NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Handel in gevaarlijk illegaal vuurwerk verschuift naar onlinedealers | Alexander Klöpping kijkt terug op de jaren tien

Een nitraat. Dit type vuurwerk is verkrijgbaar in veel Europese landen, maar verboden in Nederland.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Illegaal vuurwerk is via sociale media in een handomdraai besteld
De handel in illegaal vuurwerk neemt op sociale media als Telegram een hoge vlucht. Hoe kan dat, terwijl de politie die handel juist aan banden wil leggen? De Volkskrant ging op onderzoek uit.

Poetin: ‘Rusland op eenzame hoogte dankzij nieuwe, hypersonische raket’
Het Russische leger heeft vrijdag een nieuw, hypermodern intercontinentaal kernwapen in gebruik genomen dat vliegt met 27 keer de snelheid van het geluid. Volgens de Russische president Vladimir Poetin plaatst de raket Rusland op eenzame hoogte in de mondiale wapenwedloop.

Sven Kramer laat zijn benen spreken en neemt de twijfel weg
In de weken voorafgaand aan de NK waren er veel twijfels over de vorm van Sven Kramer. Maar in Thialf deed hij vrijdag op de 5 kilometer weer volop mee.

Rijkste vijfhonderd bewoners op aarde nog eens 1.000 miljard rijker
De vijfhonderd rijkste mensen ter wereld hebben in 2019 hun gezamenlijke vermogen met 1,07 biljoen (1.070 miljard) euro zien toenemen. De rijkste man ter wereld is nog steeds Amazon-oprichter Jeff Bezos met een vermogen van 116 miljard dollar ( 103,7 miljard euro), al moest hij 9 miljard dollar inleveren vanwege de kostbare scheiding met zijn vrouw.

Vandaag in het nieuws


Extinction Rebellion voert vandaag op Schiphol actie, gericht tegen de groei van de nationale luchthaven en de opening van Lelystad Airport. Het is ook de eerste van drie dagen waarop officieel vuurwerk kan worden gekocht. En de bouwers van het jaarlijkse vreugdevuur in Scheveningen houden vanavond een fakkeloptocht ter vervanging van het vreugdevuur.

Aanraders van de redactie

De smartphone heeft ons veel gebracht, maar we zijn iets waardevols kwijtgeraakt
Julien Althuisius woonde meerdere keren in het buitenland. In de pre-smartphoneperiode beleefde hij alles ten volle.

Beeld BENNING & GLADKOVA

Dingen die in de jaren tien mogen achterblijven
Dingen die volgens columnist Sheila Sitalsing mogen achterblijven in de jaren tien. ‘Klaas Dijkhoff.’

Jongeren lijden onder de vloek van gelijkheid
In zijn kersttoespraak richtte de koning zich expliciet tot jongeren. Hun streven naar succes lijkt soms wel een obsessie. Waar komt dat vandaan en is er een manier om de jacht naar geluk te temperen? 

Jongeren fotograferen zichzelf in de installaties van popupmuseum Wondr in Amsterdam.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Documentairemaker Hans Keller (1937-2019) ‘hief nooit het vingertje’
Een ‘chroniqueur van een tijdperk’ noemde de VPRO hem vrijdag in een overlijdensadvertentie. Hans Keller, de documentairemaker die gedurende zijn lange carrière zijn vak naar een hoog niveau heeft getild, blijkt al op 19 december te zijn overleden. Hij is 82 jaar geworden.

Alexander Klöpping: ‘Dat heb ik eigenlijk nooit, dat me iets gebeurt wat nooit de bedoeling was’ 
Ooit was Alexander Klöpping ‘de blije eikel die alles vet vindt’, nu is hij de baas van een echt mediabedrijf. Hij kijkt terug op de jaren tien.

De Amstel Gold Race van 2019 was een nog nooit vertoonde ontknoping in de Limburgse heuvels
De Amstel Gold Race van dit jaar kende zijn gelijke niet. Het was een koers met een bloedstollende afloop. Winnaar Mathieu van der Poel en koersdirecteur Leo van Vliet blikken terug op de laatste kilometers. ‘Waar komt die nou ineens vandaan?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden