Volkskrant Ochtend: Gejoel en gejuich bij GroenLinks na grote winst | Bekijk de verkiezingsuitslag in uw gemeente

Goedemorgen.  De gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zijn meer dan ooit de verkiezingen van de lokale partijen. Niet alleen in kleine gemeenten, ook in Rotterdam en Den Haag zijn lokale partijen de grootste geworden. Verder is GroenLinks de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam en Utrecht en passeert in beide steden D66 als grootste partij. Hoe stemde uw gemeente? Bekijk hier de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen en het referendum per gemeente.

Bij de uitslagenavond van GroenLinks. Beeld Aurélie Geurts

Terwijl u sliep

Liveblog - Lokale partijen winnen in 164 van de 335 gemeenten, CDA grootste landelijke partij
De klassieke partijen komen steeds verder in het nauw, de lokale partijen houden stand waar ze eerder terrein wonnen. En de weerstand tegen de 'sleepwet' is groter dan verwacht: het 'nee'-kamp wint waarschijnlijk nipt. Volg het laatste nieuws over de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen vandaag in dit liveblog.

Met het slinken van de klassieke bestuurspartijen wordt ook hun kweekvijver almaar kleiner
Lokale partijen tonen zich bij deze gemeenteraadsverkiezingen een blijvende machtsfactor. De klassieke bestuurderspartijen komen juist in het nauw. De kweekvijver van hun politiek talent wordt almaar kleiner.

GroenLinks boekt recordzege, D66 betaalt prijs van regeren, forse verliezen voor PvdA en SP
De gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zijn meer dan ooit de verkiezingen van de lokale partijen. Met 97,5 procent van de stemmen geteld is een derde daarvan voor de lokale partijen (tegenover een kleine 28 procent vier jaar geleden). Niet alleen in kleine gemeenten, ook in Rotterdam en Den Haag zijn lokale partijen de grootste geworden.

Zuckerberg trekt boetekleed aan en geeft toe: Facebook heeft fouten gemaakt in schandaal rond Cambridge Analytica
Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft woensdag na meer dan vier dagen stilzwijgen toegegeven dat zijn bedrijf fouten heeft gemaakt in het privacy-schandaal rond het Britse dataminingbedrijf Cambridge Analytica. Hij beloofde dat Facebook gebruikersgegevens beter gaat beschermen.

Feest bij Leefbaar Rotterdam, de grootste in de havenstad. Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant

Vandaag in het nieuws

De campagneleiders van de VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA en Leefbaar Rotterdam blikken terug tijdens het campagneleidersdebat. Opening van het Afsluitdijk Wadden Center bij Kornwerderzand. Publiek is vanaf komend weekeinde welkom. En voor het eerst aan tafel bij de regeringsleiders in Brussel: secretaris-generaal Selmayr.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.

Aanraders van de redactie

Bekijk hier alle uitslagen van de raadsverkiezingen en het referendum per gemeente
De uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn grotendeels binnen. Op deze kaart houden we ze per gemeente bij.

Gejoel en gejuich bij GroenLinks: veruit grootste partij in Amsterdam en Utrecht
Het dak gaat eraf als de exit polls van de grote steden doorkomen. De hoofdprijs voor GroenLinks is Amsterdam. Als die voorlopige uitslag doorkomt, knalt de zaal welhaast uit zijn voegen. Veruit de grootste partij in de hoofdstad. Gejoel en gejuich houden nog minutenlang aan. Het leedvermaak om het verlies van D66 is bijna net zo groot als de vreugde over de eigen winst.

Jesse Klaver op de uitslagenavond van GroenLinks. Beeld Aurélie Geurts

D66 krijgt harde klappen, maar blijft optimistisch: 'Dit is de op één na beste uitslag ooit'
'Dit is absoluut geen teleurstelling', zegt D66-campagneleider Sjoerd Sjoerdsma. Dat ze erop achteruit zouden gaan na de monsterzege in 2014, hadden ze wel verwacht bij de democraten.

Teleurstellende uitslag voor de PVV, partij van Geert Wilders overvleugeld door Denk
De PVV lijkt tegenvallend te hebben gepresteerd in de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens de eerste exit polls haalt de partij van Geert Wilders aanzienlijk minder stemmen binnen dan bij de parlementsverkiezingen vorig jaar.

Pia Dijkstra (links) tijdens de uitslagenavond. Beeld anp

Geen keerpunt voor PvdA bij gemeenteraadsverkiezingen: verlies in bijna alle steden
In café annex club Akhnaton ziet de afdeling Amsterdam van de PvdA woensdagavond net na negen uur de eerste exit poll op televisie verschijnen. Zo'n 200 rumoerige leden zijn naar het zaaltje aan de Nieuwezijdskolk gekomen. Kamervoorzitter Khadija Arib is er ook. Lodewijk Asscher komt later. Beiden zijn Amsterdammer. Het is spannend. Gemeenteraadsverkiezingen 2018, een keerpunt ten goede voor de Partij van de Arbeid? Nee, blijkt al snel.

SP bijna gehalveerd in eerste exitpolls, in Oss klinkt een 'óóóh' alsof ze naar mislukt vuurwurk kijken
Het is niet eenvoudig de kreet te duiden die in cultureel centrum De Groene Engel in SP-bakermat Oss klinkt als de exitpolls van de eerste gemeenten de Socialistische Partij bijna halveren. Is het berusting, verdriet, gruwel van de circa honderdvijftig aanwezigen? Ze zeggen 'óóóh' alsof ze naar mislukt vuurwerk kijken. 'We gaan het vieren', zegt oud-Kamerlid Henk van Gerven, 'wat de uitslag ook is.'

Op pad met de Rotterdamse lijsttrekker van Denk: 'We hebben geschiedenis geschreven'
Rik Kuiper berichtte tot aan de gemeenteraadsverkiezingen vanuit Rotterdam. Aflevering 12: op pad met Stephan van Baarle van Denk. (+)

Lijsttrekker van DENK Rotterdam, Stephan van Baarle, flyert op de Afrikaandermarkt in Rotterdam. Beeld Freek van den Bergh
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden