Volkskrant Ochtend maandag 6 mei

Volkskrant Ochtend: Eisen aan spoedzorg voor ouderen te hoog volgens ziekenhuizen, kosten dreigen uit de hand te lopen | Mee met Willem II: ‘Deze finale is ook een beloning voor alle supporters’

De eisen die de medisch specialisten stellen aan de zorg voor ouderen, zijn volgens de ziekenhuizen – gesteund door onder meer huisartsen en zorgverzekeraars – onwenselijk hoog. Beeld Harry Cock/de Volkskrant

Terwijl u sliep

Ziekenhuizen: eisen aan spoedzorg voor ouderen te hoog, kosten dreigen uit de hand te lopen
Artsen, verpleegkundigen, ziekenhuizen en zorgverzekeraars steggelen over de normen waaraan de zorg voor ouderen op de spoedeisende hulp moet voldoen. Medisch specialisten vinden dat de kwaliteit van de zorg omhoog moet; ziekenhuizen vrezen dat de kosten daardoor te hoog worden en dat een gebrek aan personeel zal ontstaan.

Na dagen van geweld meldt Hamas staakt-het-vuren tussen Gaza en Israël
Na dagen van hevige confrontatie, lijkt het geweld in Israël en de Gazastrook maandagmorgen vroeg te zijn gestopt, en zijn er berichten over een staakt-het-vuren. Sinds vrijdag zijn er honderden raketten vanuit Gaza op Israël afgevuurd, waarop de Israëlische premier Netanyahu het leger opdroeg ‘enorme aanvallen’ uit te voeren op Gaza. Bij het geweld zijn zeker vier Israeliërs om het leven gekomen, en werden er 27 Palestijnen gedood.

Boeing wist al een jaar van problemen met 737-Max
De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing wist al een jaar voordat het eerste 737-Max-vliegtuig neerstortte, dat er problemen waren met het toestel.

Een Boeing 737 Max. Beeld AP

VS sturen oorlogsschepen richting Iran
De Verenigde Staten sturen een vliegdekschip en een bommenwerper naar het Midden Oosten, na ‘een aantal verontrustende en escalerende indicaties en waarschuwingen van Iran’. Dat heeft de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton zondag bekendgemaakt. Hij legde niet uit welke Iraanse acties hij bedoelt.

Vandaag in het nieuws

Het Amerikaanse ministerie van Financiën beslist over de vraag van de Democraten om Trumps aangiftes vrij te geven. 1900 conducteurs van de NS krijgen een smartwatch met trilsignaal om nauwkeuriger te kunnen fluiten. En minister-president Rutte reist naar Parijs voor een gesprek met de Franse president Macron.

Verpleegkundigen Monique (links) en Myrna. Beeld Harry Cock

Aanraders van de redactie

‘Met nog meer regels en nog meer richtlijnen draaien we het hele systeem ­kapot’ 
Ziekenhuizen worstelen met hun spoedeisende hulp. Strengere kwaliteits­eisen maken de zorg duur, dus sluiten ziekenhuizen hun eerste hulp. Maar zo gaat er spoedzorg in de regio verloren. Hoe gaan ze in Assen om met dit dilemma?

Sheila Sitalsing: ‘Guaidó als marionet van Trump: geen heel aardig beeld, maar geen van beiden doet moeite dat beeld te corrigeren’
‘De poging tot opstand van vorige week had de ‘laatste fase’ moeten worden in ‘Operatie Vrijheid’,’ schrijft Sheila over de gebeurtenissen in Venezuela. Toch werd het ‘m niet, en dus blijft een interventiescenario boven de markt hangen. Een scenario dat volgens The New York Times een ‘terrible idea’ zou zijn. Bovendien zou het Guaidó volgens Sheila voorgoed brandmerken als schoothondje van Washington.

Oppositielid Gilber Caro nog steeds spoorloos: ‘Mijn broer is het levende bewijs dat verandering mogelijk is. Daar wordt Maduro zenuwachtig van’
Het Venezolaanse oppositielid Gilber Caro haalt landgenoten over niet te migreren maar te vechten tegen de machthebbers, maar is al anderhalve week spoorloos. ‘Het regime is bang voor Gilber’

Mee met Willem II: ‘Deze finale is ook een beloning voor alle supporters’
Groot was het optimisme toen 18 duizend Willem II-supporters zondag naar de Kuip afreisden. Dat bleek misplaatst, maar bij het laatste fluitsignaal klapten ze hun handen stuk.

Willem II supporters onderweg naar de Kuip voor de bekerfinale tegen Ajax. Beeld Freek van den Bergh

Gülenistische Turken in de Assense opvang vrezen de reeds gevestigde Turkse Nederlanders
De politieke zuiveringen die in Turkije plaatsvonden na de mislukte coup hebben een nieuwe groep vluchtelingen naar Nederland gedreven. De hoogopgeleide Gülenisten integreren snel, maar willen niets te maken hebben met Turkse Nederlanders.

De zin van het leven volgens Joke Hermsen: ‘Je kunt niet voor de ziel van de ander zorgen, als je niet goed voor je eigen ziel hebt gezorgd’
Met kunst en liefde als godheden zoekt filosoof Joke Hermsen haar weg in het leven. Vrij van onrust, zo is het streven, zegt ze tegen Fokke Obbema, daar horen ongemakkelijke vragen bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden