Volkskrant Ochtend17 september 2018

Volkskrant Ochtend: Farmaceuten werken aan code voor beter gedrag | Sheila Sitalsing: ‘Lieve Koning, ze laten u weer gruwelijkheden zeggen’

Goedemorgen. 44 farmaceutische bedrijven in Nederland werken aan een gedragscode die het gedrag van de sector ‘intrinsiek moet veranderen’. De code moet als een ‘moreel kompas’ dienen, waarin niet alles wat wettelijk is toegestaan ook als acceptabel wordt beschouwd. Verder in deze ochtendnieuwsbrief: een verslag van het bezoek van de dalai lama aan Nederland en een brief van Sheila Sitalsing aan de koning.

Terwijl u sliep

Code moet Nederlandse farmaceuten ‘moreel kompas’ geven, maar bij farmadeskundigen overheerst scepsis
44 farmaceutische bedrijven in Nederland werken aan een code die het gedrag van de sector ‘intrinsiek moet veranderen’. De code moet als een ‘moreel kompas’ dienen, waarin niet alles wat wettelijk is toegestaan ook als acceptabel wordt beschouwd.

Jury verrast met toneelprijzen voor Karina Holla en Bruno Vanden Broecke
Met de hoogste toneelonderscheidingen voor mimespeler Karina Holla (een Theo d’Or) en voor de Vlaamse Bruno Vanden Broecke (een Louis d’Or) heeft de jury de Nederlandse theaterwereld verrast.

Winnaar Karina Holla (Theo d'Or) en Bruno Vanden Broecke (Louis d'Or) tijdens de uitreiking van de VSCD toneelprijzen in de Stadsschouwburg.Beeld ANP Kippa

Vrijgelaten Victoire Ingabire blijft in Rwanda en zet oppositie tegen ‘dictatuur’ voort
De Rwandese politica Victoire Ingabire (49) is zaterdag onverwachts vrijgelaten uit de gevangenis. Ingabire, die eerder zestien jaar in Nederland woonde, vertelt aan de Volkskrant dat zij haar oppositie tegen president Paul Kagame van Rwanda zal hervatten. Kagame’s bewind ‘is gewoon een dictatuur’, aldus Ingabire, in het Nederlands.

Trumps beoogde opperrechter onder vuur na aantijging van aanranding
De beoogde nieuwe Amerikaanse opperrechter, de conservatief Brett Kavanaugh, is dit weekend serieus onder vuur komen te liggen. Na een paar dagen van anonieme aantijgingen maakte zich zondag de vrouw bekend die zegt begin jaren tachtig door de tiener Kavanaugh te zijn aangerand. Ze doorstond met haar verhaal een leugendetector.

Vandaag in het nieuws

De rechtbank van Gent beslist of de in Spanje veroordeelde rapper Valtònyc mag worden uitgeleverd. Defensie begint in het midden, oosten en noorden van het land een grote militaire oefening: Falcon Autumn. En Kamerlid Nijboer ontvangt de kindermiljoenennota in Madurodam. 

Aanraders van de redactie

De dalai lama in Ahoy: een superster in een wereld waar ze spiritueel nogal zoekende zijn
Het kan niet anders of het Orakel van Delphi kreeg in de oudheid minder gevarieerde vragen dan Zijne Heiligheid de veertiende dalai lama op zondagochtend in Rotterdam. Ahoy zit vol. 

De dalai lama begroet het publiek in Ahoy.

Lieve Koning, ze laten u weer gruwelijkheden zeggen
Sheila Sitalsing wenst de koning veel sterkte toe met de troonrede. 'Ik vraag me af of ze het zullen aandurven om u ‘Om Nederland aantrekkelijker te maken voor grote bedrijven, schaffen we de dividendbelasting af’ te laten zeggen.'

‘We moeten meer oog hebben voor de betaalbaarheid van onze medicijnen’
Farmaceutische bedrijven staan er slecht op. Maar de sector verandert en gaat zelfs ‘met enorme stappen voorwaarts’, zegt Aarnoud Overkamp, die werkt aan een gedragscode voor de branche.

In het Hambacherbos vallen de boomhutten van het verzet
Terwijl duizenden buiten demonstreren tegen de bomenkap voor bruinkoolwinning, gaat in het Hambacherbos de ontruiming door. ‘Het draait ­alleen om geld.’

Duizenden sympathisanten van de activisten omsingelden zondag het Hambacherbos, dat door de politie werd afgegrendeld.Beeld Arie Kievit

Maaien op de millimeter: de greenkeepers van The Dutch geven geel geen kans
De glooiende golfbanen waarop de KLM Open in Spijk werden gespeeld, waren het resultaat van lange dagen met maaibeurten en herstelwerkzaamheden. ‘Paul, het was weer top’.

Niet alleen de eerste kennismaking voelt ongemakkelijk bij start nieuw seizoen Boer zoekt vrouw
Boer zoekt vrouw zat vol vertrouwd ongemak. Ook ongemakkelijk: de bijverdiensten van Yvon Jaspers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden