Volkskrant Ochtend: Het gaat niet goed met de natuur in Nederland | Massaal verzet tegen pensioenhervorming legt Frankrijk plat

Redactie
De stikstofuitstoot is een belangrijke oorzaak van de achteruitgang van verschillende Natura 2000-gebieden zoals de Wooldse Veen.  Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
De stikstofuitstoot is een belangrijke oorzaak van de achteruitgang van verschillende Natura 2000-gebieden zoals de Wooldse Veen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Het gaat niet goed met de natuur in Nederland. Als het zo doorgaat ‘is het tegen de klippen op werken’
Met 46 van de 52 ecosystemen die Nederland in Europees verband geacht wordt te beschermen, gaat het matig tot slecht. Daardoor staat het kabinet, dat de stikstofuitstoot moet beteugelen, nog extra onder druk.

Linkse oppositie wil kernwapenvrij Nederland in ruil voor minder Russische nucleaire wapens
De linkse oppositie in de Tweede Kamer wil dat de regering zich gaat inspannen om de Amerikaanse kernwapens uit Nederland weg te krijgen in ruil voor Russische stappen richting ontwapening. Het kan niet gaan om eenzijdige stappen, beklemtonen de partijen.

Massaal verzet tegen pensioenhervorming legt Frankrijk plat
Macron had bij zijn aantreden nog zo beloofd dat hij de pensioenhervorming erdoorheen zou krijgen. Maar net als zijn voorgangers stuit ook hij op Franse volkswoede. Vanaf donderdag ligt het land plat, zo beloven de vakbonden. Vier vragen over de hervorming en het verzet.

Amerikaanse matroos schiet collega’s neer op marinebasis Pearl Harbor, twee doden
Een Amerikaanse matroos heeft op marinebasis Pearl Harbor op Hawaï twee mensen doodgeschoten en één verwond. Daarna heeft hij zichzelf van het leven beroofd.

Vandaag in het nieuws

Kick Out Zwarte Piet heeft voor pakjesavond een manifestatie aangekondigd tegen Zwarte Piet. De EU-raadsformatie Ecofin komt na overleg onder andere met een verklaring over cryptovaluta. De Opec, de organisatie van olie-exporterende landen, vergadert in Wenen.

Aanraders van de redactie

De stand van de natuur in Nederland: bijna alle seinen staan op rood
Het gaat slecht met de natuur in Nederland. De belangrijkste oorzaak: de agrarische sector met zijn intensieve grondgebruik en hoge stikstofuitstoot. Wat is er aan de hand?

Krista uit Venlo zit nog wel even in Al Hol
In het kamp Al Hol zitten bijna 70 duizend IS-aanhangers opgesloten, vooral moeders met kinderen. Onder hen 25 Nederlandse vrouwen. Hoe is hun leven? Wat is hun toekomst? ‘Wij worden hier bedreigd.’

Vrouwen in het Al Hol kamp in het noordoosten van Syrië.  Beeld Vincent Haiges
Vrouwen in het Al Hol kamp in het noordoosten van Syrië.Beeld Vincent Haiges

Hoe Johan Remkes Den Haag door een van de meest turbulente periodes in jaren loodst
Johan Remkes is waarnemend burgemeester van een stad in verwarring, waarin hij orde op zaken moet zien te stellen. Met het verbieden van de vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp oogst hij zowel kritiek als complimenten.

Beter lezen? Dan moet je meters maken
Om Nederlandse jongeren weer beter te leren lezen, moeten ze méér lezen. Te beginnen op school, meent Els Stronks, hoogleraar vroegmoderne Nederlandse letterkunde.

Was de Dutch Sex Wave van de jaren zeventig echt zo vrij en blij?
Vier films van Pim de la Parra en Wim Verstappen fraai gerestaureerd en heruitgegeven in een verzamelbox.

 Iris Kensmil. Beeld Gert Jan van Rooij
Iris Kensmil.Beeld Gert Jan van Rooij

Iris Kensmil geeft de ‘zwarte moderniteit’ een gezicht
In Museum Kranenburgh is er nu een prachtige overzichtstentoonstelling van haar werk. ‘Mijn herinneringen aan Suriname en de zwarte identiteit speelden altijd al wel een rol in mijn werk, maar nu wilde ik dat meer centraal stellen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden