serious Request brengt 8,7 miljoen op, waarvan 2,5 miljoen door actie Tijn
De benefietactie Serious Request van NPO 3FM heeft dit jaar tot nu toe 8.744.131 euro opgehaald. Het bedrag werd flink gestuwd door de opbrengst van de nagellak-actie van het ongeneeslijk zieke jongetje Tijn van zes.

Hoe noem jij jezelf?
Iedereen plakt labels op elkaar. In 2016 werd identiteit steeds politieker. Maar hoe noem jij jezelf? En hoe vind je die term eigenlijk? Bekijk de video's en stuur er zelf een in.

Twaalf interviews om 2016 af te sluiten
Om 2016 goed af te sluiten sprak Volkskrant Magazine met twaalf Nederlanders die hun stempel op het jaar hebben gedrukt. Van Sylvana Simons tot Martin Garrix, van Ebru Umar tot Epke Zonderland. Over voetbal, hebzucht, glamour, terrorisme en de pakketjes van Coolblue. U vindt ze hier in een aantrekkelijk overzicht.

Een van de interviews is met de broertjes Koeman. Beeld Martin Dijkstra
Een van de interviews is met de broertjes Koeman.Beeld Martin Dijkstra

Vandaag in het nieuws

Het is Eerste Kerstdag en dus zal Koning Willem-Alexander zijn kersttoespraak houden, zoals de traditie betaamt. Om 13.00 uur wordt zijn boodschap aan het Nederlandse volk uitgezonden. Verder spreekt Paus Franciscus ook zijn volgelingen toe. Bij de Sint-Pietersbasiliek in Rome geeft hij de pauselijke zegen, het Urbi et Orbi.

Aanraders van de redactie

Het jaar van de identiteit
Wie zijn we, welke behandeling hoort daarbij en hoe zien anderen ons? In 2016 lijkt het thema identiteit alomtegenwoordig. En het is volkomen gepolitiseerd. Tijd voor een goed voornemen, vindt Loes Reijmer (+).

Vrije jongens van Airbnb en Uber in het nauw
Nu politici steeds negatiever zijn over Uber en Airbnb is het de vraag of de boegbeelden van de deeleconomie weten te overleven. 'Overheden zijn de werkelijke agenda's van deze bedrijven gaan zien en komen in actie.'(+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

'Als je racisme kunt aanleren, kun je het ook afleren'
Patrisse Cullors is mede-oprichter van Black Lives Matter. Aanvankelijk een actiegroep tegen politiegeweld in de VS, nu een brede beweging die vecht voor gelijkheid voor alle zwarten, van welke geaardheid ook. Haroon Ali sprak haar tijdens haar tour in Nederland (+).

'Ik maak bizarre dingen mee'
Gillende meisjes all over the world. Op het vliegveld in Peru, op het vliegveld in Japan, een miljard views op YouTube, 20 miljoen fans bij zijn optredens: dj Martin Garrix - de beste ter wereld - geniet van zijn wereldfaam. Garrix is één van de twaalf Nederlanders die zijn stempel op 2016 heeft gedrukt (+).

Rechter uit het hart kun je 2016 niet laten zien
Hans Aarsman en Frank Schallmaier, fotovorsers van de Volkskrant, overzien het jaar in 78 protestborden. Kijk en bestudeer eindeloos: rechter uit het hart kun je 2016 niet laten zien.

Hans Aarsman (L) bespreekt elke week in de Volkskrant-rubriek 'Aarsman Collectie' een foto uit het nieuws. Fotoredacteur Frank Schallmaier maakt in de 'Schallmaier-Index' opmerkelijke verzamelingen uit het aanbod van persfoto's. Beeld Daniel Cohen
Hans Aarsman (L) bespreekt elke week in de Volkskrant-rubriek 'Aarsman Collectie' een foto uit het nieuws. Fotoredacteur Frank Schallmaier maakt in de 'Schallmaier-Index' opmerkelijke verzamelingen uit het aanbod van persfoto's.Beeld Daniel Cohen

'Alles wat ik doe, is performance'
Het werk van Marina Abramovic is bestempeld als masochistisch, exhibitionistisch, gestoord. Over dat werk, en haar leven, schreef ze een boek, met een boodschap: dat je door muren heen kan breken, zelfs als alles op slot lijkt te zitten. Lees hier het volledige interview met Abramovic (+).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden