Volkskrant Ochtend: Gevangenen helpen oude zaken oplossen met coldcasekalender | Quinoa is niet aan te slepen

Goedemorgen. Vorig jaar werden de Nederlandse gevangenismuren opgesierd met de eerste 'coldcasekalender', bedrukt met onopgeloste moordzaken. En dat was volgens de politie een doorslaand succes. Verder in deze ochtendnieuwsbrief: in 2016 importeerde Nederland ongeveer 5,5 miljoen kilo quinoa, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is drie keer zoveel als vier jaar eerder. Lukt het quinoa een vaste plek op de Nederlandse menukaart te veroveren?

De coldcasekalender

Terwijl u sliep

'Coldcasekalender', waarmee gevangenen oude moordzaken helpen oplossen, is 'doorslaand succes'
Een huis van bewaring is ook een kenniscentrum. Daarom verspreidt de politie daar haar coldcasekalender. Die van 2017 leverde veel tips op.

Consumptie quinoa in Nederland stijgt razendsnel, ook Nederlandse boer stort zich erop
Dat de populariteit van quinoa nog steeds groeit, merken ook de Nederlandse quinoa-telers. Nederlanders consumeren meer van 'de betere variant van rijst' dan ooit.

Golden Globes geheel in teken van #metoo-affaire
De 75ste editie van de Golden Globe Awards, waarbij de beste films en tv-series van het afgelopen jaar werden onderscheiden, stond dit jaar zoals verwacht geheel in het teken van #metoo. Televisie- en filmsterren gaven massaal gehoor aan de oproep om zich in het zwart te kleden voor de uitreiking van de Golden Globes.

Terwijl twijfels over zijn mentale gesteldheid luider klinken, versterkt Trump juist zijn positie
De voormalige topadviseur van president Trump Steve Bannon heeft excuses aangeboden voor zijn insinuaties aan het adres van de Trump-clan en alle beschuldigingen teruggenomen. Website Breitbart noemde Trump 'een superman'. Dit nadat de president zelf via Twitter al had verklaard dat hij wel degelijk een 'soort van echt slim' en een 'zeer stabiel genie' is.

Vandaag in het nieuws

Wie wordt de opvolger van Floortje Dessing? De Omroepman/vrouw van het Jaar wordt bekendgemaakt. Verder brengt de Franse president Macron een bezoek aan China, waarmee hij vooral de economische banden wil aanhalen. En in Istanbul staan de verdachten van een aanslag in 2016 op Duitse toeristen voor de rechter.

Aanraders van de redactie

Hoe het Calvijn College 'misschien wel de beste school van Nederland' werd
Mokkende leerkrachten die zich als slachtoffer gedragen: bij het Calvijn College werd die collectieve depressie aangepakt. 'Het leek wel of docenten niet wilden dat het goed ging.' Maar de school is veranderd. 'Lesgeven met plezier, het kan.' (+)

Internettrollen: treurige, gemarginaliseerde figuren, bij wie een beetje compassie wonderen kan doen
Sheila Sitalsing heeft afgeleerd om op internettrollen te reageren. 'Want de enkele keer dat ik een vermetele poging heb gedaan om een internettrol een belangstellende, menslievende vraag te stellen, kreeg ik enkel nog meer haattweets terug en bleef de zinderende finale waarin we elkaar huilend in de armen vielen uit', schrijft ze in haar column. (+)

Plusteken achter een artikel? 

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Deze razendsnelle Romeo en Julia is soms totale nonsens, maar vaak ronduit briljant (****)
Deze razendsnelle, blasfemistische Romeo en Julia is soms totale nonsens, maar ook geestig en vaak ronduit briljant. Een futuristisch taalbrouwsel mengt hoog en laag, slang en hipsterjargon. (+)

Hoe de NAM boog voor een prachtig staaltje burgerlijke ongehoorzaamheid
'Iedereen heeft de mond vol van culturele identiteit. Als dichter Jean Pierre Rawie weigert een lezing in het Engels te geven aan de Universiteit Groningen klinkt alom applaus. Maar nu een groot deel van het Gronings erfgoed door de NAM dreigt te worden vernietigd? Waar blijft dan bijvoorbeeld Thierry Baudet?', vraagt Margriet Oostveen zich af. (+)

Mariska de Lange en Marko Datema voor hun Groningse erfgoed

In de luchtvaart blijft heel veel innovatie liggen
Bij luchtvaart komt heel wat geavanceerde techniek kijken. Ironisch genoeg is het ook een sector waarin de innovatie erg traag gaat. Terwijl dat juist nu hard nodig zou zijn. Vernieuwende ideeën genoeg om de luchtvaart duurzamer en klimaatvriendelijker te maken, zegt lucht- en ruimtevaartingenieur Joris Melkert van de TU Delft. (+)

Ontwerpbureau VanBerlo produceert hersenkronkels waar je écht iets aan hebt
Producten worden steeds slimmer, maar mensen niet per se. Ontwerpbureau VanBerlo uit Eindhoven dicht de kloof tussen klant en technologie met innovatief design dat het leven makkelijker moet maken. (+)

Vliegtuigen op Schiphol Beeld Marco van Middelkoop / HH
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden