Volkskrant Ochtend: Einde aanvullende verzekering dreigt | Hooggerechtshof staat inreisverbod Trump toe

Goedemorgen. De aanvullende ziektekostenverzekeringen voor bijvoorbeeld de tandarts dreigen zo verlieslatend te worden dat ze op termijn verdwijnen, waarschuwt De Nederlandsche Bank. En het geweld tegen ongelovigen wordt steeds extremer. Ze worden feller gediscrimineerd, vervolgd en zelfs gedood. Verder in de Volkskrant Ochtend: golddiggers en ondernemers opgelet, de huwelijkse voorwaarden gaan veranderen.

Een tandarts aan het werk Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Nederlanders verzekeren zich steeds rationeler: 'Einde van aanvullende zorgverzekering dreigt'
De aanvullende ziektekostenverzekeringen voor bijvoorbeeld de tandarts of de fysiotherapeut dreigen zo verlieslatend te worden dat ze op termijn verdwijnen. Daarvoor waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB), die toezicht houdt op de zorgverzekeraars, in een vandaag verschenen rapport.

Nieuwe betalingsregels lijken van grote invloed op onze privacy te zijn
Ook consumenten die daar niet mee instemmen, lopen het risico dat derden
toegang krijgen tot hun financiële gegevens. Dit is het gevolg van
ingrijpende nieuwe Europese regels voor het betalingsverkeer.

Hooggerechtshof VS bepaalt dat inreisverbod moslims volledig mag worden uitgevoerd
President Trump heeft een belangrijke overwinning geboekt bij het Amerikaanse Hooggerechtshof met zijn omstreden inreisverbod voor burgers van voornamelijk islamitische landen. Het hof bepaalde maandag dat het inreisverbod, bedoeld om de kans op terreuraanslagen te verkleinen, volledig mag worden uitgevoerd.

Geweld tegen ongelovigen steeds extremer: 'Ongelovige vaker aangevallen, vervolgd en zelfs gedood'
Het geweld tegen ongelovigen, agnosten en vrijdenkers wordt extremer. Ze worden feller gediscrimineerd, vervolgd en zelfs gedood. Geregeld komt voor dat burgers afvalligen aanvallen en daar niet of nauwelijks voor worden gestraft. Dit blijkt uit het Freedom of Thought Report 2017 dat de Internationale Humanistische en Ethische Unie (IHEU) vandaag in Brussel presenteert in het Europees Parlement.

Vandaag in het nieuws

Het IOC bepaalt vandaag of Rusland mee mag doen aan de Olympische Winterspelen over twee maanden in Pyeongchang, Zuid-Korea. Het parlement van Sint Maarten beslist over de oprichting van een Integriteitskamer die corruptie moet tegengaan. Later vandaag buigt het Amerikaanse Hooggerechtshof zich over de zaak van een bakker die een homostel een bruidstaart weigerde. En de Kinderombudsman presenteert een nieuw rapport: 'Alle kinderen Kansrijk'.

Aanraders van de redactie

Oud-president Saleh van Jemen vermoord, kansen op vrede weer kleiner
Ali Abdallah Saleh, 34 jaar lang president, was de enige van een generatie staatshoofden die zichzelf na de Arabische Lente opnieuw uitvond dankzij een gewaagde politieke draai. Maandag, vlak nadat hij opnieuw van politieke kleur veranderde, werd hij vermoord. (+)

'Briljant en soms bot': Dijsselbloem in Brussel
Jeroen Dijsselbloem wordt als Eurogroepvoorzitter opgevolgd door de
Portugees Mário Centeno, werd maandag bekend. Hoe blikken (oud-)collega's terug op vijf jaar Dijsselbloem? (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Golddiggers en ondernemers opgelet: huwelijkse voorwaarden veranderen
Na bijna twee eeuwen komt er een einde aan het automatisme van trouwen 'in algemene gemeenschap van goederen'. Iedere partner behoudt zijn privévermogen. Sneu voor golddiggers en voor ondernemers. (+)

Hoe een bakker in de VS weigerde een taart te bakken voor een homostel (en het ministerie zijn kant koos)
Is het bakken van een bruidstaart een vorm van meningsuiting en mag je die
daarom weigeren te verkopen aan een homostel dat gaat trouwen? Een christelijke bakker in Colorado vindt van wel. En vindt het Amerikaanse
ministerie van Justitie aan zijn kant.

Wie na 1 januari wil trouwen en álles wil delen moet naar de notaris. Onder de nieuwe regels behoudt elke partner zijn privévermogen. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Niet de taart in kwestie Beeld getty

Fijn, opgeruimd staat netjes, zie ginds vaart de stoomboot
Gelukkig, morgen gaat de Goede Sint weer naar huis, met al zijn zwartepieten, roetpieten en een enkele regenboogpiet. Zijn we in elk geval weer een paar maanden verlost van die ellendige pietendiscussie. Bert Wagendorp vraagt zich af wat het debat tot dusver heeft opgeleverd. Oftewel: wat heeft de anti-zwartepietbeweging bereikt, na een jaar of vier demonstreren? (+)

Waarom curling geen sport is om lacherig over te doen
Het Nederlands curlingteam begint vandaag aan het olympisch kwalificatietoernooi. Iedereen die lacherig doet over het vegen, mag een keer een wedstrijdje komen spelen. 'Het is zweten op de ijsbaan.' (+)

Nederland in actie tegen Schotland op het Europees kampioenschap, afgelopen november. Schotland was met 5-2 te sterk. Beeld Eakin Howard , Richard Gray / WCF
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden