Volkskrant Ochtend: Europees Hof onderzoekt zaak Henriquez | Deze sporters kiezen voor vaders geboorteland

Goedemorgen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens onderzoekt of het strafrechtelijk onderzoek naar de dood van Mitch Henriquez afdoende is uitgevoerd. Zijn nabestaanden betwijfelen dat. 'Veel in dit dossier is oncontroleerbaar', zeggen ze vandaag in de Volkskrant. Verder in de Volkskrant Ochtend: Deze sporters kiezen voor het geboorteland van hun vader en Radar-presentatrice Hertsenberg overhandigt petitie voor basisinkomen werkloze 55-plussers.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Terwijl u sliep

Europees Hof buigt zich over strafrechtelijk onderzoek naar dood Mitch Henriquez

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens onderzoekt of het strafrechtelijk onderzoek naar de dood van Mitch Henriquez deugdelijk en afdoende is uitgevoerd. Zijn nabestaanden betwijfelen dat. 'Veel in dit dossier is oncontroleerbaar', zeggen ze vandaag in een vraaggesprek in de Volkskrant.

Radar-presentatrice Hertsenberg overhandigt petitie voor basisinkomen werkloze 55-plussers

Begin een experiment met een basisinkomen voor werkloze 55-plussers opdat het loont om te werken en ouderen zich geen vernederingen meer hoeven laten welgevallen. Een petitie met die strekking, ondertekend door 100 duizend mensen, overhandigt Antoinette Hertsenberg van het tv-programma Radar dinsdag aan de Tweede Kamer.

Dodental aardbeving grensstreek Iran-Irak blijft stijgen
Bij een aardbeving in de westelijke Iraanse provincie Kermanshah aan de grens met Irak zijn zeker 145 doden gevallen. Ook zouden meer dan duizend mensen gewond zijn geraakt.

Verkiezingen Sint-Maarten met zeven weken uitgesteld
Gouverneur Eugene Holiday van Sint-Maarten heeft zondag besloten de verkiezingen voor een nieuw parlement te verplaatsen van 8 januari naar 26 februari.

Vandaag in het nieuws

Na maandenlange vertraging begint vandaag de strafzaak tegen twee agenten in de zaak-Mitch Henriquez. De Turkse president Erdogan praat met zijn Russische collega Poetin onder meer over de Syrische Koerden. Het Sinterklaasjournaal begint: 18.00 uur, NPO 3.

De Turkse president Erdogan en zijn Russische collega Poetin in september 2017. Beeld epa
De Turkse president Erdogan en zijn Russische collega Poetin in september 2017.Beeld epa

Aanraders van de redactie

Familie Mitch Henriquez kan pas rusten wanneer alle vijf agenten worden gestraft

Vandaag begint het proces tegen twee van de agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez. Zijn familie wil dat ze alle vijf worden gestraft. 'Pas dan krijgen we rust, en kan ook Mitch rusten.' (+)

Antoinette Hertsenberg van 'Radar' - immer waakzaam en altijd tegen onzin en onrecht

De consumerende burger, zo vaak gemangeld tussen de onverbiddelijke regels van een strenge overheid en de strapatsen van zelfzuchtige ondernemingen, kan sinds 1995 rekenen op een onvermoeibare strijder aan zijn of haar zijde: Antoinette Hertsenberg van 'Radar' - immer waakzaam en altijd tegen onzin en onrecht (+).

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Oud-Vindicatrector Stijn Derksen kan zó doorschuiven naar een politieke partij

Dat er onder de mystiek van het corps ook wereldvreemdheid, flauwekul, machtsmisbruik, grootheidswaanzin en het gevoel uitverkoren te zijn schuilgaan, wisten we al. Desalniettemin leverde het gesprek met de oud-rector van het Groningse studentencorps Vindicat een nuttige bijdrage aan het verder afbreken van de aanstellerige geheimzinnigdoenerij die altijd rond studentencorpora heeft gehangen. Sheila Sitalsing legt uit hoe precies (+).

Volgens deze kweker is verticaal boeren dé oplossing voor het voedseltekort

Het hele jaar vers, lokaal en onbespoten voedsel. Duurzame stadskwekerijen als GROWx zijn volgens directeur John Apesos de oplossing voor het wereldwijde voedseltekort (+).

Stijn Derksen. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Stijn Derksen.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Van het Marokkaanse elftal tot de Formule 1: de glorie van de emigrantenzonen

Niet alleen Marokkaans-Nederlandse voetballers komen uit voor het geboorteland van hun vader. Autocoureur Max Verstappen en veldrijder Mathieu van der Poel zijn geboren en getogen in België. Toch sporten ze voor Nederland, het geboorteland van hun vaders. Mbark Boussoufa: 'Ieder migrantenkind snapt dat.' (+)

Een inentingsprogramma tegen nepnieuws

Margriet Oostveen keek een ochtend mee als Ruurd Oosterwoud een groep mbo'ers van een jaar of 18 zelf nepnieuws laat maken in COMM, voorheen het Museum voor Communicatie, in Den Haag. Op zijn openingsvraag 'Wat is fake nieuws?' volgt in koor het antwoord 'Dat de media liegt'. (+)

Mbark Boussoufa (Marokko) juicht na een goal tegen Ivoorkust. Beeld afp
Mbark Boussoufa (Marokko) juicht na een goal tegen Ivoorkust.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden