NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: EU kent geen migratie- of eurocrisis, maar een politieke crisis | Doffe stilte in Berlijn na uitschakeling op WK

Goedemorgen. Het zou de Europese top van de grote besluiten worden. De vergadering van vandaag waarin de regeringsleiders in één keer de explosiefste kwesties van de afgelopen jaren – migratie en de euro – zouden ontmantelen. Maar wat premier Rutte in Brussel wacht is een lange nacht, voorspelt onze EU-correspondent. Verder in de ochtendnieuwsbrief: we liepen rond in een ontredderd Berlijn na de uitschakeling van Duitsland op het WK en columnist Bert Wagendorp schrijft over de nieuwe Klimaatwet. 

Vladimir Poetin en Donald Trump, hier tijdens de APEC-top in Danang, Vietnam in november 2017Beeld afp

Terwijl u sliep

Trump en Poetin houden in juli eerste topontmoeting – op neutraal terrein
Hij komt er, de eerste top tussen president Trump en president Poetin. Niet in Washington of Moskou, maar op neutraal terrein.

Vacature in het hooggerechtshof biedt president Trump politieke kans
President Donald Trump kan het Amerikaanse hooggerechtshof binnenkort met een nieuwe benoeming naar zijn hand zetten. De 81-jarige rechter Anthony Kennedy kondigde woensdag aan dat hij na dertig jaar in het college eind juli met pensioen gaat.

Toverprins Neymar, altijd in het felle schijnsel
Als Neymar da Silva Santos Junior aanzet voor een dribbel, zwelt het geluid aan in Moskou, als barometer van verwachting. Gejuich als symfonie van enthousiasme. Het is als in een atletiekstadion waar de atlete de hoek omsuist, op weg naar een record op een sprint.

Joe Jackson (1928 - 2018) was de ‘harde hand’ achter de muziekcarrières van Michael, Janet en The Jackson 5
Van zijn elf kinderen braken er negen door in de popmuziek. Dat ze hem later een liefdeloze vader noemden, kon Joe Jackson niet deren. ‘Ik geloof dat het goed is als kinderen bang zijn voor hun ouders.’

Vandaag in het nieuws

De Europese regeringsleiders komen bij elkaar. Het belangrijkste discussiepunt op de agenda: migratie. Onze EU-correspondent schreef een voorbeschouwing. Ook verschijnt een adviesgids voor musea over het mijnenveld voor taalkundige gevoeligheden. De Belgische spoorwegen staken vanavond vanaf 22.00 uur. Wat het WK betreft kijken we vandaag uit naar Engeland - België. In deze video leggen we uit waarom.

Aanraders van de redactie

En toen werd Duitsland uitgeschakeld: in Berlijn een korte kreet van ontzetting, dan doffe stilte
Voor het eerst in het WK voetbal verlaat Duitsland het toernooi na de groepsfase. De zomer van 2018 zou er weleens een kunnen worden van verdwijnende vanzelfsprekendheden.

Het is mooi, die Klimaatwet, maar het is niet meer dan een begin
Wat er verder ook met het klimaat in de rest van de wereld gebeurt, in Nederland zitten we volgens Bert Wagendorp goed. ‘Ons kunnen ze straks de apocalyps niet verwijten.’ Maar, er zitten nog wel een paar addertjes onder het gras.

Voor Femke Halsema komt in Amsterdam alles samen
Toen haar naam voor het eerst viel als mogelijke opvolger van Eberhard van der Laan, kreeg Femke Halsema van alle kanten harde kritiek. Toch wordt zij de nieuwe burgemeester van de hoofdstad. In het logge Amsterdamse stadhuis wacht haar een zware taak, maar de functie heeft álles waar Halsema al jaren gepassioneerd mee bezig is. 

Er is geen migratiecrisis en geen eurocrisis; de EU kent een politieke crisis
Migratie is geen crisis voor de Europese Unie, maar de leiders maken dat ervan.

Hoe toon je als museum voorwerpen uit verschillende tijden met inachtneming van hedendaagse gevoeligheden?
Sommige musea zijn een mijnenveld van taalkundige gevoeligheden. Zelfs neutrale woorden als ‘wij’, ‘samenleven’ of ‘ontdekken’ hebben er hun onschuld verloren. Nu is er een gids met wenselijke museumtaal. ‘Wat wordt je eigenlijk afgenomen als je jezelf niet langer ‘blank’ zou noemen?’

Jonge makers van de Filmacademie over hun eindexamenfilms
82 afgestudeerden van de Filmacademie presenteren deze week hun kortfilms in filmmuseum Eye. De Volkskrant sprak de jonge makers van een aantal hoogtepunten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden