Volkskrant OchtendWoensdag 23 september

Volkskrant Ochtend: Geen asielquota in EU, wel nieuw migratiepact | Oppositie haalt hard uit over coronabeleid

Redactie
Voor de kust van Sicilië springen migranten vanaf een reddingsschip van ngo Open Arms in het water, zodat de Italiaanse reddingsbrigade ze wel aan boord moet nemen. Het schip van Open Arms werd zowel door de Maltese als Siciliaanse autoriteiten toegang tot de haven geweigerd.
 Beeld AP
Voor de kust van Sicilië springen migranten vanaf een reddingsschip van ngo Open Arms in het water, zodat de Italiaanse reddingsbrigade ze wel aan boord moet nemen. Het schip van Open Arms werd zowel door de Maltese als Siciliaanse autoriteiten toegang tot de haven geweigerd.Beeld AP

Nieuws

Europese Commissie ziet af van asielquota, migratiepact moet verdeeldheid overbruggen
De Europese Commissie wil handelsvoordelen, visa en ontwikkelingsgeld inzetten als drukmiddel op Afrikaanse landen om hun kansloze migranten terug te nemen. Van bindende Europese asielquota voor de EU-landen – hét strijdpunt afgelopen jaren tussen de lidstaten – ziet de Commissie af. Dit blijkt uit het nieuwe migratiepact dat de betrokken commissarissen Schinas en Johansson woensdag presenteren.

Veel klachten over werkgevers die zich niet houden aan de coronarichtlijnen
Bij het meldpunt van de arbeidsinspectie zijn ruim 3.500 klachten binnengekomen over corona op de werkvloer. Veruit de meeste meldingen gaan over een ongezonde en onveilige werksituatie. Ook worden werknemers gedwongen weer naar kantoor te komen.

Tweede Kamer harder dan ooit over coronabeleid kabinet: ‘Ik heb het gevoel dat er wordt gelogen’
Er is gelogen, het is chaos, we zijn de grip volledig kwijt. Niet eerder haalde de oppositie in de Tweede Kamer zo hard uit naar het coronabeleid van het kabinet als dinsdagavond. ‘We gaan rechtstreeks af op een volgende lockdown.’

Franchisenemers De Hypotheker slepen moederbedrijf voor rechter
Onvrede borrelt onder de 98 franchisenemers van De Hypotheker. Drie van hen staan tegenover het moederbedrijf voor de rechter, de meeste anderen hebben zich eveneens tot een advocaat gewend. Het conflict komt aan de vooravond van nieuwe wetgeving.

Bij binnenkomst in een ziekenhuis in Bassano del Grappa wordt de temperatuur gemeten.  Beeld Nicola Zolin
Bij binnenkomst in een ziekenhuis in Bassano del Grappa wordt de temperatuur gemeten.Beeld Nicola Zolin

Aanraders

Italië houdt corona onder de duim. In Spanje en Frankrijk gaat het mis. Hoezo?
Spanje, Frankrijk en Italië kenden alle drie een zeer strenge lockdown in het voorjaar. Nu staat Italië er heel anders voor dan de andere twee. Terwijl Spanje massaal de zomer vierde en Frankrijk op het werk besmet raakte, hield Italië met een ijzeren discipline corona onder de duim.

Column: De FinCEN-files zorgen voor angstzweet op het hoofdkantoor en buikloop bij de ceo
Het is altijd smullen als er weer eens een schat aan geheime data naar een nieuwsgierig medium is gelekt, stelt Bert Wagendorp. Het digitale lekken levert bijna altijd journalistiek spektakel op, zoals in 2015, toen de ‘Panama Papers’ naar buiten kwamen.

Drie redenen voor grote zorgen over de tweede golf (en nog een reden om hoop te houden)
Nederland heeft inmiddels bijna evenveel mensen op de intensive care liggen als op 14 maart, de dag dat Nederland vanwege de corona-uitbraak op slot ging.

Een zilveren schatkist zonder slot: nieuwe depot Boijmans opent (even) zijn deuren
De metershoge spiegelende kelk trok al tijdens de bouw veel bekijks. Nu mogen de eerste bezoekers naar binnen, in het nieuwe depot van museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Want anders dan gebruikelijk bij kunstopslag is het hier geen ‘verboden toegang’, maar juist: ‘kom kijken!’

null Beeld Eva Faché
Beeld Eva Faché

Dankzij rapper Megan Thee Stallion wordt in de VS nu gepraat over geweld tegen zwarte vrouwen
Rapper Megan Thee Stallion (25), die het afgelopen jaar meerdere wereldhits scoorde, werd in eerste instantie belachelijk gemaakt nadat ze was beschoten door een mannelijke collega-rapper. Toch wist ze het debat over geweld tegen vrouwen in de zwarte gemeenschap op gang te brengen.

Verslaggeverscolumn: Een Hollands mondkapje, dus ‘made in Holland’. Je wist niet dat je het nodig had
Dingen waarvan je niet wist dat je ze nodig had: een Hollands mondkapje, ziet Margriet Oostveen. Als in: Made in Holland, en dat dan ook meteen duidelijk willen laten zien. Wit met blauw, als een Hollandse lucht. Oranje elastiekjes rond de oren. Subtiel tulpje erin gestanst, rechts naast uw neus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden