Volkskrant Ochtend: Formatiemagie Tjeenk Willink mocht niet baten | Hoe Hollands is Hollandse nieuwe?

Goedemorgen. Ook de formatiemagie van Tjeenk Willink mocht niet baten: de formatiepoging is weer gestrand op het vluchtelingenbeleid. Op de 89ste dag na de verkiezingen is een regeringscoalitie dus nog steeds niet in zicht. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: hoe een handjevol IS-jongeren de Filipijnse stad Marawi verovert en hoe Hollands is Hollandse nieuwe haring eigenlijk?

Beeld anp

Terwijl u sliep

Ook tweede poging kabinetsformatie met Klaver strandt op vluchtelingenbeleid

Op de 89ste dag na de verkiezingen is de tweede poging om tot een regeringscoalitie te komen van VVD, CDA, D66 en GroenLinks mislukt. Na uren praten in het Catshuis bleek dat de vier partijen het weer niet eens konden worden over het vluchtelingenbeleid.

Bisschop tikt priester op vingers voor aannemen van schenking

Bisschop Gerard de Korte van Den Bosch heeft een 37-jarige priester van Vietnamese afkomst verboden nog langer grote geldbedragen als schenking aan te nemen van een hoogbejaarde, diepgelovige vrouw.

Homostellen verdelen huishoudelijke taken eerlijker

Voor het eerste deed het SCP onderzoek onder homoseksuele koppels over de taakverdeling in huis. Die blijkt meestal eerlijker dan bij heteroparen. Ook is het aantal uren dat de parners werken gelijker.

KLM laat piloten zomerverlof inleveren wegens drukte

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft te lang getreuzeld met het aannemen van nieuwe piloten. De KLM probeert eigen tekorten deze zomer op te lossen met parttimepiloten en het deels intrekken van zomerverlof.

Vandaag belangrijk

In de Amerikaanse Senaat reageert minister van Justitie Jeff Sessions op het verhoor van FBI-baas Comey. Het Britse Lagerhuis komt voor het eerst in de nieuwe samenstelling bijeen en kiest een voorzitter. In Scheveningen begint met de veiling van een vaatje Hollandse Nieuwe het haringseizoen.

Aanraders van de redactie

Hoe een handjevol IS-jongeren de Filipijnse stad Marawi verovert

Niemand kon ooit de Filipijnse stad Marawi veroveren. Dus hoe kan het dat een handjevol IS-jongeren dat wel is gelukt? Al weken leveren zij bittere strijd met het leger. Correspondent Michel Maas bezoekt de oorlogszone (+).

Hoe Hollands is Hollandse Nieuwe haring eigenlijk?

Al sinds 2013 bestaat er geen Hollandse haringvisser meer. Hollandse Nieuwe wordt gevangen door Scandinavische vissers en daar ook in vaatjes gestopt (+). 'We maken het zo Nederlands als we kunnen.'

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,-/week.

Amerikaanse fastfoodimperialisten bezetten elke uithoek van het land

Elke uithoek? Nee, in Goes houdt Wendy's Fish & Chips moedig stand tegen de oprukkende horden. We mogen dat gerust zien als een krachtig signaal. In Goes begint de victorie, schrijft Bert Wagendorp (+).

Hoe groot is het omkoopschandaal rondom de dienstauto's van Defensie?

Zes rijksambtenaren en vijf autohandelaren staan vanaf vandaag terecht wegens corruptie. Als het aan hun advocaten ligt, wordt de zaak nog veel groter (+). Waar stopt deze olievlek?

Bedrijfsleider Albert van der Hoek bij Wendy's in Goes. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

'Van bovenaf aansturen op diversiteit roept een tegenreactie op'

Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt de Volkskrant in een reeks interviews. CBS-directeur Tjark Tjin-A-Tsoi ( 51 ): 'Met mijn afkomst ben ik niet bezig.' (+)

Adellijke vriendenboekjes: de sociale media van de Gouden Eeuw

Wij delen liedjes via YouTube, zij schreven liedjes in elkaars boekje. Bij gebrek aan internet onderhielden jongedames vanaf de 16de eeuw hun netwerk met behulp van vriendenboekjes (+).

Tjark Tjin-A-Tsoi. Beeld Frank Ruiter
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden