Volkskrant Ochtend: Gemeenten hebben zorgvraag onderschat | De jaren 10 in CBS-cijfers: minder boeven en minder gelovigen

Verpleegkundigen helpen een patiënt in revalidatiecentrum Parkgraaf in Utrecht. Beeld Marcel van den Bergh
Verpleegkundigen helpen een patiënt in revalidatiecentrum Parkgraaf in Utrecht.Beeld Marcel van den Bergh

Terwijl u sliep

Gemeenten hebben zorgvraag onderschat
Gemeenten hebben onderschat hoe veel meer jongeren en ouderen om hun hulp zouden vragen nadat lokale overheden die verantwoordelijkheid hadden overgenomen. Dat zegt algemeen directeur Jantine Kriens van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, vijf jaar na de overheveling van zorgtaken naar lokale overheden. Bijna alle gemeenten kampen daardoor met fikse financiële tekorten.

De jaren 10 in CBS-cijfers: minder boeven en minder gelovigen
Het Centraal Bureau voor Statistiek heeft het (bijna) voorbije decennium aan de hand van vijftien indicatoren in kaart gebracht. Wat hebben de jaren 10 ons gebracht? Hoe staan de economie en de samenleving er nu voor? De belangrijkste bevindingen in vier lemma’s.

VS vallen milities in Irak, Syrië en Somalië aan na dood Amerikaan
Bij luchtaanvallen van de Verenigde Staten op milities van de sjiitische Kataib Hezbollah in Irak en Syrië zijn diverse strijders om het leven gekomen. De aanvallen werden uitgevoerd door F-15 straaljagers. Later op de dag voerden de VS ook aanvallen uit op stellingen van de terroristische organisatie Al-Shabaab in Somalië.

Ziekenhuispersoneel schaart zich achter akkoord nieuwe cao
De leden van vakbond FNV hebben ingestemd met de cao voor personeel in ziekenhuizen. Half december werd het onderhandelaarsakkoord bereikt voor de 200.000 medewerkers die onder de cao vallen. 88 procent van de vakbondsleden stemde vervolgens in met het akkoord.

Vandaag in het nieuws

De uitslag van de stemming door de leden van de FNV over de cao voor ziekenhuizen wordt bekendgemaakt. Tesla begint met de levering van auto’s die zijn geproduceerd in China. En Piet Paulusma presenteert zijn allerlaatste weerbericht op SBS6.

Aanraders van de redactie

Belofte decentralisatie over verbouwing verzorgingsstaat ten dele geslaagd
In handen van gemeenten zou de zorg voor jong en oud goedkoper en beter worden, was de belofte van de decentralisaties. Bij het eerste lustrum van de grootste verbouwing van de verzorgingsstaat ooit luidt de vraag: zijn de hoge verwachtingen ingelost?

Huishoudelijke hulp bij een alleenstaande, oudere man. Hierop werd hij flink gekort.  Beeld Marcel van den Bergh
Huishoudelijke hulp bij een alleenstaande, oudere man. Hierop werd hij flink gekort.Beeld Marcel van den Bergh

Uit de schoorstenen van dit nieuwe cruiseschip komen geen zwarte rookpluimen
Als een van de eerste cruiseschepen ter wereld vaart de Costa Smeralda op vloeibaar aardgas. Zo kan de zwaveluitstoot tot nul gereduceerd worden.

Als kamerplanten staan de bomonderdelen in de vensterbank
Verslaggever Sterre Lindhout begon zich af te vragen wie de mensen zijn die hun brood verdienen met het opruimen van bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Ze vindt haar antwoord bij André Müller van de explosievenopruimingsdienst in het Duitse Oranienburg. ‘Het is deprimerend om te zien hoeveel denkvermogen mensen steken in het ontwikkelen van dodelijke apparaten. Dat deden ze vroeger, en dat doen ze nu nog steeds.’

Breiers komen uit de kast, zijn de schaamte voorbij
Breien beleeft een revival. Het past in de duurzaamheidstrend, geeft contact met echte materialen (na weer een werkdag achter het computerscherm) én met de breiende medemens. ‘Ik was eenzaam, maar hier voel ik mij deel van een gemeenschap. We zijn verbonden door het draad.’

London Calling is de climax van het beste popjaar ooit
Veertig jaar geleden kocht Gijsbert Kamer het album dat zijn leven zou veranderen: London Calling van The Clash, de plaat die 1979 tot het beste popjaar ooit maakte.

Hij lapt alle mediawetten aan zijn laars, maar Joe Rogan is ongekend populair
Een succesvol interview moet je goed voorbereiden, je moet het kort houden en altijd kritisch blijven. Al deze mediawetten lapt Joe Rogan aan zijn laars, en tóch was zijn podcast ook dit jaar weer een van de populairste ter wereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden