Volkskrant OchtendWoensdag 30 september

Volkskrant Ochtend: Eerste debat Biden en Trump verzandt in chaos | Weg bij de geheime dienst: Specialisten AIVD en MIVD richten eigen bedrijf op

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nieuws

Eerste debat Biden en Trump verzandt in chaos
Trump, die voortdurend door zowel Biden als debatleider Chris Wallace heen praatte, gaf wel een duidelijke boodschap af over de Amerikaanse verkiezingen: ‘Dit gaat niet goed eindigen.’

Onderbetaalde arbeidskrachten bij de overheid: ‘Ik wil doorgroeien dus schop ik geen stennis’
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) huurt via detachering arbeidskrachten in die minder verdienen dan hun collega’s in loondienst, blijkt uit een rapport van de Inspectie SZW.

Live: Disney ontslaat 28 duizend medewerkers Amerikaanse pretparken
Volg het laatste nieuws in dit liveblog.

Koelewijn niet langer hoogleraar: Nyenrode schort contract op wegens banden met fraudeverdachten
Jaap Koelewijn, de bekende (ex-)hoogleraar corporate finance, is door Nyenrode Business University in Breukelen geschorst vanwege banden met recidiverende fraudeverdachten.

Tuchtrechter buigt zich over 43 zaken van ‘grensoverschrijdend gedrag’ in turnzaal
Sinds eind juli zijn er 130 meldingen van ‘grensoverschrijdend gedrag’ geweest in het Nederlandse turnen. Daarvan zijn er 43 doorverwezen naar de tuchtrechters van het Instituut Sportrechtspraak ISR.

Aanraders

Specialisten van AIVD en MIVD richten bedrijf op. Wat gebeurt er met hun kennis van staatsgeheimen?
Gaat Nederland voorzichtig de Verenigde Staten en Israël achterna? Daar lijkt het op, nu een handvol digitaal specialisten van de AIVD en de MIVD een eigen commercieel bedrijf opricht – een praktijk die gebruikelijk is in de Verenigde Staten en Israël.

Column: Kennis vermeerdert onenigheid; wordt het coronavirus minder gevaarlijk?
Als niemand iets weet, valt er weinig te ruziën, maar nu zijn we aanbeland in de fase waarin experts elkaar in de haren beginnen te vliegen, schrijft Bert Wagendorp in zijn column.

Opstand tegen Loekasjenko verliest met Alexijevitsj zijn laatste kopstuk
Zij was de laatste van de leiders van de protesten, zij was het ‘geweten’ ervan, en de Nobelprijs maakte haar bijna onaantastbaar: schrijfster Svetlana Alexijevitsj. Zij is naar Berlijn vertrokken, en de vraag is hoe lang de Belarussische volksopstand het nu nog volhoudt.

Alles wijst erop dat Amsterdam de revolutionaire stap tot officiële excuses voor slavernij zal zetten
Het Amsterdamse stadsbestuur was nauw betrokken bij de slavernij, blijkt uit onderzoek.

Staatssecretaris over toeslagenaffaire kinderopvang: ‘We kunnen als overheid uitgebreid erkennen dat we fouten hebben gemaakt’
Alle circa 8.300 ouders die zich tot dusver als slachtoffer hebben gemeld kunnen waarschijnlijk vóór 2022 hun eventuele compensatie tegemoet zien, schrijft staatssecretaris Alexandra van Huffelen dinsdag aan de Tweede Kamer.

Verslaggeverscolumn: Wat er gebeurde met de slokdarmkanker van mijn moeder
Na zes weken, zes specialisten en twee ziekenhuizen blijkt de tumor van de moeder van verslaggever Toine Heijmans ineens verdwenen. De vraag waarom haar artsen op de scan een kwaadaardige ziekte zagen wordt niet op prijs gesteld, schrijft hij in zijn column.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden