Ochtendnieuwsbrief17 juli 2018

Volkskrant Ochtend: Farmaceuten betalen opnieuw meer sponsorgeld aan zorgaanbieders | CPNB verandert keuze voor twee mannen niet na kritiek

Goedemorgen. De farmaceutische industrie heeft vorig jaar opnieuw meer sponsorgeld betaald aan zorgaanbieders. Artsen, zorginstellingen en patiëntenverenigingen ontvingen 59,1 miljoen euro, 6 procent meer dan het jaar ervoor. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: een ronde langs het beste theater van afgelopen seizoen - dit waren de tien beste voorstellingen.

Beeld ANP

Terwijl u sliep

Weer krijgen zorgaanbieders meer sponsorgeld betaald door farmaceuten
De farmaceutische industrie heeft vorig jaar opnieuw meer sponsorgeld betaald aan zorgaanbieders. Artsen, zorginstellingen en patiëntenverenigingen ontvingen 59,1 miljoen euro, 6 procent meer dan het jaar ervoor. Fabrikanten van medische hulpmiddelen betaalden nog eens 12,4 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van het Transparantieregister Zorg die dinsdag zijn gepubliceerd.

Hoogleraar criminologie Toine Spapens: Een op drie gemeenten heeft criminele weldoener
Een op de drie gemeenten kampt met criminele weldoeners: criminelen die hun illegaal verkregen vermogen gebruiken om bijvoorbeeld sportclubs te sponsoren, om zo een respectabele positie te verwerven in de gemeenschap. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Tilburg en Bureau Bruinsma dat dinsdag verschijnt.

Afkeer en afschuw in Washington over uitlatingen van Trump

In Washington is met verbazing en afkeer (Republikeinen) dan wel ontzetting en afschuw (Democraten en oud-inlichtingenbazen) gereageerd op de uitlatingen van president Donald Trump aan de zijde van zijn Russische collega Poetin, na hun ontmoeting in Helsinki. De oordelen lopen uiteen van ‘niet mee eens’ tot ‘verraad’.

CPNB verandert keuze voor twee mannen niet
Het Boekenweekthema zal in 2019 ‘De moeder de vrouw’ blijven, naar een gedicht van Martinus Nijhoff, en de auteurs van het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay zijn onveranderd gebleven: Jan Siebelink en Murat Isik.

Vandaag in het nieuws

47 duizend deelnemers staan klaar voor de 102de Vierdaagse. De eerste dag is meteen warm: veel zon, 26 graden. Vier Syriëgangers, onder wie een bekeerde postbode uit Overijssel, horen hun straffen. Eis: 6 tot 9 jaar. Michael P. hoort de uitspraak in de zaak Anne Faber. Wegens verkrachting en doodslag is 28 jaar en tbs geëist.

Aanraders van de redactie

De top in Helsinki is het startschot voor een buitengewone verhouding tussen twee wereldmachten

In het presidentieel paleis van Helsinki geeft Trump vooral complimenten aan Poetin en weerspreekt hij de bevindingen van zijn eigen veiligheidsdiensten.

Column Nadia Ezzeroili: De werkwijze van de Russen getuigt eerder van knulligheid

Het lijkt er op dat de ‘georganiseerde’ Russische trollen vooralsnog weinig schade hebben aangericht, schrijft Nadia Ezzeroili. 'We hebben al onze eigen trollen die het vertrouwen in elkaar willen ontwrichten, maar aan de andere kant is de maatschappij ook prima in staat om zelfreinigend vermogen toe te passen op diezelfde ontwrichtende krachten.

Hoe de huisnerds hun steden modern en toch sociaal proberen te houden
Grote steden hebben steeds vaker nerds in dienst die via moderne technologie zorgen voor betere dienstverlening. Onlangs waren ze in Amsterdam bijeen om ervaringen te delen.

Abonneer je op de Volkskrant Opvoednieuwsbrief
Over opvoeden vliegen de meningen je om de oren. In onze nieuwe nieuwsbrief onderzoeken we interessante kwesties en trends op het gebied van modern ouderschap. Ontvang de nieuwsbrief elke woensdagmiddag in je inbox.

De theatertoptien: een lijst vol grote thema’s en kleine gebaren
Het beste theater was ook dit seizoen weer maatschappelijk én artistiek relevant. In de mooiste voorstellingen stonden kleine gebaren van menselijkheid tegenover de grote splijtende krachten. Ze bezorgden bezoekers een geweldige avond, maar stuurden hen met een knagend geweten naar huis.

JR van FC BergmanBeeld Kurt van der Elst

Peter Winnen houdt van een sikkeneurige Dumoulin. ‘Daar komt nog veel moois van’
‘Van binnen begon ik een beetje te gloeien bij het commentaar van Tom Dumoulin direct na de kasseienetappe. Dat hij in de aanloop naar de eerste stroken het wielrennen zeer gehaat had. Dat hij, eenmaal op de stenen, de beste van de klassementsrenners was geweest. Dat hij teleurgesteld was dat hij geen relevante tijdsverschillen had kunnen bewerkstelligen. Ik houd van een sikkeneurige Dumoulin. Hoe sikkeneuriger, hoe beter. Daar komt nog veel moois van.’

Tom Dumoulin op de kasseien tijdens de negende etappe van de Tour de FranceBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden