NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Gemeenten vullen salarissen van wethouders aan met wachtgeld | Mijn Bevrijding: hoe Paul Guggenheim via Cuba aan de Holocaust ontsnapte

Redactie

Terwijl u sliep

Salarissen bestuurders worden met wachtgeld bijgepast
Negen gemeenten en één provincie gebruiken wachtgeld om het salaris van bestuurders aan te vullen. Zo omzeilen ze het maximumsalaris dat de gemeenteraad beschikbaar heeft gesteld voor het bestuur.

Wildplassende held had zijn Willems-Orde liever niet gehad
Hij noemt het de ‘misgunfactor’: sinds hij die Militaire Willemsorde heeft gekregen is Marco Kroon altijd al veroordeeld voordat hij voor de rechter is geweest. Ook nu weer. Gaf hij die agent echt een kopstoot?

Marco Kroon in zijn huis in Schijndel. Beeld Joris van Gennip
Marco Kroon in zijn huis in Schijndel.Beeld Joris van Gennip

Pro-democraten behalen spectaculaire overwinning in Hongkong
Verkiezingen voor de districtsraad zijn in Hongkong normaal gesproken weinig spannend, maar dit keer zijn ze een soort referendum over de opstand tegen de Chinese invloed. De pro-democraten hebben een spectaculaire zege geboekt, in alle achttien kiesdistricten werd de meerderheid behaald. ‘Nu kunnen ze ons niet meer negeren.’

Amerikaanse marinechef ontslagen na aanvaring met Trump
De baas van de Amerikaanse marine heeft op verzoek van de de minister van Defensie zijn ontslag ingediend na een fikse aanvaring met president Donald Trump. Richard Spencer schrijft in zijn ontslagbrief dat hij een groot verschil van mening heeft met Trump over de manier waarop mariniers zich in dienst zouden moeten gedragen.

Vandaag in het nieuws

De Emmy Awards worden uitgereikt, Nederlandse producties Dance or Die en Bellingcat, Truth in a Post-Truth World maken kans. Vanavond houdt New Scientist het Gala van de Wetenschap, met als curator Nobelprijswinnaar Ben Feringa. En het stadhuis in Utrecht wordt oranje verlicht, als statement tegen geweld tegen vrouwen.

Aanraders van de redactie

‘Je kunt het wethouderschap niet met een schaartje knippen’
Wachtgeld is bedoeld om vertrekkende bestuurders even een inkomen te geven. Soms wordt dat geld echter gebruikt om salarissen bij te passen van bestuurders die korter zijn gaan werken. Volgens drie geïnterviewde bestuurders niet onterecht. ‘Korter werken’ bestaat sowieso alleen maar op papier.

De koffer, de vlucht en de liefde: hoe Paul Guggenheim via Cuba aan de Holocaust ontsnapte
De Duitse Jood Paul Guggenheim woonde voor de oorlog al tien jaar in Nederland, maar dat gaf hem geen paspoort. Toen Paul via Cuba aan de Holocaust ontsnapte, wilde hij Nederland toch helpen ‘bevrijden van die beesten’. Zijn zoon ontdekte het verhaal door het koffertje dat tientallen jaren gesloten bleef, dan toch te openen.

Een seintje van Promes en Ziyech weet waar de bal moet komen
Ajax is een verzameling koppels van spelers die elkaar en voetbal begrijpen. Ze scheren kriskras over het veld. Het resultaat is totale beweging. Zaterdag was Heracles het slachtoffer: 4-1.

Column Teun van de Keuken: Lieve bladblazermannen, laat voor de natuur en je buur die lawaaimachine in de schuur staan
Teun van de Keuken stond klaar voor tv-opnames toen de serene rust bruut werd verstoord door het lawaai van bladblazers, de ‘domste en irritantste apparaten die er bestaan’, aldus Teun. Reden genoeg om in de pen te klimmen: ‘Mensen komen naar parken voor hun rust. Om in de stad een beetje natuur te voelen. Bladeren passen daar beter bij dan lawaaimachines.’

Ed Nijpels en de bisschop van bisdom Groningen-Leeuwarden Ron van den Hout luiden de nieuwe klokken in de Kerk der Friezen in Rome. Beeld Zolin Nicola
Ed Nijpels en de bisschop van bisdom Groningen-Leeuwarden Ron van den Hout luiden de nieuwe klokken in de Kerk der Friezen in Rome.Beeld Zolin Nicola

Eindelijk schalt weer een Fries ‘ding-dong’ over het Sint-Pietersplein
Met twee gerestaureerde kerkklokken is de Kerk der Friezen in Rome na dertig jaar in haar oude luister hersteld. Zondag galmden ze voor het eerst over het Sint-Pietersplein.

Column Willem Vissers: Het zou mooi zijn als we vaker in de zogenoemde vijand een vriend leren zien
Willem Vissers had een akkefietje met het voetbalteam van zijn zoon. De scheidsrechter, die voor ‘racist’ was uitgemaakt, staakte de wedstrijd. ‘Ik vroeg of we samen een kopje koffie konden drinken en dan verder, maar de situatie was te heet voor koffie en dus spelen we binnenkort nog een half uurtje. Het zou mooi zijn als we vaker koffie dronken samen. Of tot tien telden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden