Volkskrant Ochtend: het belangrijke nieuws van vandaag op een rijtje

Goedemorgen. Nederlandse boeren zijn in 2016 weer fors door het fosfaatplafond geschoten, blijkt uit voorlopige CBS-cijfers. Verder is Trump voortvarend begonnen: geen aankomende Amerikaanse president heeft zijn kandidaat-kabinet zó snel gevuld als hij. En dat voorovergebogen staan na het sporten om op adem te komen: helpt dat eigenlijk? Dit en meer leest u in ons ochtendoverzicht.

Beeld anp

Terwijl u sliep

Boeren overschrijden nog steeds fosfaatplafond
De Nederlandse landbouwsector is in 2016 weer fors door het fosfaatplafond geschoten. De fosfaatproductie in dierlijke mest daalde weliswaar in vergelijking met 2015, maar het plafond van 172,9 miljoen kilo mest wordt nog steeds met ruim 4 miljoen kilo overschreden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers.

Gesmolten Noordpoolijs groeit moeizaam aan: ijsbedekking nooit zo laag
Nog nooit bedekte in november zo weinig ijs de Noordelijke IJszee. Omdat het extreem warm is, maar vooral omdat nieuw poolijs zo dun en kwetsbaar blijft.

Trump geeft CIA veeg uit de pan over Russische hackers
Donald Trump wuift de conclusie van de CIA weg dat Russische hackers de verkiezingen opzettelijk hebben beïnvloed om hem te laten winnen. 'Ik vind dat belachelijk. Het is gewoon weer een excuus [van de Democraten]', zei hij zondag tegen Fox News.

FNV kiest compromiszoeker Han Busker als nieuwe voorzitter
Han Busker (56) is in stilte op het schild gehesen als nieuwe FNV-voorzitter. De commissie die de sollicitanten beoordeelde, heeft iedereen bedankt voor de moeite, behalve Busker. Met hem als enige kandidaat organiseert de FNV toch nog een 'voorzittersverkiezing', tegelijk met die voor een nieuw 'ledenparlement'. Dat parlement kiest vervolgens de bestuursleden.

Een veehouderij in Sint Hubert. Beeld Marcel van den Bergh

Vandaag in het nieuws

In Amsterdam wordt vandaag rond lunchtijd de nieuwe Michelingids (met de sterren) gepresenteerd. Tegelijk staat IMF-chef Christine Lagarde voor de rechter wegens nalatigheid bij een miljoenenschikking met zakenman Bernard Tapie. En vrouwen staken wereldwijd tegen Donald Trump, via Facebook is veel belangstelling getoond. De organisatie roept iedereen die zich 'mikpunt, bedreigd, bang of beschaamd voelt' door de verkiezingsuitslag op niet naar werk te gaan.

Aanraders van de redactie

Trumps kabinet: mannen, miljonairs en militairen
Donald Trump is voortvarend begonnen. Geen aankomende Amerikaanse president heeft zijn kandidaat-kabinet zo snel gevuld als de man die voor het oog van de tv-kijkende natie al jaren functioneringsgesprekken voert. Met de waarschijnlijke benoeming van ExxonMobil-topman Rex Tillerson als minister van Buitenlandse Zaken zijn de keuzes voor de belangrijkste posten gemaakt. Het toont aan dat Trump, geholpen door zijn entourage, beter weet wat hij wil dan vaak wordt onderkend. (+)

Column Sheila Sitalsing
Nu Donald Trump het Witte Huis aan het omkatten is in een filiaal van het familiebedrijf, is het misschien niet zo raar dat hij de buitenlandse fossiele belangen veiligstelt door de topman van ExxonMobil aan zijn team toe te voegen. Rex Tillerson, sinds 1975 bij Exxon, een man bij wie de olie door de aderen stroomt, wordt waarschijnlijk minister van Buitenlandse Zaken. Al liet Trump dat gisteravond nog per tweet als een cliffhanger boven de markt hangen. Wie weet wordt-ie het, maar 'stay tuned!', twitterde de inkomend president van de Verenigde Staten, alsof hij een reclameblok midden in een aflevering van The Voice aan het aankondigen was. (+)

De stad ís de bank - dus wat als de bank omvalt?
De 'Monte' zit in de haarvaten van de stad. Duizenden Siënezen hebben er een baan of hebben er op zijn minst hun spaargeld gestald. De computers op de basisschool, het jazzfestival: allemaal te danken aan de MPS. Een reportage uit Siena. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Helpt vooroverbuigen om weer op adem te komen?
Of het nu een sprinter is die net over de finishlijn is gerend of een voetballer vlak na het fluitsignaal, opvallend vaak staat een sporter voorovergebogen uit te puffen. Is dat aangeleerd gedrag, een manier om zichzelf een houding te geven als bewegen niet meer hoeft? Of helpt het hem om weer op adem te komen? (+)

Woedehongerige burgers pikken het niet meer
Margriet Oostveen in Steenbergen. Hoe een dorp verziekt bestuur, een anarchist en een vlogger krijgt. (+)

Helemaal hip: zelf je kerstboom omzagen op de Veluwe
'O dennenboom, wat zijn je takken wonderschoon.' Dat is wat we dezer dagen zingen. Een serieuze kerstboom evenwel is geen den, maar een spar. Behalve natuurlijk als je er anders over denkt. Voor de zesde keer organiseert de 56-jarige boswachter Henk Ruseler een bomenzaagdag op Het Nationale Park de Hoge Veluwe. (+)

Lance Armstrong buigt voorover na het behalen van de finish van de New York Marathon. Beeld afp
Kerstbomenzaagdag op de Hoge Veluwe. Mensen uit het hele land mogen dennen meenemen. Beeld Marcel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden