Volkskrant Ochtend: geen extra belasting op vlees en hoe gaat Rutte de schade van de Teeven-deal beperken?

Goedemorgen. Staatssecretaris Martijn van Dam van Landbouw voelt niets voor de invoering van een heffing op dierlijke producten (vlees, kaas en zuivel), zegt hij in een interview met de Volkskrant. Donald Trump heeft een begin gemaakt met het weren en uitzetten van illegale immigranten. Verder in dit ochtendoverzicht: Wat moet Rutte doen om schade bonnetjesaffaire te beperken? Vier vragen die de premier moet beantwoorden in het debat.

Redactie
Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) krijgt een rondleiding op een melkveebedrijf. Beeld anp
Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) krijgt een rondleiding op een melkveebedrijf.Beeld anp

Terwijl u sliep

Trump maakt snelle start met weren en uitzetten illegalen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag een begin gemaakt met het weren en uitzetten van illegale immigranten. Donderdag volgt hoogstwaarschijnlijk een stop op vluchtelingen en een ban op de uitgifte van visa aan moslims uit zeven islamitische landen, waaronder Jemen, Irak en Soedan.

Van Dam: geen extra belasting op dierlijke producten

Staatssecretaris Martijn van Dam van Landbouw voelt niets voor de invoering van een heffing op dierlijke producten (vlees, kaas, zuivel). Volgens Van Dam is het niet aan de overheid om te bepalen wat de consument op zijn bord legt.

Geen overlevenden meer onder vermisten Italiaans hotel

Alle mensen die werden vermist nadat in het Italiaanse Farindola een hotel werd bedolven door een sneeuwlawine, zijn overleden. In totaal zijn 29 lichamen gevonden, aldus de brandweer.

RTL: mogelijk meer lijsttrekkers bij debat

RTL is bereid de norm van vier deelnemers aan het premiersdebat los te laten als de verschillen in de peilingen te klein zijn. Eerder leek de zender vast te houden aan zijn format, waarbij de lijsttrekkers van de vier grootste partijen in de peilingen deelnemen. Het zetelaantal weegt daarin niet mee.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Vandaag in het nieuws

De Britse regering komt vandaag met wetsvoorstellen over het in gang zetten van het vertrek uit de Europese Unie.

Vanmiddag is het debat rond de Teeven-deal in de Tweede Kamer. Premier Rutte en minister Van der Steur moeten uitleg geven over de informatie die ze hebben gegeven, naar aanleiding van de e-mail van Van der Steur die deze week naar buiten kwam.

Vanavond wordt de Gouden Loeki uitgereikt aan de leukste reclame van afgelopen jaar.

Minister Van der Steur. Beeld anp
Minister Van der Steur.Beeld anp

Aanraders van de redactie

Het kalifaat wacht op de andere oever

Nu Oost-Mosul is bevrijd, richten Iraakse militairen hun vizier op de andere oever van de Tigris. Daar, in de oude stad, begint het IS-kalifaat. Een moeizame stadsoorlog wacht. Wanneer wagen ze de oversteek? (+)

Column Bert Wagendorp: De open brief van Rutte was fantastische satire

Pagina 8 van The New York Times opende gisteren met een verhaal over Mark Rutte. Het ging over de open brief van onze premier over Normaal. Doen. die maandag in de krant stond. Het was voor het eerst sinds de onafhankelijkheid (1776) dat in een Amerikaans dagblad aandacht werd besteed aan een open brief van een Nederlandse partijleider. Dat was een hele troost voor de opstellers, die in eigen land op veel hoon konden rekenen. (+)

Iraakse militairen rusten uit voor het Ninevé International Hotel in het bevrijde deel van Mosul Beeld Hawre Khalid
Iraakse militairen rusten uit voor het Ninevé International Hotel in het bevrijde deel van MosulBeeld Hawre Khalid

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Wat moet Rutte doen om schade bonnetjesaffaire te beperken?

'Dit is veruit het zwaarste debat uit mijn politieke loopbaan', zei Mark Rutte bij een vorig debat over de bonnetjesaffaire. Donderdag dreigt een herhaling als de premier samen met de bungelende Ard van der Steur moet aantreden in de Kamer. Vier vragen die de VVD-leider moet beantwoorden om de schade te beperken. (+)

'Heffing op vlees? Ik zie het nut niet.'

'De overheid staat niet in de keuken mee te kijken', stelt staatssecretaris Van Dam. Vandaag begint in Den Haag de Voedseltop. Zijn boodschap: de overheid maakt milieuonvriendelijke producten niet duurder. (+)

Rutte en Van der Steur in de Tweede Kamer Beeld anp
Rutte en Van der Steur in de Tweede KamerBeeld anp

'Ik wilde een film maken over wat voor mij het moderne leven definieert.'

Híj roemt haar aardse talent, zíj is geïmponeerd door zijn kennis van vrouwen. De Franse cineast Olivier Assayas schreef voor de rebelse steractrice Kristen Stewart de bovennatuurlijke thriller Personal Shopper en weet het zeker: er zit nog meer in haar. Interview met Olivier Assayas en Kristen Stewart. (+)

Verslaggeverscolumn: Ariejan Korteweg in Den Haag: campagne raakt in de greep van vaderlandsliefde

Trump. Wilders. Rutte. De hoofden die bij de vorige aflevering van deze verslaggeverscolumn stonden, waren ook lesmateriaal in het college over populisme dat Lodewijk Asscher gaf in het Paard van Troje in Den Haag. (+)

Actrice Kristen Stewart Beeld
Actrice Kristen StewartBeeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden