Volkskrant Ochtend: Gemeenten willen experimenteren met Nederwiet | Groeiende groep Nederlanders haalt zwerfhond uit Buitenland

Goedemorgen. Gemeenten vrezen dat het kabinet straks maar één variant van wietteelt zal toestaan: centrale levering door een vaste, streng gecontroleerde producent. Ze pleiten voor meer vrijheid, zoals experimenten met social cannabis clubs of afhaalautomaten. Verder in de Volkskrant Ochtend: Zwerfhonden uit India, Roemenië en Portugal zijn schattig, maar mensen weten vaak niet waar ze aan beginnen. En: Deze Utrechtse wethouder bande de auto's uit het straatbeeld.

Medicinale wiet. Beeld Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Medicinale wiet.Beeld Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Terwijl u sliep

Gemeenten: uniforme aanpak gereguleerde wietteelt te beperkt
Tientallen gemeenten die willen experimenteren met gereguleerde wietteelt vrezen dat ze te weinig ruimte krijgen. Het kabinet wil in zes tot tien gemeenten 'uniforme experimenten'. Burgemeesters en wethouders dringen juist aan op grote variatie in lokale en regionale varianten. Dat maakt volgens hen de kans op een succesvolle aanpak groter.

Universiteitskrant ontslaat redacteuren na censuurverwijt: 'Moet hij dat allemaal wel schrijven?'
Twee redacteuren van de Groningse Universiteitskrant zijn hun baan kwijt nadat zij hun hoofdredacteur van censuur betichtten. Kritische berichten werden door hem afgezwakt, stellen zij. Een commissie stelde de redacteuren in het ongelijk. Ze zijn vanwege een 'verstoorde arbeidsrelatie' de laan uitgestuurd.

Radicale islamisten eisen ontslag minister van Justitie wegens godslastering
In een groot aantal steden in Pakistan is dit weekend gedemonstreerd door radicale islamisten die eisen dat minister van Justitie Zahid Hamid wordt ontslagen wegens godslastering.

Deze pater was het oliemannetje tussen de legertop en Mugabe
Een bebrilde jezuïetenpater speelde een cruciale rol bij het aftreden van Robert Mugabe als president van Zimbabwe. Fidelis Mukonori (70) deelde afgelopen weekend details met de media. Over het historische moment in zijn villa Blue Roof waarop Mugabe dinsdagmiddag 21 november met een handtekening een einde maakte aan zijn 37-jarige regime, zei Mukonori: 'Zijn gezicht gloeide. Het leek alsof er een zucht was: ik heb het gedaan.'

Aanhangers van de Tehrik-i-Labaik protesteren in Islamabad op 26 november 2017. Beeld afp
Aanhangers van de Tehrik-i-Labaik protesteren in Islamabad op 26 november 2017.Beeld afp

Vandaag in het nieuws

De koopgekte in de VS is nog niet voorbij: vandaag wordt men geacht massaal online in te slaan tijdens Cyber Monday. Paus Franciscus is vandaag in Myanmar en morgen in Bangladesh om te praten over het lot van de Rohingya. En staatssecretaris Knops bezoekt Saba en Sint Eustatius. Donderdag volgen de koning en koningin.

Aanraders van de redactie

Op bezoek bij Nederlands enige legale cannabiskweker: 'gisteren hebben we 144 cannabisplanten geoogst'
Het kabinet wil experimenten toestaan met gereguleerde wietteelt. Gemeenten hopen dat verschillende varianten een kans krijgen. Intussen wordt in Veendam al op grote schaal cannabis geteeld. Strikt voor medicinale doeleinden - en dat blijft zo. (+)

Steeds vaker buitenlandse zwerfhonden in Nederland: 'Superlief, maar ze weten niet waar ze aan beginnen'
Nederlanders nemen steeds vaker zwerfhonden uit het buitenland in huis. Die komen uit landen als India, Roemenië en Portugal, met dank aan 133 stichtingen. 'Superlief, maar ze weten niet waar ze aan beginnen.' (+)

Deze Utrechtse wethouder is de beste jonge bestuurder van Nederland
Als wethouder voor GroenLinks duwt Lot van Hooijdonk (39) het Utrechtse openbare leven in een nieuwe richting: minder auto's in het straatbeeld, meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Met haar gedrevenheid en pragmatische houding kreeg ze al veel voor elkaar. Het leverde haar de titel beste jonge bestuurder van Nederland op.(+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Zwerfhondenbezitter Iaira Boissevain: 'Het zijn oerhonden, waanzinnig sociaal.' Beeld Aurélie Geurts
Zwerfhondenbezitter Iaira Boissevain: 'Het zijn oerhonden, waanzinnig sociaal.'Beeld Aurélie Geurts
Lot van Hooijdonk. Beeld Jiri Buller
Lot van Hooijdonk.Beeld Jiri Buller

Het seizoen waarin de F1-coureur (20) volwassen werd
Pech, onmacht en verzilverde kansen: het kwam allemaal voorbij in Max Verstappens derde seizoen in de Formule 1, dat zondag eindigde met de vijfde plaats in Abu Dhabi. Zijn seizoen was te typeren als het examenjaar voor de coureur met kampioensambities. Verstappen slaagde, al was het met horten en stoten, en liet zien klaar te zijn voor de strijd om de wereldtitel. (+)

VanMoof: van Taiwanese vouwfietjes tot een fietsenimperium
Wat begon met Taiwanese vouwfietsjes is uitgegroeid tot een internationaal fietsenimperium. VanMoof ontwerpt geen 'duffe' tweewielers, maar strakke urban bikes opgetuigd met nieuwe technologieën. (+)

Sheila Sitalsing: 'De kloof tussen het Europese deel van het Nederlandse koninkrijk en de rest, die is pas diep'
Van alle imaginaire en echte kloven die volgens de zelfbenoemde klovenexperts het Nederlandse grondgebied doorklieven, is de kloof tussen het Europese deel van het Nederlandse Koninkrijk en de rest van oudsher het echtst en het diepst, schrijft Sheila Sitalsing in haar column. (+)

Oprichters Taco en Ties Carlier. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Oprichters Taco en Ties Carlier.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden