NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Gemeenten willen vergroening betalen via tijdelijke erfpacht | Paul Rosenmöller keert terug in de politiek

Goedemorgen. Een aantal gemeenten wil zelf de verduurzaming van particuliere woningen gaan financieren. Zij willen huiseigenaren de mogelijkheid bieden de grond onder hun huis te verkopen aan de gemeente. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: na zestien jaar keert Paul Rosenmöller terug in de politiek, als lijsttrekker voor GroenLinks bij de Eerste Kamerverkiezingen.

Paul Rosenmöller in de Statenpassage in Den Haag.  Beeld Freek van den Bergh
Paul Rosenmöller in de Statenpassage in Den Haag.Beeld Freek van den Bergh

Terwijl u sliep

Gemeenten willen huiseigenaren helpen verduurzamen in ruil voor grond
Een aantal gemeenten wil zelf de verduurzaming van particuliere woningen gaan financieren. Zij willen huiseigenaren de mogelijkheid bieden de grond onder hun huis te verkopen aan de gemeente. Met de opbrengst kan de huizenbezitter dan bijvoorbeeld een warmtepomp aanschaffen en het huis isoleren.

Kabinet slaagt er niet in akkoord te sluiten over pensioenhervorming
De grote pensioenhervorming die het kabinet voor ogen heeft, staat op losse schroeven. Het kabinet is er niet in geslaagd over de hervorming een akkoord te sluiten met vakbeweging en werkgevers. De vakbeweging wilde uiteindelijk niet akkoord gaan.

Het begin van de latrelatie tussen stad en ommeland: in Groningen wordt gestemd
Ondanks verzet tegen de ‘annexatie’ hoort het forensendorp Haren, net als Ten Boer, vanaf 1 januari bij de gemeente Groningen. Woensdag stemmen de inwoners voor de nieuwe raad. Hoe voorkom je dat ‘de stad over de dorpen heen zal rollen’?

Mariska Sloot voert campagne op de markt in Haren. Sloot was tegen de herindeling, maar besloot toch kandidaat-raadslid te worden.  Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Mariska Sloot voert campagne op de markt in Haren. Sloot was tegen de herindeling, maar besloot toch kandidaat-raadslid te worden.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

NYT: Trump wilde zijn politieke rivalen Clinton en Comey laten vervolgen
De Amerikaanse president Donald Trump wilde het ministerie van Justitie opdragen om vervolging in te stellen tegen zijn twee politieke rivalen, presidentskandidaat Hillary Clinton en voormalig FBI-directeur James Comey. Zijn toenmalige adviseur op het Witte Huis, Don McGahn, heeft hem dit echter afgeraden, meldt The New York Times op basis van twee bronnen.

Vandaag in het nieuws

Vandaag vinden in twaalf gemeenten verkiezingen plaats als gevolg van herindelingen. De president van Singapore, Halimah Yacob, brengt een staatsbezoek aan Nederland. Tijdens De Wereld Draait Door wordt de winnaar bekendgemaakt van de NS Publieksprijs.

Aanraders van de redactie

Paul Rosenmöller keert voor GroenLinks terug in de politiek: ‘Het virus raak je nooit helemaal kwijt’
Paul Rosenmöller verliet zestien jaar geleden na de val van het kabinet Balkenende I de politiek. Vandaag kondigt GroenLinks aan dat de ex-partijleider terugkeert als lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen. ‘We zijn bereid samen te werken met het kabinet.’

De Bitcoin is een prachtige zeepbel die we niet kunnen voorspellen of verklaren
Dagkoersen: ze stijgen en ze dalen. Dat proberen we dan te verklaren. Het komt door Apple, of China, of ... Maar met de Bitcoin kan dat niet, de Bitcoin is namelijk niks, schrijft Sheila Sitalsing.

Feyenoord Forever: geen woorden, maar tatoeages
De Kuip, Coen Moulijn, Dirk Kuijt, de coördinaten van de middenstip: wie fan is van Feyenoord, kijkt niet op een tatoeage meer of minder. In het boek Feyenoord Forever zijn meer dan zevenhonderd foto’s van eeuwige clubliefde verzameld op been en buik, borst en bil.

Sterker door Strijd Beeld Boek Feyenoord Forever
Sterker door StrijdBeeld Boek Feyenoord Forever

We betalen veel te weinig voor onze koffie. Redt directe handel de koffieboer?
Miljoenen koffieboeren zitten in een crisis. Door de lage prijzen op de wereldhandelsmarkt komen ze niet uit de kosten. Zij verdienen een betere prijs, vinden diverse importeurs die rechtstreeks zaken doen met boerencoöperaties - zoals het Nederlandse Pure Africa in Rwanda. ‘Fairtrade levert boeren geen hol op.’

Vrouwen pikken de slechte koffiebonen er uit bij de coöperatie Sholi. Zij verdienen 1 euro per dag. Beeld Sven Torfinn
Vrouwen pikken de slechte koffiebonen er uit bij de coöperatie Sholi. Zij verdienen 1 euro per dag.Beeld Sven Torfinn

Architectuurcongres in Den Bosch markeert een omslag in de door mannen gedomineerde architectuur
De dominantie van het mannelijke perspectief is niet voorbehouden voor de architectuur. Maar omdat architectuur onze leefomgeving vorm geeft, gaat deze kwestie ons allemaal aan. Tijd voor een inclusievere aanpak, vinden velen. Ontwerpen voor iedereen, hoe doe je dat?

Verslaggeverscolumn: Waarom dit bedrijf mensen met een beperking aanneemt
Toine Heijmans ging langs bij een bedrijf dat driehonderd mensen in dienst heeft, met een beperking. En dat gaat heel erg goed. De overheid zou er wat van kunnen leren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden