NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Extra geld voor het onderwijs gaat niet naar de leraar | Journalist Glenn Greenwald, de schrik van links en rechts

Leerlingen van een lyceum in Wassenaar bespreken het net gemaakte examen Chinees met docent Gwendolyn Tates.  Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Leerlingen van een lyceum in Wassenaar bespreken het net gemaakte examen Chinees met docent Gwendolyn Tates.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Extra geld voor het onderwijs gaat niet naar de leraar
Middelbare scholen besteden een steeds kleiner deel van hun budget aan leraren. Terwijl de overheid de afgelopen twintig jaar flink meer geld voor het voortgezet onderwijs uittrok, is het aandeel dat naar lerarensalarissen gaat in dezelfde periode gedaald: van 65 procent in 1998 naar 57 procent in 2016.

Amerikaanse supermarktketen Walmart stopt met verkoop e-sigaretten
Walmart, de grootste supermarktketen in de Verenigde Staten, doet de e-sigaret in de ban. Het bedrijf liet vrijdag weten dat het stopt met de verkoop van e-sigaretten in al zijn Amerikaanse vestigingen.

Amerikaanse troepen naar Saoedi-Arabië na drone-aanval
De Verenigde Staten sturen troepen en raketinstallaties naar Saoedi-Arabië om de luchtverdediging te verstevigen. President Donald Trump komt met deze maatregel na de drone-aanvallen van afgelopen zaterdag op Saoedische olie-installaties.

Russische rechter laat opgepakte acteur vrij na golf van protesten
Onder zware druk van de publieke opinie heeft een Russische rechtbank een acteur op vrije voeten gesteld. De 23-jarige Pavel Oestinov werd onlangs tot 3,5 jaar strafkolonie veroordeeld wegens geweldpleging tegen een agent.

Vandaag in het nieuws

In de aanloop naar de VN-klimaattop in New York wordt vandaag al een jeugdklimaattop gehouden voor jonge klimaatactivisten. Vandaag gaat de herfst officieel in. Tijdens de jaarlijkse Airborne wordt operatie Market Garden (1944) herdacht. Prinses Beatrix en prins Charles wonen de herdenking bij.

Aanraders van de redactie

Glenn Greenwald, journalist en activist die links en rechts tegen de haren instrijkt
Journalist Glenn Greenwald is sinds zijn samenwerking met NSA-klokkenluider Edward Snowden nooit opgehouden het machthebbers moeilijk te maken, in juni nog bracht hij de Braziliaanse minister Moro in de problemen. Maar behalve invloedrijk is hij ook controversieel. En waarom is juist hij niet onder de indruk van het onderzoek naar Russische beïnvloeding bij de verkiezing van Trump? Eelco Bosch van Rosenthal vroeg hem ernaar.

Journalist Glenn Greenwald. Beeld Gabriel Rinaldi/Redux
Journalist Glenn Greenwald.Beeld Gabriel Rinaldi/Redux

Hoe kan het dat uitgaven aan onderwijs stegen, en salarissen niet?
Sinds 2012 gaat op Twitter een grafiek rond die moet aantonen dat het onderwijs relatief steeds minder uitgeeft aan leraren en steeds meer aan randzaken. Kaya Bouma en Rik Kuiper proberen te achterhalen of die kloof echt bestaat.

Dorien van Linge leefde jarenlang met een eetstoornis. ‘Ik dacht vaak: als je niet aan eten denkt, waar denk je dan in vredesnaam aan?’
Dorien van Linge had jarenlang een eetstoornis. In haar boek Feminist Fataal, speciaal bestemd voor jonge meiden, is dit een van de hoofdstukken. Ook warm aanbevolen voor ouders.

Arnon Grunberg over de literatuur als afgod en valse messias: ‘Alleen door te schrijven krijgt de zinloze kwelling betekenis’
Vanaf het moment dat hij kon lezen, schrijft Arnon Grunberg, heeft de literatuur hem gered: van zijn ouders, van zichzelf, van de liefdeloosheid. Maar vaak is wat ons redt ook datgene wat ons naar onze ondergang voert. Wanneer gaat het zien van andermans pijn over in liefdeloos voyeurisme?

Britse staatssecretaris landt met parachute op Ginkelse Heide om Market Garden te herdenken
Honderden parachutisten landen dit weekeinde in Oost-Nederland om de bevrijdings- en aanvalsoperatie Market Garden van de geallieerden 75 jaar geleden te herdenken. Een van hen is een Britse staatssecretaris, die hoopt dat zijn sprong de vriendschappelijk relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland onderstreept.

Door Facebook verbannen racisten zullen weinig moeite hebben een nieuwe beerput te vinden
Lisa Bouyeure stond vorige week heel gemoedelijk op de camping te praten met een Nederlandse medekampeerder. Over apen in Scandinavië, om precies te zijn. ‘Ik moest even heel hard nadenken. Apen? In Zweden? In de stád? Toen viel eindelijk het kwartje: ik stond hier te keuvelen met een schaamteloze racist, die behalve zijn lichtgewicht tent ook een stel omvolkingstheorieën in zijn kofferbak had gegooid.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden