Nieuwsbrief Ochtend

Volkskrant Ochtend: Fiscus wordt strenger voor brievenbusfirma | Chinese ‘starchitect’ bouwt spectaculair panorama in Rotterdam

Ontwerpschets voor de Fenixloods II Beeld MAD Architects,

Terwijl u sliep

Brievenbusfirma’s krijgen van de Belastingdienst voortaan nul op het rekest
Brievenbusmaatschappijen hoeven binnenkort niet meer voor advies bij de Belastingdienst aan te kloppen. De fiscus zal zulke ‘lege hulzen’ vooraf niet meer vertellen hoeveel belasting zij de komende jaren moeten betalen over de geldstromen die zij via Nederland naar elders doorsluizen. Door zulke ‘rulings’ voortaan te weigeren, moet Nederland minder aantrekkelijk worden voor bedrijven die weinig tot niets bijdragen aan de economie.

Expert kindermishandeling wil van verplichte screening af: resultaten ‘dramatisch’ slecht
De verplichte screening op kindermishandeling voor artsen levert zulke ‘dramatisch’ slechte resultaten op dat deze beter kan worden afgeschaft. Dit heeft kinderarts en hoogleraar sociale kindergeneeskunde Elise van de Putte donderdag gezegd tijdens het Jaarcongres Huiselijk Geweld in Ede. Van de Putte is voorzitter van het Landelijk Expertisecentrum Kindermishandeling en leidt de onderzoekslijn kindermishandeling aan de Universiteit Utrecht.

Burgemeester Assen zegt VVD-lidmaatschap op vanwege voorstellen over asielzaken en inperking demonstratierecht tijdens Sint-intocht
Burgemeester Marco Out van Assen zegt zijn lidmaatschap van de VVD op. Hij kan zich niet verenigen met recente voorstellen van zijn partij over onder andere asielzaken en inperking van het demonstratierecht.

Chinese ‘starchitect’ bouwt panoramadak in Rotterdam voor het ‘optillen van geest en lichaam’
De beroemde Chinese architect Ma Yansong gaat zijn ‘handtekening’ zetten in Rotterdam. Op Katendrecht moet een panoramisch uitzichtpunt verschijnen, als toevoeging in en op de historische Fenixloods II.

Ontwerpschets voor het interieur van de Fenixloods II Beeld MAD Architects

Vandaag in het nieuws

De rechtbank doet uitspraak in de zaak van een verkrachting in tbs-kliniek De Rooyse Wissel. Het Sociaal en Cultureel Planbureau publiceert het rapport ‘Armoede in kaart 2018’. En in Las Vegas spelen golfvedetten Tiger Woods en Phil Mickelson ‘The Match’. Inzet: 8 miljoen euro.

Aanraders van de redactie

Wat te doen met onze leegstaande kerken?
Met een miljoenenplan wil minister Van Engelshoven van Cultuur kerken redden van de sloop. Dorpen in Groningen en Friesland hebben daar ervaring mee, maar makkelijk is het niet, waarschuwen de kerkenredders.

Het kerkje van Jukwerd Beeld Harry Cock / de Volkskrant

 Column Sheila Sitalsing: Het levensgevaarlijke karakter van de staatsgeheimen had vooral betrekking op het politieke leven van Stef Blok
Sinds de Toyota-oorlog tussen Tsjaad en Libië wil elke zichzelf respecterende guerrillagroepering een Toyota Hilux, schrijft Sheila Sitalsing. ‘Een onverwoestbare, wendbare prachtpick-up en essentieel militair tuig in rebellenoorlogen, omdat je in de open bak prima schiettuig kunt monteren. Maar omdat Stef Blok en zijn voorgangers hebben volgehouden dat het sturen van deze spullen viel onder ‘civiele hulp’ en ‘niet dodelijke steun’, kan de Tweede Kamer er een fijn nummer van maken.’

Ondernemer ontkomt niet aan Black Friday – en u ook niet
Black Friday, het uit Amerika afgekeken koopfestijn, is een valstrik. Niet alleen voor de consument, ook voor de ondernemer. Black Friday draait om één ding: korting. Heel veel korting. Maar de uitverkoop moet, zo dicteert de Amerikaanse gewoonte, plaatsvinden nog voor de Nederlandse feestdagen zijn begonnen. ‘Bezint eer ge begint’, waarschuwt winkeliersvereniging Inretail.

Black Friday in de Kalverstraat in Amsterdam Beeld Pauline Niks

De strijd om de blockchain: ‘Wij willen geen dinosaurus oplappen’
Uitgerekend de gevestigde orde waarmee blockchain moest afrekenen, heeft de nieuwe technologie omarmd. Of doet de cryptocrash van deze week het tij keren?

Wijk in progress: drie generaties uit de Bijlmer in beeld
De eerste bewoners van De Bijlmer kregen vijftig jaar geleden de sleutels van hun nieuwe woning. Fotograaf Erik Smits maakte portretfoto’s van families die al drie generaties daar in Amsterdam-Zuidoost leven. ‘Ik zou er zelf ook prima kunnen wonen.’

De Familie Li heeft de oudste toko in de Bijlmer Beeld Erik Smits

 Column Peter Buwalda: ‘Ik heb briljante ideeën voor een ideeënroman, toch het hoogst haalbare’
Soms maakt Peter Buwalda notities voor een ideeënroman. Bijvoorbeeld: ‘Uitwerken waarom mensen wel met zichzelf neuken (masturbatie) maar niet flirten/zoenen.’ Maar deze spreekt wellicht meer aan, vanwege ‘waargebeurde feiten’: ‘Roman met protagonist die zijn vuilnis nooit meteen naar het vuilpunt brengt, maar iedere vuilniszak eerst een week tegen de woonstee laat staan’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden