NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Haarlemse vrije school heeft geen leraar meer, dus is de klas opgeheven | Weg van de ruis, het getier en de intimidatie op Twitter

Kinderen uit groep 7 van de Rudolf Steinerschool in Haarlem in de gang van de school.Beeld Raymond Rutting

Terwijl u sliep

Haarlemse vrije school heeft geen leraar meer, dus is de hele klas opgeheven
De gaten door het lerarentekort zijn op de Haarlemse Rudolf Steinerschool niet meer dicht te lopen. Vanaf vandaag is groep 7 opgeheven. De leerlingen worden over andere antroposofische scholen in de omgeving verspreid. In het hele land hebben basisscholen een scala aan lapmiddelen uit de kast getrokken.

Bestuursvoorzitter AFM stopt en begint aan de pabo: ‘Ik wil graag op individueler niveau van betekenis zijn’
Bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven (50) van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) verruilt de vergaderkamers voor het klaslokaal, zo maakte ze donderdag bekend. De topvrouw – nummer 80 in de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders – begint in september met de pabo, om aan de slag te kunnen als leerkracht in het speciaal onderwijs.

Venezolaanse onderminister: ‘Rusland stuurt mogelijk meer militairen naar Venezuela’
Rusland gaat zijn militaire aanwezigheid in Venezuela mogelijk uitbreiden, zo heeft de Venezolaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Ivan Gil laten weten. Volgens Gil hangt dit samen met bestaande wapencontracten. Maar het is ook een signaal dat Moskou niet van plan is president Nicolás Maduro te laten vallen.

Juan Guaidó (tweede van links).Beeld AFP

Extra zoetwaterbassins moeten droogte op afstand houden
Na de langdurige droogte van afgelopen zomer, komen er in de zandgronden van Nederland omvangrijke waterbassins waarin extra water achter de hand gehouden kan worden. Het kabinet trekt daar 7 miljoen euro voor uit, waterschappen en provincies een ‘veelvoud’. Dat schrijft het AD.

Vandaag in het nieuws

De Energy Observer, het eerste waterstofschip dat rond de wereld vaart, legt aan in de haven van Amsterdam. Op diverse plaatsen in de wereld wordt stilgestaan bij de 25ste sterfdag van Kurt Cobain, de zanger van Nirvana. In Nieuw-Zeeland begint het proces tegen Brendon Tarrant, die het vuur openende in een moskee, wegens vijftigvoudige moord.

De Energy Observer.

Aanraders van de redactie

Lagerhuislid Rachel Reeves schreef een boek over vrouwelijke parlementariërs: ‘Vrouw kan vete in Lagerhuis eerder sussen’ 
Was de saga rond de Brexit anders verlopen als er in het Britse parlement meer vrouwen hadden gezeten? Rachel Reeves, Lagerhuislid, weet één ding zeker: vrouwen zijn in de Britse parlementaire geschiedenis altijd meer bereid geweest coalities te smeden.

Weg van de ruis, het getier en de intimidatie: tijd voor een Twexit 
Twitter is niet meer de kamer waar een goed gesprek wordt gevoerd. Het is verworden tot een plek waar de strontkar wordt leeggekieperd. Hoogste tijd dus voor een Twexit, meent Bard van de Weijer.

Beeld Hans Klaverdijk

Met een defibrillator het bos in: de groenvrijwilligers worden steeds grijzer
Voor de bestrijding van de Amerikaanse vogelkers en andere woekeraars moet Goois Natuur Reservaat beroep doen op een vergrijzend leger vrijwilligers. Daar zijn wel aanvullende maatregelen voor nodig.

Wanneer maatwerk willekeur wordt, gedreven door kosten, groeit de argwaan
Sheila Sitalsing las gisteren in deze krant het verhaal over de perikelen rond de door de gemeente betaalde huishoudelijke hulp voor hulpbehoevende mensen: ‘Terwijl daar klein rumoer over is, zoals er altijd klein rumoer is over overheidsvoorzieningen, want het is voor de ontvangende partij al snel te weinig en voor de gevende partij al snel te veel – riep ik door de kamer: ‘Maar is alles schoon?’’

Kasjmier werd een massaproduct. Mongolië merkt de gevolgen
Hoe kunnen de eens zo exclusieve kasjmieren truien nu voor een paar tientjes in de schappen liggen? Het antwoord ligt in Mongolië, waar de geitenkuddes zo snel uitdijen dat de graaslanden volgens milieuorganisaties in een woestijn veranderen. 

Een nomade trekt met zijn geitenkudde door het Altajgebergte in Mongolië op zoek naar graasland na zware sneeuwval.Beeld Tariq Sawyer

Waarom een GroenLinks raadslid stemt vóór een vervuilende autorace
De Formule 1 een vervuilend circus dat over de wereld trekt, schrijft Toine Heijmans in de verslaggeverscolumn. Karim el Gebaly, een geboren Zandvoorter en een getogen GroenLinkser, is het met hem eens. ‘Maar we stáán al zo bekend als een partij die de leuke dingen verbiedt. Als ik tegen stem, is het alleen maar schreeuwen langs de lijn.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden