Volkskrant Ochtend: Geen weerklank voor oplossing Oekraïnereferendum en Trump-watching in de VS

Brussel was niet erg enthousiast over Rutte's oplossing voor het Oekraïnereferendum: zijn suggestie werd donderdagavond lauw ontvangen. Een Spaanse 'lokaal geproduceerde' smartphone blijkt een goedkope Chinese prul en er prijkt een Nederlander op de lijst met machtigste kunstbobo's. Verder in dit ochtendoverzicht: Russische hackermeisjes die de politiek beïnvloeden en Trump-watching met een flinke dosis ironie.

null Beeld anp
Beeld anp

Terwijl u sliep

Rutte's oplossing voor Oekraïnereferendum vindt in Brussel geen weerklank
De Europese regeringsleiders hielpen donderdagnacht premier Rutte niet uit de brand bij het oplossen van de Haagse crisis over het handels- en associatieverdrag met Oekraïne. Zijn suggestie voor een Europese bindende verklaring die de zorgen van de nee-stemmers bij het Oekraïnereferendum wegnemen, werd in Brussel op zijn best lauw en soms afwijzend ontvangen.

Directeur Stedelijk stijgt naar plek elf op lijst machtigste kunstbobo's
Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, is met stip gestegen naar de elfde plek (vanaf de 22ste positie) op de nieuwe Power 100-lijst van het gezaghebbende Britse kunsttijdschrift ArtReview. Ze staat één plek boven haar collega van het MoMa in New York.

Spaanse smartphone blijkt Chinese prul met een stickertje
Spaanse consumenten die dachten hun nationale economie een steuntje in de rug te geven door een lokaal geproduceerde smartphone te kopen, zijn voor de gek gehouden. De Iberische smartphone Zetta blijkt een vermomd, spotgoedkoop mobieltje van Chinese makelij.

Walen volharden in 'non' tegen CETA
De Waalse minister-president Paul Magnette zal ook vandaag zijn toestemming weigeren aan CETA, het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada. Dat maakte hij donderdagavond laat bekend. Zonder Waalse steun kan België het CETA-akkoord, waarvoor unanimiteit van de 28 EU-lidstaten vereist is, niet ondertekenen.

Beatrix Ruf Beeld anp
Beatrix RufBeeld anp

Vandaag in het nieuws

In Wales wordt de mijnramp herdacht die in 1966 een basisschool en 116 kinderen verzwolg. De rechtszaak tegen de 18-jarige man die op Koningsdag een 3-jarige kleuter doodreed gaat van start in Breda. Linksom!, een groep ontevreden PvdA'ers binnen de partij, presenteert een eigen kandidaat voor het lijsttrekkerschap: Gerard Bosman. En de Verenigde Naties benoemen stripicoon Wonder Woman op haar 75ste verjaardag tot ere-ambassadeur voor de Vrouwenemancipatie.

Aanraders van de redactie

Hoe vrijhandel een vies woord werd (+)
Dat vrijhandel en globalisering Europa en Amerika welvarender hebben gemaakt lijkt vergeten. Verdragen als TTIP en CETA, dat de EU-leiders vandaag van een vroege dood proberen te redden, zijn magneten voor protest geworden. Hoe kan dat?

Hackermeisjes die de politiek beinvloeden, ook dat is vooruitgang (+)
Over de Russische hackers die op slinkse wijze computers binnensluipen en al doende de verkiezingen in verre buitenlanden in het ongerede brengen, droom ik weleens onrustige dromen. Dat ze 's nachts het huis binnensluipen, de laptop openschroeven, hele kleine Rusjes erin stoppen en vervolgens de boel weer dichtschroeven. Lees hier de volledige column van Sheila Sitalsing.

Trump-watching blijkt het toppunt van ironie (+)
De eerste giechel klinkt ongeveer tien minuten nadat het debat begonnen is. Tot dan toe luisterden de jonge Republikeinen op een debatkijkfeestje in Charlotte geconcentreerd naar Donald Trump en Hillary Clinton, woensdagavond in hun laatste rechtstreekse gevecht voor de presidentsverkiezingen. Maar dan zegt Trump iets zegt wat de stilte doorbreekt.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Rijkdom erotiseert, armoede wordt in stilte geleden (+)
Waarom de rijken stiekem de armen helpen. Lees hier de volledige verslaggeverscolumn.

'Ik heb hier drie jaar voor gewerkt, nu ga ik genieten ook' (+)
Pijn aan haar knie hield Elis Ligtlee niet van olympisch goud op de keirin en de sprint. Maar nu moet de baanwielrenster even bijkomen. Van haar blessure, maar ook van haar overweldigende succes.

Een verhaal van liefde, overleven en gemeenschap (+)
Vijftig jaar geleden vaagde een lawine van mijnafval een groot deel van het Welshe dorp Aberfan weg. Vandaag rouwt heel Groot-Brittannië om de 144 slachtoffers. Hoe anders was dat in 1966.

De Olympische Koningin van de Keirin, Elis Ligtlee, gaat even genieten van haar eremetaal (en herstellen van een knieblessure). Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
De Olympische Koningin van de Keirin, Elis Ligtlee, gaat even genieten van haar eremetaal (en herstellen van een knieblessure).Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden