Volkskrant Ochtend: Europees register bus- boot- en treinreizigers, en moordende concurrentie onder voetbaltrainers

Goedemorgen. Moeten passagiers van internationale bussen, treinen en boten worden verscherpt? Nederland is daarover in gesprek met België, Duitsland en Frankrijk. En: Nederland had nog nooit zoveel voetbaltrainers. Dit en meer leest u in onze ochtendnieuwsbrief.

Beeld anp

Terwijl u sliep

Regering in gesprek voor Europees register bus-, boot- en treinreizigers

De Nederlandse regering is met België, Duitsland en Frankrijk in gesprek om de controle van passagiers van internationale bussen, treinen en boten te verscherpen. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Passagiers zouden dan een identiteitsbewijs moeten tonen bij aanschaf van een vervoersbewijs. Uiteindelijk zou die verscherpte controle voor de gehele Europese Unie moeten gaan gelden.

Machiavelliprijs voor Hugo Borst en Carin Gaemers: 'Verdienen plek in politieke geschiedenis'

Hugo Borst en Carin Gaemers hebben de Machiavelliprijs 2016 gewonnen voor het 'in recordtempo depolitiseren van het zeer beladen politieke debat over ouderenzorg'. Het tweetal vormt met hun manifest 'Scherp op Ouderzorg' de meest effectief communicerende actiegroep van de laatste tijd.

Sneller dan Ferrari, Bentley én Tesla: de elektrische FF91 van Faraday Future

De elektrische FF91 van Faraday Future moet de autowereld op zijn kop gaan zetten. De eerste demonstraties zijn veelbelovend, maar het blijft afwachten of de nieuwkomer zijn beloftes ook in de praktijk kan waarmaken, schrijft Laurens Verhagen vanaf de technologiebeurs CES in Las Vegas.

Trump geeft op 11 januari langverwachte persconferentie

Donald Trump heeft via Twitter aangekondigd dat hij op 11 januari een persconferentie zal geven in New York. De persconferentie is de eerste die Trump geeft sinds zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten. Hij kreeg al diverse keren kritiek voor zijn zeer beperkte contact met de pers.

Beeld Faraday Future

Vandaag in het nieuws

Het is vandaag 20 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd gereden. In Hindeloopen begint om 10.00 uur een reunie van deelnemers aan die Tocht der Tochten van '97. Mart Smeets is ook van de partij.

Een Amerikaanse jury beslist vandaag of de man die in 2015 in Charleston negen zwarte kerkgangers doodschoot de doodstraf krijgt.

En president Obama overlegt met Democratische senatoren hoe ze Obamacare kunnen redden.

Aanraders van de redactie

'Een auto gaat om status. Als je een Lexus hebt, bén je een Lexus'

Nergens is de verslaving aan de auto zo zichtbaar als in Saoedi-Arabië en vooral in de steden. De inwoners zijn tot hun 'ijzeren kleding' veroordeeld, want openbaar vervoer is zo goed als afwezig. En auto's zijn bovendien vooral statussymbolen. (+)

25 jaar geheimhouding is moeilijk vol te houden

Een jaar of zes geleden, toen Wikileaks nog nieuw en sensationeel was, zei de toenmalige Nationale Ombudsman in NRC Handelsblad dat 'we moeten opletten dat de staat niet te gemakkelijk gaat zeggen: dit is geheim, dit moet de burger maar niet weten. Dat gebeurt nu te makkelijk.' Lees hier de hele column van Sheila Sitalsing (+)

Plusteken achter het artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

WK Debatteren is meer dan spel

Afgelopen week streden 370 studententeams uit 94 landen in Den Haag om de World University Debating Championships 2017. Gisteren stond een Leids duo in de finale tegenover een tweetal uit Tel Aviv. (+)

Nederland had nog nooit zoveel trainers

De concurrentie onder voetbaltrainers is moordend. Nederland heeft 34 profclubs en 546 gecertificeerde trainers van wie ruwweg de helft de papieren heeft voor een betaaldvoetbalclub. (+) 'Ik zie veel passie en plezier, welke functie ze ook bekleden.'

Het WK Debatteren in Den Haag.Beeld Aurélie Geurts

'Ik ben een volhouder en blijf trouw aan gemaakte keuzen'

Wat betekent het om nu vrouw te zijn? In een reeks interviews stelt de Volkskrant die kwestie aan de orde. Eugenie van Agt-Krekelberg, echtgenote van minister en later premier Dries van Agt, koos voor een leven dat grotendeels was gewijd aan haar gezin. Dat was een geëmancipeerde keuze, vindt zij. Lees het hele interview hier (+)

Verslaggeverscolumn: in Doel strijden de bewoners door tegen de verkrotting

Aan de telefoon had mevrouw Malcorps een hoop interessants te vertellen. Hoe ze in 1993 naar het lieflijke Scheldedorp Doel was verhuisd. Hoe ze er met haar gezin jaren was blijven wonen, zelfs toen bijna iedereen vertrok. En hoe ze nu uiteindelijk toch zou vertrekken, net nu Doel weer mocht blijven. Maar ze wou er geen interview over geven, zei ze. Daar hield ze niet van. 'Denis doet de interviews.' Hoe een leeggestroomd Scheldedorp weer leven krijgt ingeblazen. (+)

Eugenie en Dries van Agt in 1982.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden