Nieuwsbrief Volkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: FNV zet 400 man op straat | Bekende schrijvers en professoren ageren tegen ‘verengelsing’ van het onderwijs

Beeld ANP

Terwijl u sliep

Vakbond FNV zet 400 man op straat 
Werknemersorganisatie FNV schrapt bijna vierhonderd van de tweeduizend banen. Zo hoopt de vakbond jaarlijks 16 miljoen euro te besparen. De FNV is in de problemen geraakt doordat het aantal leden hard terugloopt. Tegelijkertijd vergrijst de bond en ook dat heeft gevolgen, want gepensioneerden betalen minder contributie.

SCP: Nederlanders maken zich zorgen over tegenstellingen in samenleving
Nederlanders maken zich in toenemende mate zorgen over de samenleving en zijn somberder geworden over de economie. Dit blijkt uit het jongste kwartaalrapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over de stemming in Nederland.

‘Kamerleden, de toekomst van het Nederlands ligt in uw handen’
De Nederlandse universiteiten moeten door de politiek tot de orde worden geroepen, betogen hoogleraren, schrijvers en prominenten uit de maatschappelijke en culturele sector.  Ze ageren tegen de 'verengelsing’ van het onderwijs. 

Darter Raymond van Barneveld stopt per direct – of toch niet?
‘Ik heb er genoeg van. Het is gewoon tijd’, riep Raymond van Barneveld gisteren na een 7-1 nederlaag tegen landgenoot Michael van GerwenStopt hij ermee, of toch niet?

Vandaag in het nieuws

In het Museon in Den Haag praten 150 kinderen over duur­zame ontwikkelingsdoelen. De op 16 maart in Sunderland ­begonnen March to Leave van Nigel Farage eindigt in Westminister, Londen. Minister Bijleveld (Defensie) woont in New York de VN-conferentie bij over vredesmissies.

Het Museon in Den Haag. Beeld Guus Dubbelman

‘Michael P. is een jongen waar je echt geen problemen mee krijgt’

Hoe kan het dat niemand ‘modelpatiënt’ Michael P., de moordenaar van Anne Faber, doorhad? Een reconstructie van P.’s gang door de justitiële keten.

Voor de klas met een linkse leraar: ‘Indoctrinatie? Wat is dat?’
Leerlingen zouden blootstaan aan indoctrinatie door linkse docenten: er bestaan zelfs meldpunten voor. Hoe werkt het met een SP’er voor de klas? ‘Ik zeg nadrukkelijk dat ze moeten ingrijpen als ik bijvoorbeeld de VVD zwartmaak.’

Leerlingen van het Vathorst College luisteren naar docent Rob Molenkamp die vertelt over het meldpunt indoctrinatie. Beeld Marcel van den Bergh

Zo werd de nieuwe Groningse Ring een lijdensweg
Na een hoogopgelopen conflict staan de neuzen weer dezelfde kant op bij de aanleg van de nieuwe Zuidelijke Ringweg om Groningen. Bouwers en opdrachtgevers presenteerden donderdag een gezamenlijk plan om de klus alsnog te klaren. Maar de voorziene vertraging is nu al drie jaar. En de hamvraag blijft voorlopig onbeantwoord: wie gaat dat betalen?

Zangeres Davina Michelle over haar doorbraak, Rotterdam en de tattoo die ze liet zetten, met haar oma
Davina Michelle (23) werd ontdekt dankzij een cover van Pink op YouTube. Oude media zijn voor haar een nieuwe wereld. Muziekcafé, dat is radio, dacht ze. Die fout maakt ze niet nog eens.

Davina Michelle. Beeld Frank Ruiter

In de kroeg had Petra (59) geen sjans, maar via Tinder ontmoet ze aan de lopende band leuke jongemannen
Petra (59) had al jaren geen seks gehad toen ze op Tinder ontdekte dat er genoeg jongemannen zijn die op oudere vrouwen vallen. Wat begon als een paar dates, is inmiddels uitgegroeid tot een hele collectie leuke jongens.

‘Michel Houellebecq op bezoek in het land van hoeren en euthanasie’
Houellebecq is het spiegelbeeld van een politicus, schrijft Ariejan Korteweg in de verslaggeverscolumn. ‘Hij beheerst de kunst van het afwezig aanwezig zijn. Het is niet gemakkelijk zo’n beroemd schrijver te zijn. Maar hij gaat daar voortreffelijk mee om.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden