Volkskrant Ochtend: Eerste Syriërs keren huiswaarts | Kan de Nederlandse kust haar populariteit aan?

Goedemorgen. Een groeiende groep Syriërs die zich als vluchteling in Nederland heeft gevestigd, wil terug naar huis. De organisatie die migranten begeleidt bij vrijwillige terugkeer krijgt sinds een half jaar wekelijks zo'n tien telefoontjes hierover. Verder in de Volkskrant Ochtend: Wie aan drommen buitenlandse toeristen denkt, denkt aan Amsterdam. Maar de belangstelling voor de kuststreek is bijna net zo groot. Hoe lang kan dat nog goed gaan?

Het strand bij Egmond aan Zee: de belangstelling voor de Nederlandse kust groeit jaarlijks met 11 procent. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Het strand bij Egmond aan Zee: de belangstelling voor de Nederlandse kust groeit jaarlijks met 11 procent.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Terwijl u sliep

De eerste Syriërs statushouders melden zich voor terugkeer

Een groeiende groep Syriërs die zich als vluchteling in Nederland heeft gevestigd, wil terug naar huis.

Fotomuseum ontvangt veel werk van Peter Mertens, een van de beste Nederlandse straatfotografen

Fotomuseum krijgt nóg meer werk van Peter Martens, fotograaf van de zwakken in de samenleving. Het museum ontvangt een grote schenking vintage afdrukken.

undefined

Democraten stemmen in: overheid VS mag weer drie weken geld uitgeven
Na stemmingen in de Senaat en het Congres en een handtekening van president Trump heeft de Amerikaanse overheid maandag de deuren weer geopend. De patstelling over immigratie is daarmee echter nog niet verholpen.

Experts: bestempel jongere later als volwassen, verleng definitie adolescentie tot en met 24
Is iemand van 24 jaar al volwassen? In academische kringen is de discussie over deze vraag plots opgelaaid na de oproep van vier Australische medici in een wetenschappelijk tijdschrift om de definitie van 'adolescentie' te verlengen tot en met het 24ste levensjaar.

Vandaag in het nieuws

De SPD en CDU/CSU beginnen in Berlijn aan onderhandelingen over een Grosse Koalition. Een Zuid-Koreaanse delegatie bezoekt vandaag Noord-Korea voor een gezamenlijke ski-training. En moet de NAM waardevermindering van Groningse huizen vergoeden? Er wordt uitspraak gedaan in hoger beroep.

Aanraders van de redactie

Eerste Syriërs durven het aan terug te keren: 'Toen we mijn dorp binnenreden, kon ik alleen maar huilen'

Nu het oorlogsgeweld is geluwd en het IS-kalifaat ten einde, gaan Syrische Nederlanders terug voor familiebezoek. Dat zijn niet de Syriërs die recentelijk zijn gevlucht, maar vaak Assad-aanhangers die al langer in Nederland wonen. (+)

Bert Wagendorp: Rapper Boef is wél onze ideale schoonzoon geworden

21 januari 2018, de Vrede van Groningen: Met een fenomenale 'excuusrap' tijdens een optreden op popfestival Noorderslag haalde rapper Boef de kou uit de lucht. 'Wij rappers zeggen bitches en zo', rapte hij, 'maar wij vinden vrouwen echt niet minder of zo'. Volgens columnist Bert Wagendorp is het wachten op een provocatie- en excuustrend onder rappers. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Rode Kruis: 'We willen een aparte bouwplaats waar afval wordt gerecycled'

Toen orkaan Irma was uitgeraasd op Sint Maarten groeide het afvalprobleem op het eiland naar zorgwekkende hoogten. Start-ups worden uitgenodigd om met ideeën te komen voor hergebruik. (+)

'Gastarbeiders en hun kinderen moeten alles eruit halen wat erin zit. Daarvoor zijn ze hier gekomen'

Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt de Volkskrant in een reeks interviews. Ondernemer Ahmet Eraslan (36): 'Ik ben in mijn leven nog nooit gediscrimineerd.' (+)

Een arbeider gebruikt een snijbrander om een vrachtwagen te ontmantelen. Na de orkaan Irma moeten nog duizenden wrakken worden opgeruimd. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Een arbeider gebruikt een snijbrander om een vrachtwagen te ontmantelen. Na de orkaan Irma moeten nog duizenden wrakken worden opgeruimd.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

'Ik moet zuinig zijn op mijn tablet, het is al mijn derde'

Portret van een kind in haar slaapkamer: Nena Verdonk (9). (+)

Amsterdam druk? Onze kuststreek is bijna net zo populair

Wie aan drommen buitenlandse toeristen denkt, denkt aan Amsterdam. Maar de belangstelling voor de kuststreek is bijna net zo groot. Hoe lang kan dat nog goed gaan? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden