Volkskrant OchtendDonderdag 18 april

Volkskrant Ochtend: Gemeenten negeren nieuwe richtlijnen voor transparantie bij verkiezingsuitslagen | Zeker 29 doden en veel gewonden door busongeluk op Madeira

Hulpdiensten aan het werk bij de verongelukte bus op het Portugese eiland Madeira. Beeld EPA
Hulpdiensten aan het werk bij de verongelukte bus op het Portugese eiland Madeira.Beeld EPA

Terwijl u sliep

Gemeenten negeren nieuwe richtlijnen voor transparantie: verkiezingsuitslagen per stembus lastig te achterhalen
Voor burgers blijft het heel lastig om de verkiezingsuitslag van het stembureau in de buurt te raadplegen. Bij driekwart van de 355 gemeenten zijn de stembusuitslagen niet meer beschikbaar, heel lastig terug te vinden of helemaal niet te raadplegen. Veel gemeenten negeren daarmee de nieuwe richtlijnen om transparant te zijn over uitslagen na verkiezingen.

Zeker 29 doden en veel gewonden bij ongeluk met toeristenbus op Madeira
Bij een ongeluk met een toeristenbus op het Portugese eiland Madeira zijn volgens de plaatselijke autoriteiten zeker 29 doden en veel gewonden gevallen. De slachtoffers zouden voornamelijk uit Duitsland komen.

Veel Syriëgangers leidden voor vertrek al een ontspoord leven
Onder terrorismedeskundigen leeft het idee dat jihadisten vaak een ‘normale’ achtergrond hebben. Nieuw politieonderzoek bewijst het tegendeel: veel Syriëgangers kampten voor vertrek al met (geestelijke) problemen.

Grootste stijging aantal verkeersdoden in 30 jaar tijd
In 2018 zijn in Nederland 678 mensen omgekomen door verkeersongevallen. Dat zijn er 65 meer dan in het jaar daarvoor. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat dit de grootste toename is sinds 1989.

Vandaag in het nieuws

Het Amerikaanse Congres krijgt vandaag een bewerkte versie van het rapport van speciaal aanklager Robert Mueller. In Lelystad staan twee mannen voor de rechter op verdenking van de liquidatie van misdaadblogger Martin Kok in 2016. En premier Rutte houdt zijn wekelijkse persconferentie in verband met Goede Vrijdag een dagje eerder.

Aanraders van de redactie

Bekijk hier hoe uw buurt stemde bij de Provinciale Statenverkiezingen
Welke partij werd bij de Provinciale Statenverkiezingen de grootste bij jouw stembureau? Waar behaalde Forum voor Democratie een absolute meerderheid? En waar was de stemming het meest verdeeld? Gebruik onze handige tool en bekijk de uitslagen per stembureau.

Doorbraak met mogelijk verstrekkende gevolgen: dood brein vertoont na uren weer activiteit
De hersendood is minder onomkeerbaar dan tot nu toe werd gedacht. Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd varkenshersenen uren na de dood weer enige activiteit te laten vertonen. Tekenen van hersteld bewustzijn of werkende hersengebieden zag men niet. Toch denken experts dat de doorbraak mogelijk verstrekkende consequenties heeft.

Een bloemencollage in de vorm van het brein, momenteel te zien in New York. Beeld AP
Een bloemencollage in de vorm van het brein, momenteel te zien in New York.Beeld AP

Joelen om de enige echte Michelle Obama in de Ziggo Dome
Ze was er en wist de afgeladen Ziggo Dome te raken. ‘Michelle Obama is niet alleen de vrouw van. Ook zelf is ze een enorm krachtige vrouw.’

Hoe Wopke Hoekstra slingert tussen marktwerking en planeconomie
Wel of niet staats­ingrijpen, dat is allemaal maatwerk, vindt Wopke Hoekstra. Soms is het nodig, vaak niet. Veel gaat namelijk goed. ‘It depends, ça dépend, het hangt er van af.’ Ariejan Korteweg sprak hem in Den Haag.

Humeurige stripkater Heinz komt eindelijk dan toch op het witte doek – dit ging aan de release vooraf
De grote droom van striptekenaars René Windig en Eddie de Jong komt deze week uit: hun humeurige kater Heinz komt naar het witte doek. De weg ernaartoe bleek geen makkie.

René Windig en Eddie de Jong. Beeld Pauline Marie Niks
René Windig en Eddie de Jong.Beeld Pauline Marie Niks

Erik ten Hag is beter dan Michels en Van Gaal, jammer van dat Twentse accent
Erik ten Hag is de eerste Ajax-coach sinds Louis van Gaal die zijn ploeg naar de halve finales van de Champions League heeft geleid. Maar waarom krijgt hij dan zo weinig complimenten, vraagt Bert Wagendorp zich af. Dat komt door zijn Twentse accent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden