NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Geitenstop in meeste provincies uit angst voor gezondheidsrisico’s | In deze kerk is plaats voor homo’s – als ze maar niet praktiseren

Geiten worden gemolken op de boerderij van  Wim van Wageningen bij Lelystad. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Geiten worden gemolken op de boerderij van Wim van Wageningen bij Lelystad.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Geitenstop in meeste provincies uit angst voor gezondheidsriciso’s
In vrijwel heel Nederland leggen provincies geitenboerderijen aan banden uit zorgen over gezondheidsrisico’s. Flevoland kwam vorige week als achtste provincie met een ‘geitenstop’ om nieuwe boeren buiten te houden, in Friesland ligt die optie op tafel. Twee andere provincies denken dat ze met hun bestaande beleid de sterk groeiende geitensector klein kunnen houden.

Consumentenbond naar de rechter om no-showclausule KLM
De gesprekken tussen de Consumentenbond en KLM over de zogenoemde no-showclausule van de vliegtuigmaatschappij zijn vastgelopen. En dus stapt de bond alsnog naar de rechter, staat in een verklaring.

Amerikaanse ambassadeur schrijft dreigbrieven aan Duitse firma’s over gaspijplijn Nord Stream 2
De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, Richard Grenell, verstuurde dreigbrieven naar bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg van de gaspijplijn Nord Stream 2 van Rusland naar West-Europa. Trumps ambassadeur waarschuwt voor sancties en verhoogt daarmee de druk op een binnen de Duitse regeringscoalitie toch al gevoelig dossier.

Trump dreigt Turkije ‘economisch te vernietigen’ als het Koerden aanvalt
De Amerikaanse president Trump dreigt Turkije ‘economisch te vernietigen’ als het land Koerdische milities in het noorden van Syrië aanvalt, zodra Amerikaanse troepen zich uit Syrië hebben teruggetrokken.

Vandaag in het nieuws

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam gaat deels dicht voor een renovatie die zeven jaar gaat duren. De atletencommissie van het WADA beslist over sancties tegen Rusland vanwege schending van afspraken na het dopingschandaal. En vannacht is de Australian Open begonnen in Melbourne, het eerste grandslamtoernooi van het seizoen.

Aanraders van de redactie

Dominee die Nashville-verklaring ondertekende: ‘Wij hebben een totaal ander wereldbeeld’
Geen misverstand, zegt dominee Maarten Klaassen, die de Nashville-verklaring ondertekende, na de mis zondag in Arnemuiden: in de kerk is plaats voor homo’s. ‘Maar het o zo tolerante Nederland is door de mand gevallen.’

Geitenmelkster Trudy: ‘Als we er ziek van werden, dan werkte ik hier niet’
Als achtste provincie heeft Flevoland een ‘geitenstop’ ingevoerd in verband met een verhoogde kans op longontstekingen bij omwonenden. Dat besluit is niet ingegeven door de realiteit, maar door emoties, zegt de Lelystadse geitenhouder Wim van Wageningen.

De Wallen verander je niet snel, ziet de ombudsman van Amsterdam
De ombudsman van Amsterdam woonde een tijd op de Wallen. Zondagavond presenteerde hij burgemeester Halsema zijn rapport over die ‘wetteloze jungle’. Valt het gebied nog te redden? Zuurmonds zeven problemen.

Drukte op de Wallen afgelopen weekend. Er lopen vooral toeristen, die denken dat alles er kan. De vele straatdealers versterken dat beeld. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Drukte op de Wallen afgelopen weekend. Er lopen vooral toeristen, die denken dat alles er kan. De vele straatdealers versterken dat beeld.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Het lijkt verdorie wel volop oorlog tegen een Staat die allesbehalve weggevaagd is
‘Er zijn oorlogen die nooit voorbij gaan,’ stelt Sheila Sitalsing. Gebieden waar de rust nooit wederkeert, ook al is de oorlog min of meer voorbij. Zo werd ook de strijd tegen de Islamitische Staat gestreden verklaard, maar langs de Eufraat lijkt het er meer op dat de oorlog nog lang voelbaar zal blijven.

Wie Brexit niet respecteert, verraadt 17,4 miljoen kiezers
Politicoloog Alfred Pijpers meent dat Diederik Samsom zich in zijn eerste column voor de Volkskrant ‘nog niet helemaal goed raad weet met de stem des volks’. Samsom kan namelijk niet verkroppen dat het Britse electoraat heeft besloten uit de EU te stappen. Uiterste ‘merkwaardig’ vindt Pijpers het dat Samsom de meerderheidswil van de Britse kiezers negeert.

Brexiteers voelen zich in de steek gelaten door de gevestigde politiek.  Beeld Getty Images
Brexiteers voelen zich in de steek gelaten door de gevestigde politiek.Beeld Getty Images

De weerbarstige houtstoker geeft het ‘fikkie stoken’ niet zomaar op
Marjon Bolwijn praat met Jos Merks, de man die zich inzet voor het ‘houtstookverbod’. In tegenstelling tot Jannie, bij wie Jos op bezoek ging, heeft Jos geen astma. Hij zet zich niet in voor het ‘houtstookverbod’ uit eigenbelang, maar juist voor anderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden