Nieuwsbrief Volkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Getergde Europese leiders geven May beetje uitstel en nog één kans | Minerva’s uil en de wedergeboorte van Nederland

Commissie: rechtspraak moet dringend veranderen, leiderschap hard nodig
De Nederlandse rechtspraak is te traag en moderniseert niet snel genoeg. Dat komt door een gebrek aan capaciteit, geld, zelfreflectie en visie op bestuurlijk niveau. Als dat niet snel verandert, moet van buitenaf worden ingegrepen om te voorkomen dat het vertrouwen van burgers wordt aangetast en de rechtsstaat wordt ondermijnd.

Een rechter in toga in de rechtbank. Beeld ANP

Getergde Europese leiders geven May beetje uitstel en nog één kans
Een getergde EU draait het Verenigd Koninkrijk de duimschroeven aan over de Brexit. Londen krijgt volgende week nog één kans op een ordelijk vertrek uit de Europese Unie vóór de zomer. Stemt het Britse Lagerhuis die kans opnieuw weg, dan dreigt een harde, chaotische Brexit of dermate lang uitstel dat het vertrek op losse schroeven komt te staan. 

Massale herdenking in Nieuw-Zeeland van slachtoffers aanslagen Christchurch
Met twee minuten stilte heeft Nieuw-Zeeland vrijdag de vijftig dodelijke slachtoffers van de aanslagen op twee moskeeën in de stad Christchurch van een week geleden herdacht. In grote delen van het land viel tussen 13.32 en 13.34 uur (lokale tijd) het openbare leven stil.

Moslims bidden buiten in Hagley Park in Christchurch bij de getroffen Al-Noor moskee, een week na de dodelijke aanslagen in de stad. Ze worden beschermd door een mensenketting die om hen heen staat. Beeld REUTERS

Ontspannen Oranje hoeft niet hard te brullen tegen Wit-Rusland: 4-0
Goed spelen mag, winnen moet. Met die opdracht begon het Nederlands elftal de campagne voor het EK voetbal in 2020. Wit-Rusland werd in de Kuip met 4-0 verslagen. Zondag wacht het duel tegen Duitsland in Amsterdam.

Vandaag in het nieuws
Vandaag wordt Gökmen T., verdacht van daden met terroristisch oogmerk, voorgeleid bij de rechter-commissaris. In Rotterdam kan iemand die het financieel moeilijk heeft vanaf vandaag een fiets lenen. En bij Arenberg in Brussel worden twee wereldbollen van drie eeuwen oud geveild uit de collectie van Frits Philips.

Aanrader van de redactie

Eerst de storm, toen het water
Eerst verwoestte orkaan Idai de huizen in Buzi. Het water sloot de Mozambikanen daarna in, dreef hen letterlijk de bomen in. Daar moesten ze dagen blijven. Voor wie inmiddels is gered, is er dagen na de ramp nog altijd geen voedsel.

Ouders en kinderen zoeken onderdak in een school die tijdelijk dienst doet als opvangcentrum in Beira, Mozambique, nadat orkaan Idai grote delen van het land verwoestte. Beeld AFP

Minerva’s uil en de wedergeboorte van Nederland
Zoals Amerikaanse presidentskandidaten in de primaries doen, gebruikte Thierry Baudet het moment dat heel Nederland hem live zag winnen voor een lange toespraak die zijn gedachtegoed bij veel nieuwe mensen introduceerde. De opmerkelijkste overwinningsspeech in de Nederlandse politieke geschiedenis, uitgelegd door Olaf Tempelman.  

Het buitengewone verschijnsel dat Billie Eilish heet
Ze is 17, enigmatisch en al twee jaar een sensatie: popfenomeen Billie Eilish. De Volkskrant keek de toekomst van de popmuziek een leerzame dag lang recht in het gezicht.

Fotoarchief van dubbeltalent Johan van der Keuken geschonken aan Nederlands Fotomuseum
Waarom het zo ontzettend goed nieuws is dat het fotoarchief van Johan van der Keuken eindelijk onder dak is bij het Nederlands Fotomuseum.

Voor Jacques bleek betaalde seks via Hookers.nl en Kinky.nl een uitkomst
Jacques had al een paar keer zijn vrouw zijn dagboek laten lezen. Dat hij het graag anders wilde. Vergeefs. Uiteindelijk besloot hij het ergens anders te gaan zoeken. Inmiddels is prostitueebezoek routine geworden.

Een boze, bange en geharnaste levenshouding is voor Laila Ait Baali geen optie
Nadia Ezzeroili zou het met Laila Ait Baali eigenlijk gaan hebben over diens steun voor Nasrin Sotoudeh, een Iraanse mensenrechtenadvocaat die veroordeeld is omdat ze tegen het verplichten van een hoofddoek strijdt. Maar toen vond het de aanslag in Utrecht plaats en nam het gesprek een andere wending.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden