Nieuwsbrief Volkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Elektriciteitsnetwerk kan stroom uit lokale groene projecten niet aan | Waarom het ‘gemeentebordeel’ in Amsterdam mislukte

Het pand van ‘My Red Light’ op de Oudezijds Achterburgwal, naast de Boomsteeg. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Elektriciteitsnetwerk kan stroom uit lokale groene projecten niet aan
Lokale groene energieprojecten kunnen niet doorgaan doordat zij hun stroom niet kwijt kunnen. Netbeheerder Enexis moet in Groningen en Drenthe ‘nee’ verkopen aan boeren, bedrijven en verenigingen die zonnepanelen op hun daken willen, door een gebrek aan capaciteit op het elektriciteitsnet. Ook aansluiting van nieuwe grootschalige zonneweiden is in bepaalde gebieden niet meer mogelijk.

VV Nieuw-Buinen, waar op de kantine toch geen zonnepanelen komen. Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Sportartsenbond zit diep in de financiële problemen
De Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) heeft maar net een faillissement kunnen voorkomen, dat vrijwel zeker het einde had betekend van de opleiding tot sportarts-specialist. Dat blijkt uit documenten in bezit van de Volkskrant.

Andy Murray in tranen: pijn is te veel, Australian Open mogelijk laatste toernooi
De Australian Open die maandag in Melbourne begint zou weleens het laatste toernooi van Andy Murray kunnen zijn. Dat heeft de Brit bekendgemaakt op een emotionele persconferentie; hij brak meerdere malen in tranen uit.

Wat de overheid moet veranderen om de Nederlandse economie in 2050 volledig ‘circulair’ te maken 
Er moet iets veranderen om de Nederlandse economie in 2050 afvalloos te maken, zegt het Planbureau voor de Leefomgeving. De overheid zet zwaar in op recycling, maar doet te weinig om de afvalstroom zélf te verkleinen.

In De Verspillingsfabriek in Veghel wordt tomatensoep gemaakt van onverkoopbare tomaten. Beeld Marcel van den Bergh

Vandaag in het nieuws

Als het weer het toelaat, wordt vandaag begonnen met de berging van de overboord geslagen zeecontainers. In het Italiaanse Collalbo verzamelt zich de Europese schaatstop voor het EK Allround. En in Delft wordt de overeenkomst getekend voor het eerste energieneutrale NS-station.

Aanraders van de redactie

Puinruimer bij Stedelijk Truze Lodder: ‘Ik heb gezegd: iedereen doet hier zijn eigen werk. Vanaf nu gaan we op de kleintjes letten’
Rasbestuurder Truze Lodder werd gevraagd puin te ruimen bij het Stedelijk Museum Amsterdam, waar de ene na de andere directeur was vertrokken. Ze schrok van wat ze aantrof.

Truze Lodder. Beeld Erik Smits

Hoe vrijwel alles misging met het Amsterdamse ‘gemeentebordeel’ My Red Light
Het leek al te mooi om waar te zijn: een idealistisch ‘gemeentebordeel’ zonder uitbuiting van de sekswerkers. Nu blijkt dat het inderdaad niet goed gaat met My Red Light op de Amsterdamse Wallen: tegenvallende inkomsten, een dwangsom wegens vermoedens van mensenhandel. Een reconstructie.

Peter de Waard vraagt zich af of een rente van 0 procent het nieuwe normaal is
‘Tien jaar geleden was Zwarte Piet normaal. Nu is hij racistisch. Tien jaar geleden mocht een man een vrouw complimenteren over haar uiterlijk. Nu is dat seksistisch. Iets wat vroeger normaal was, is tien jaar later abnormaal. En dat geldt ook voor de financiële markten.’

Hoe minister Slob de doorstroming van havo naar vwo makkelijker wil maken
Minister Arie Slob van Onderwijs wil het makkelijker maken voor scholieren om door te stromen van de havo naar het vwo. De minister onderzoekt of er één toelatingseis kan komen voor alle havoleerlingen. Vier vragen.

Hoe Low Food de Nederlandse eetcultuur wil veranderen
Dat de Nederlandse hap geen flets agv’tje hoeft te zijn, weten liefhebbers Joris Bijdendijk, Samuel Levie en Joris Lohman al lang: lowfood is behalve duurzaam, groen en lokaal vooral lekker. Met een symposium (en drie recepten) hopen ze dat iedereen de Hollandse smaak te pakken krijgt. 

Van links naar rechts: Samuel Levie, Joris Bijdendijk en Joris Lohman. Beeld Rein Janssen

Wat nét kan: drieduizend cd’s in een Opel Corsa. Peter Buwalda heeft tot diep in de nacht dozen naar binnen gesjouwd
‘Op een zaterdagochtend in 2009 zat ik ontspannen te writen, toen ik even ging kijken op Marktplaats.Een meneer uit Dordrecht bood zijn complete ­inventaris aan, 3.300 hagelnieuwe klassieke cd’s, ­cellofaantje er nog omheen, van de Middeleeuwen tot nu, alleen maar toplabels, af te halen voor 3.000 euro. ‘We gaan naar Dordrecht’, zei ik toen Ingrid naar beneden kwam.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.