Volkskrant OchtendMaandag 17 februari

Volkskrant Ochtend: Grote gemeenten niet meer in staat dakloosheid te bestrijden | Lerarenopleidingen op de schop

Een dakloze in Amsterdam. Beeld Sabine Van Wechem
Een dakloze in Amsterdam.Beeld Sabine Van Wechem

Terwijl u sliep

Door gebrek aan woningen en geld zijn gemeenten niet meer in staat dakloosheid te bestrijden
Door een toenemend gebrek aan woningen en geld voor begeleiding zijn de grote gemeenten niet meer in staat de dakloosheid effectief te bestrijden. In onder meer Amsterdam, Utrecht en Nijmegen barst de nachtopvang uit haar voegen. ‘De hele keten is vastgelopen’, waarschuwt een Utrechtse wethouder.

‘Ons voornaamste doel: de bureaucratie aanpakken die leraren belemmert hun mooie vak uit te oefenen’
Lerarenopleidingen moeten op de schop om het vak aantrekkelijker te maken. Maandag wordt een commissie benoemd die daar dit jaar nog werk van gaat maken. Voorzitter Paul Zevenbergen: ‘Het moet soepeler, of flexibeler.’

Kjeld Nuis herovert wereldtitel op 1.500 meter
Schaatser Kjeld Nuis heeft bij de WK afstanden in Salt Lake City de wereldtitel op de 1.500 meter heroverd. De kampioen van 2017 finishte in de laatste rit met een tijd van 1.41,66.

‘Zuivering Oekraïense justitie treft MH17-onderzoek’
Alle officieren van justitie die in Oekraïne de vliegramp met de MH17 onderzochten, zijn uit hun functie gezet of ontslagen. Dat meldt NRC. Ook de twee Oekraïense officieren die deel uitmaken van het Joint Investigation Team (JIT), het internationale samenwerkingsverband dat de ramp onderzoekt, zijn hun baan kwijt.

Martien R. (kaal) in de rechtbank in Arnhem tijdens de zogenaamde Peer en Reep-zaak in 2010.  Beeld ANP / Aloys Oosterwijk
Martien R. (kaal) in de rechtbank in Arnhem tijdens de zogenaamde Peer en Reep-zaak in 2010.Beeld ANP / Aloys Oosterwijk

Vandaag in het nieuws

Vandaag begint het Multatuli-jaar. De schrijver van Max Havelaar werd 200 jaar geleden geboren. Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden bezoekt in Brussel de Europese Commissie. De rechtszaak tegen Martien R. begint. Hij wordt vervolgd voor witwassen en drugshandel. Wie is deze ‘godfather van Brabant’? We schreven kort geleden een profiel.

Aanraders van de redactie

Transvrouw eist excuses overheid: ‘Om vrouw te worden, moest ik me laten steriliseren’
Willemijn van Kempen wist al op jonge leeftijd dat ze eigenlijk geen man was. Maar om echt vrouw te mogen worden, moest ze zich verplicht laten steriliseren – zo stond dat tot 2014 in de wet. Nu strijdt ze voor erkenning van het haar aangedane leed.

Een grotere splijtzwam dan een Nationaal Historisch Museum bestaat niet
‘Wil je hier de poppen aan het dansen krijgen, dan moet je voorstellen een Nationaal Historisch Museum te bouwen’, meent Bert Wagendorp. En laat dat nou net zijn wat SP en CDA doen. Met angst en beven ziet Bert het debat erover tegemoet, maar hij heeft ook een plan wat ze beter met dat geld kunnen doen.

Eén besmetting in een met China vergroeid continent: in Afrika maken ze zich geen zorgen
Amper een continent dat zo met China is verbonden als Afrika. Toch is er pas één geval van besmetting met het coronavirus vastgesteld. Heeft het virus inderdaad niet de overtocht gemaakt, of wordt het niet herkend?

‘Mijn gedrag vind ik voor een ander prima, maar voor mezelf niet’
Hij is strijder voor een betere jeugdzorg, dat doet hij vanuit zijn eigen (traumatische) ervaring. Dankbaar voor het leven is hij niet, zegt Jason Bhugwandass. En dat kleurt zijn dag, elke dag opnieuw.

Reinbert de Leeuw repeteert mer het Nederlands Blazers Ensemble. Beeld Hollandse Hoogte / Frans Schellekens
Reinbert de Leeuw repeteert mer het Nederlands Blazers Ensemble.Beeld Hollandse Hoogte / Frans Schellekens

De acht albums van Reinbert de Leeuw die je moet hebben gehoord
Wie Reinbert de Leeuw wil leren kennen, moet hem beluisteren – hij was een en al muziek. Deze acht albums mogen niet in je collectie ontbreken.

De lokale democratie stelt nog weinig voor als ‘Den Haag’ zo veel bepaalt
Gemeenten lijden steeds meer onder regeltjes en taken die de overheid achteloos over de schutting gooit. Zo ook in Assen, ziet Marjon Bolwijn, waar de frustraties van raadsleden zorgelijke proporties aannemen. ‘Met idealen en mooie ideeën zijn ze de lokale politiek ingegaan, maar ze ontdekken in het verkeerde toneelstuk te zijn beland.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden