Volkskrant Ochtend: Haags verweers omtrent fipronil 'erg zwak' | Hoek van Holland is paradijs voor Albanezen

Goedemorgen. In de havens van Nederlandse steden zijn de afgelopen maanden honderden Albanezen betrapt die ongezien op de boot probeerden te komen. Vooral Hoek van Holland is populair. De kustplaats zucht, maar de hoteleigenaar spint er garen bij. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: Peter Buwalda heeft een appeltje te schillen met Johan Derksen en basketbal in Nederland blijft een hindernisrace.

Met speurhonden wordt gezocht naar verstekelingen in Hoek van Holland Beeld Marcel van den Bergh
Met speurhonden wordt gezocht naar verstekelingen in Hoek van HollandBeeld Marcel van den Bergh

Terwijl u sliep

Havensteden hebben steeds meer last van Albanezen die naar Engeland willen
Havens van Nederlandse steden met veerboten naar Engeland hebben steeds meer last van Albanezen die proberen de oversteek te maken. In IJmuiden, Hoek van Holland, Europoort en Vlissingen zijn de afgelopen maanden honderden Albanezen betrapt die ongezien op de boot probeerden te komen. Het is onbekend hoeveel migranten de controles weten te ontwijken en daadwerkelijk in Engeland aankomen.

Universitair geschoolde wil niet meer voor de klas, hoe kan het tij gekeerd worden?
In het vwo dreigt een tekort aan docenten met een universitair diploma, die hun enthousiasme voor de wetenschap aan de volgende generatie kunnen doorgeven. Vier voorstellen om het tij te keren.

undefined

Toxicologen: Haags verweer omtrent fipronil is erg zwak
Had de NVWA veel eerder moeten ingrijpen in de fipronil-affaire? Staatssecretaris Van Dam maakt geen haast met inhoudelijke antwoorden op Kamervragen. De Chickfriend-bazen zitten vast.

Rijke verstopt vermogen steeds vaker in gezamenlijk fonds
Steeds meer rijke Nederlanders verstoppen hun vermogen achter een speciale juridische constructie. Door hun geld te parkeren in een 'fonds voor gemene rekening' hopen zij anoniem te blijven.

Eieren worden op last van de Nederlandse NVWA vernietigd bij een pluimveehouder Beeld anp
Eieren worden op last van de Nederlandse NVWA vernietigd bij een pluimveehouderBeeld anp

Vandaag in het nieuws

De voetbalcompetitie begint weer. ADO Den Haag en FC Utrecht bijten het spits af, om 19.00 uur. Meer sport: De belangrijkste concurrenten van Dafne Schippers op de 200 meter zijn er niet bij. Wint ze weer WK-goud? Start om 22.50 uur. En in de VS gaan de senatoren met reces. Om trucs van Trump te voorkomen, is er toch elke drie dagen een zitting.

Aanraders van de redactie

Voor Albanees is Hoek van Holland deur naar paradijs
In Nederlandse havens worden steeds vaker Albanezen aangetroffen die van daaruit de sprong wagen naar een illegaal bestaan in Engeland. Vooral Hoek van Holland is populair. De kustplaats zucht, maar de hoteleigenaar spint er garen bij. (+)

Column Hassan Bahara: Trump en Kim Jong-un zijn Large Adult Sons
Hun daddy issues zijn nu ook onze issues, want deze eeuwig verongelijkte zonen beschikken over kernwapens, en om het punt te maken dat ze niet meer door hun vaders gedefinieerd willen worden, zijn ze in staat om een kernraket of twee te lanceren. Dat is baldadig jongetjesgedrag van een heel andere orde. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Een Frans kasteel, maar dan met hypermoderne kunst en architectuur
Alle geneugten van een Frans kasteel, maar dan met hypermoderne kunst en architectuur. Bezoek Château La Coste, de persoonlijke speeltuin van de steenrijke Ier Patrick McKillen. (+)

Nederlands basketbal richt het vizier op het WK in China
Basketbal in Nederland blijft een hindernisrace. Na het EK-succes in 2015 verloopt de route naar het WK via een omweg. (+)

Het nieuwe fotopaviljoen bij Château La Coste van de Italiaanse architect Renzo Piano. Beeld Stéphane Aboudaram / We Are Contents
Het nieuwe fotopaviljoen bij Château La Coste van de Italiaanse architect Renzo Piano.Beeld Stéphane Aboudaram / We Are Contents

Een dag in de week in een andere rol op het werk
De trambestuurder op de bus en de buschauffeur op de tram: het Rotterdamse vervoersbedrijf RET geeft een eigen invulling aan de term 'een leven lang leren'. (+)

Johan Derksen? Daar had ik nog een appeltje mee te schillen
Ik was destijds naar Gouda gereisd, naar de VI-redactie, om te overleggen. Het was erop of eronder. Johan, zoals ik hem mocht noemen, zou een groot stuk maken over hedendaagse blues. Bovendien had hij een kant-en-klare minibiografie liggen over Cuby + Blizzards, die kon er, flats, in. (+)

Trambestuurder André den Exter helpt donderdag, zoals hij elke week een dag doet, reizigers op de perrons van de RET in Rotterdam. Beeld Arie Kievit
Trambestuurder André den Exter helpt donderdag, zoals hij elke week een dag doet, reizigers op de perrons van de RET in Rotterdam.Beeld Arie Kievit
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden