Volkskrant OchtendDinsdag 18 juni

Volkskrant Ochtend: Gros uitgeprocedeerden keert niet terug | Vrolijke selfies op ramplaatsen, moet dat niet verboden worden?

Redactie

Terwijl u sliep

Hoe streng een land ook is, de meeste uitgeprocedeerden keren niet terug
Uitgeprocedeerde asielzoekers worden nauwelijks uitgezet, ook in landen met een sterk ontwikkeld terugkeerbeleid. Van een onderzochte groep verliet minder dan een op de vijf aantoonbaar ons land, in Duitsland ging het zelfs om minder dan een op de dertig.

Een lid van de krakersgroep We Are Here heeft samen met andere ongedocumenteerden een pand in Amstelveen gekraakt. Beeld Hollandse Hoogte
Een lid van de krakersgroep We Are Here heeft samen met andere ongedocumenteerden een pand in Amstelveen gekraakt.Beeld Hollandse Hoogte

Zeer negatief rapport van de Onderwijsinspectie over het Cornelius Haga Lyceum. De voornaamste kritiekpunten op een rijtje
De Onderwijsinspectie heeft een zeer negatief rapport opgesteld over het islamitische Cornelius Haga Lyceum. Bewijzen voor salafistisch onderwijs zijn niet gevonden, maar op punten van bestuur en financiën is er scherpe kritiek.

Meerderheid Nederlanders wil alternatieve zorg in basispakket
Meer dan de helft van de Nederlanders ziet graag dat een of meer alternatieve geneeswijzen worden vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. In de ogen van een kwart van de bevolking heeft alternatieve zorg ‘evenveel waarde’ als reguliere gezondheidszorg.

Man die video van moskeeschutter rondstuurde krijgt 21 maanden celstraf
In Nieuw-Zeeland is een man dinsdag veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf, omdat hij de video van het bloedbad in Christchurch had verspreid. De zakenman stuurde de video van de moskeeschutter naar zeker 30 relaties.

Vandaag in het nieuws

Facebook presenteert een plan over de cryptomunt die het bedrijf op de markt wil brengen. De Leading Ladies Awards voor vrouwelijke topbestuurders worden uitgereikt.

Aanraders van de redactie

#chernobyl of #auschwitz: moet er een selfieverbod komen op deze historische plaatsen?
Instagram-foto’s vanuit Tsjernobyl hebben nieuw leven geblazen in de discussie over respect voor rampplekken. De populaire televisieserie Chernobyl heeft de plaats in Oekraïne populair gemaakt onder toeristen, die soms weinig historisch besef lijken te hebben als ze zich laten fotograferen.

Instagram-post van @nigel_nunez Beeld @nigel_nunez / Instagram
Instagram-post van @nigel_nunezBeeld @nigel_nunez / Instagram

Wat te doen met uitgeprocedeerde asielzoekers: ontmoedigen of gedogen?
Wat te doen met uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terugkeren? Het ene land zet ze weg in afgelegen asielzoekerscentra, het andere biedt ze kans op werk en studie. De voor- en nadelen op een rij.

Wat vindt de maker van de discussie over zijn geschiedeniscanon? ‘Hou het uit de klauwen van de partijpolitiek’
De discussie over de geschiedeniscanon is ontketend sinds minister Van Engelshoven heeft gezegd dat er meer oog moet komen voor de schaduwkanten van de Nederlandse geschiedenis. Frits van Oostrom, de samensteller van de canon, reageert.

Frits van Oostrom Beeld Rebecca Fertinel
Frits van OostromBeeld Rebecca Fertinel

‘Nu het zwart op wit stond dacht ik: dat heeft niets met erotische opvoeding te maken, dat is bewuste verkrachting’
Frank Ligtvoet (64) was in de jaren zeventig lid van de culturele stichting Castrum Peregrini. Zijn man (toen vriend) Nanne Dekking (59) werd bij Castrum gedwongen tot seks. Aan de Volkskrant vertellen ze hoe ze daar nu nog steeds onder lijden. En wat er volgens hen nu moet gebeuren.

Deze nieuwe generatie gaat het bos bezetten als het moet
Margriet Oostveen woonde een bomenklimworkshop tussen een nieuwe generatie actievoerders bij. Deze actievoerders zetten zich in voor het klimaat en zijn daarvoor ‘bereid de boom in te gaan’. De activisten zullen grondig getraind zijn mede dankzij de bomenklimworkshop. Ze zijn immers ‘te bezorgd om nog meer aan het toeval over te laten’, stelt Margriet.

Kringlooplandbouw: de kloof tussen ideaal en werkelijkheid is een stuk breder dan een mestgoot
‘In 2030 moet Nederland koploper kringlooplandbouw zijn en ‘agrarisch gidsland’. Eindelijk weer ergens gidsland in, het zou tijd worden’, schrijft Bert Wagendorp in zijn column. Tegenover dat ideaal staan alleen ook een hoop belangen, ziet hij. ‘Koploper kringlooplandbouw en tweede landbouwexporteur ter wereld: die twee zijn moeilijk te verenigen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden