Volkskrant Ochtend: Fiscus en Arbeidsinspectie mogen afluisteren | CPB-directeur: koopkrachtplaatjes worden overschat

Goedemorgen. De Belastingdienst en de Arbeidsinspectie mogen vanaf komende zomer undercoveracties en afluisterapparatuur inzetten bij vermoedens van misbruik en fraude. Dat blijkt uit een wetswijziging die zonder veel ruchtbaarheid is aangenomen. En CPB-directeur Laura van Geest roept het kabinet en de Tweede Kamer op te stoppen met hun fixatie op koopkrachtplaatjes. De waarde ervan is beperkt, schrijft ze in een opiniestuk in de Volkskrant. Verder in de ochtendnieuwsbrief een ets uit circa 1634: we zien een vozend stelletje, zijn dat Rembrandt en zijn Saskia?

Beeld Sven Torfinn

Terwijl u sliep

Ook marechaussee en Fiod mogen vanaf de zomer undercoveracties inzetten
De marechaussee en bijzondere opsporingsdiensten als de Fiod mogen voortaan, net als de politie, infiltranten inzetten en vertrouwelijke communicatie afluisteren. Dat blijkt uit een wetswijziging die zonder veel ruchtbaarheid is aangenomen en deze zomer van kracht wordt.

CPB-directeur: 'Politiek staart zich blind op koopkrachtplaatjes'
Het kabinet en de Tweede Kamer moeten hun fixatie op koopkrachtplaatjes loslaten. Die oproep doet Laura van Geest, directeur van het Centraal Planbureau, dinsdag in de Volkskrant. Koopkrachtplaatjes spelen een grote rol in debatten over inkomens, maar zijn onnauwkeurig.

Kim Jong-un wil 'nieuwe geschiedenis' schrijven met Zuid-Korea, historische ontmoeting met delegatie
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft in een historische ontmoeting met een Zuid-koreaanse delegatie gezegd dat hij een 'nieuwe geschiedenis wil schrijven' om zo beide landen te herenigen.

Het was dit jaar de #MeToo-editie van de Oscars: vanaf nú wordt alles diverser en vrouwvriendelijker
#MeToo is keurig afgehecht, terwijl er en passant opnieuw geschiedenis is geschreven. En de meest gevatte opmerking kwam van de 80-jarige Jane Fonda.

Vandaag in het nieuws

De Tweede Kamer stemt over het lot van de bijtende hond. Hier leest u waarom de jarenlange lobby om deze honden te redden van verplichte euthanasie vandaag lijkt stuk te lopen (4578176). Is er nog hoop voor de Nederlandse pulsvissers? De Deense visserijminister komt op bezoek. En tot slot: de AIVD publiceert haar jaarverslag over 2017.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Aanraders van de redactie

'Bananenrepubliek' Oeganda kweekt zijn eigen genetisch gemodificeerde banaan
Oeganda is letterlijk een bananenrepubliek: nergens worden er meer gegeten. Om de explosief groeiende bevolking ermee te blijven voeden, werken lokale onderzoekers aan genetische modificatie. Wat het Westen er ook van vindt.

Waarom de politie onder een dekmantel werkt en hoe ver dit mag gaan
Een speciaal politieteam voert jaarlijks tientallen undercoveroperaties uit. Infiltranten doen zich voor als drugshandelaar of huurmoordenaar. Hoe ver mag dit gaan? Recherchechef Rienk de Groot en chef afgeschermde operaties Peter Graafland: 'We zoeken grenzen op.' (+)

Schrijver Radna Fabias: 'Ik wil niet leven met racisten in mijn achterhoofd'
Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt de Volkskrant in een reeks interviews. Schrijver Radna Fabias (34): 'Ik maakte een lijst van onderwerpen waarover ik wilde schrijven en het voelde als exorcisme.' (+)

Radna Fabias: 'Soms hoor ik zwarte mensen tegen witte mensen praten op een manier die ze zelf nooit zouden accepteren.' Beeld Casper Kofi

Een op de vijf Amerikaanse leraren is wapenexpert - klopt dit wel?
Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: een op de vijf Amerikaanse leraren is al vakkundig behept met wapens.

Op deze spannende ets van een vozend stelletje zijn mogelijk Rembrandt en zijn vrouw Saskia te zien
De kleding van Marten en Oopjen, de gezichten van Rembrandt en Saskia. Op zoek naar prenten van feestende welgestelden voor de Rijksmuseumtentoonstelling High Society sprong één ets eruit. Een ets die zich leent voor een 'boeiende theorie'. (+)

Hoe het Nederlandse volk tijdens de grote trek terug tezamen de Autobahn domineert
Toine Heijmans analyseert de grote trek van de Nederlandse wintersporters die de Alpen verlaten en huiswaarts keren. 'Wonderlijker is de aftocht van vierhonderdvijftigduizend Holländer traag naar het noordwesten, het kompas al op de nieuwe werkweek afgesteld.' Het blijft een bijzondere gebeurtenis. 'Wij zijn een bloedprop in de vaten van Europa.' (+)

De ets van Willem Basse uit circa 1634 die mogelijk de inspiratie vormde voor Rembrandts schilderij van zichzelf met Saskia, een paar jaar later. Beeld Collectie Rijksmuseum
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden