Volkskrant Ochtend: Fillon stopt als partijleider Les Républicains | Duurzamer energiebeleid raakt vooral laagste inkomens

Goedemorgen. Fillon stopt als partijleider en steunt Macron, de Akzo-top moet vanmiddag spitsroeden lopen nu de Amerikanen in de ogen van veel Akzo-beleggers een offer you can't refuse op tafel hebben gelegd en duurzamer energiebeleid raakt vooral laagste inkomens: onderzoek waarschuwt voor 'klimaatpaupers'. Verder in dit ochtendoverzicht: gewonde patiënten willen terug naar het front en Gemeente Peel en Maas laat haar burgers meeregeren.

Fillon Beeld getty
FillonBeeld getty

Terwijl u sliep

Fillon stopt als partijleider van Les Républicains en steunt presidentskandidaat Macron
De voormalige Franse presidentskandidaat François Fillon voert zijn partij, Les Républicains, niet aan bij de parlementsverkiezingen in juni. Hij wil wel in de partij actief blijven als 'eenvoudig kaderlid'. Dat heeft Fillon maandag bekend gemaakt.

Voor top AkzoNobel wordt het wel érg lastig om nieuw Amerikaans bod te weigeren
Met een nogmaals verhoogd bod op AkzoNobel heeft belager PPG het vuur van de overnamestrijd tussen de twee verf- en lakkengiganten flink aangewakkerd. De Akzo-top moet vanmiddag spitsroeden lopen, nu de Amerikanen in de ogen van veel Akzo-beleggers een offer you can't refuse op tafel hebben gelegd.

undefined

CEO Ton Buchner en CFO Maelys Castella van Akzo Nobel Beeld anp
CEO Ton Buchner en CFO Maelys Castella van Akzo NobelBeeld anp

Duurzamer energiebeleid raakt vooral laagste inkomens: onderzoek waarschuwt voor 'klimaatpaupers'
De laagste inkomens betalen nu al relatief meer voor het klimaatbeleid dan mensen met een hoger inkomen. Deze groep wordt met de overschakeling op duurzame energie verder benadeeld, blijkt uit onderzoek van CE Delft.

Opnieuw doden bij demonstraties Venezuela
Bij demonstraties tegen de regering zijn maandag in Venezuela drie doden gevallen. Dat meldt persbureau AFP. De drie slachtoffers werden doodgeschoten in het westen van het land.

Vandaag in het nieuws

Op de aandeelhoudersvergadering moet AkzoNobel veel vragen over het bod van PPG beantwoorden.

Johan Cruijff zou vandaag 70 zijn geworden. Wordt bekend dat het station zijn naam krijgt?

Koningin Máxima, Ivanka Trump en Angela Merkel gaan in discussie over vrouwelijk ondernemerschap.

Aanraders van de redactie

Sophia Kinderziekenhuis krijgt bezoek van (bijna) kampioenen
Het jaarlijkse bezoek van de spelers van Feyenoord aan het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam heeft dit jaar een extra dimensie: het naderende kampioenschap. Dirk Kuijt: 'Hun glimlach is onbetaalbaar.' (+)

Gewonde patiënten willen terug naar het front: 'soldaten zijn heel romantisch'
Het front in Oost-Oekraïne is vastgelopen. Maar nog altijd vechten Oekraïense burgers tegen de pro-Russische separatisten. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,-/week.

Gemeente Peel en Maas laat haar burgers meeregeren
Peel en Maas experimenteert met vormen van inspraak. De gemeente geeft, gelijk de oude Grieken, middels een loting een stem aan uitverkoren inwoners. De 'burgerraad' kwam al drie keer samen. (+)

Bert Wagendorp: 'Overal hebben mensen in de gaten dat het tijd is voor verandering'
Het is evident dat het de kant op moet die in de hoogleraarsbrief wordt aangegeven. Een wereldwijde en rigoureuze transitie is niet alleen noodzakelijk voor het overleven van de aarde, maar een snelle overgang is op langere termijn economisch ook zeer profijtelijk en levert veel banen op. (+)

Gerard den Haan: 'Ik was de slechtste die ooit bij NAC binnen was komen lopen.' Beeld Marie Wanders
Gerard den Haan: 'Ik was de slechtste die ooit bij NAC binnen was komen lopen.'Beeld Marie Wanders

Een huisdier tijdens de zwangerschap is gezond voor baby - klopt dit wel?
'Wil je later een gezonde baby? Dan moet je nu al dit huisdier nemen', kopte vrouwenblad Marie Claire op quasi-dwingende wijze eerder deze maand. Gezelschap van honden - katten mogen ook - tijdens en na de zwangerschap zou bewerkstelligen dat het menselijk nageslacht met een blakende fitheid ter wereld komt, blijkt uit recent onderzoek. Klopt dit wel? (+)

Gerard den Haan, cultheld van NAC en frietbakker
Gerard den Haan speelde dan wel bij NAC, hij kon de bal nog geen tien keer hoog houden. Waarom liepen de supporters dan toch met hem weg? Cécile Koekkoek schreef een boek over 'de slechtste voetballer van Nederland'. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden