Volkskrant Ochtend: Eenzaamheid onder kwetsbaren neemt toe | Nederland zet opnieuw in op topfunctie in Eurogroep

Goedemorgen. De eenzaamheid onder toch al kwetsbare groepen in Nederland neemt toe, aldus het Sociaal en Cultureel Planbureau. In Utrecht kunnen hulpbehoevenden gelukkig terecht bij een wijkinformatiepunt, 'een soort sociale VVV'. Voor bijvoorbeeld een kapotte iPad, maar ook om overbelasting wegens mantelzorg aan te kaarten. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: het to-do-lijstje van de waarnemend burgemeester van Amsterdam en durft de SPD de sleutel tot de Duitse coalitie te pakken?

Nederland aast op een nieuwe invloedrijke Europese positie om het aanstaande vertrek van Jeroen Dijsselbloem als Eurogroepvoorzitter te compenseren. Beeld reuters

Vooral onder kwetsbaren neemt de eenzaamheid toe

De eenzaamheid neemt toe onder kwetsbare groepen, vooral onder ouderen die maatschappelijke ondersteuning krijgen van hun gemeente.

Tot 2022 blijft er een groot tekort aan ict'ers, fysio's en ingenieurs

Jongeren die de komende zes jaar afstuderen, hebben goede perspectieven op werk. Wel zijn de verschillen naar opleidingsniveau en richting groot. Werkgevers in de techniek, ict, groothandel, zorg, bouw en onderwijs zullen grote moeite hebben om geschikt personeel te vinden.

Kabinet jaagt op nieuwe invloedrijke positie bij Eurogroep voor topambtenaar

Nederland aast op een nieuwe invloedrijke Europese positie om het aanstaande vertrek van Jeroen Dijsselbloem als Eurogroepvoorzitter te compenseren. Topambtenaar Hans Vijlbrief van het ministerie van Financiën is kandidaat om de Brusselse Eurogroep-werkgroep te leiden. In deze werkgroep worden alle besluiten van de Eurogroep voorbereid en doorgesproken.

Radio 538 onder vuur na streakerincident met zangeres Maan

Radio 538 ligt onder vuur na een mislukte grap van dj Frank Dane en zijn sidekicks vorige maand. De zender zette een streaker, een naakte man, in tijdens een optreden van zangeres Maan. Ze schrok zo erg dat ze in huilen uitbarstte. De actie kreeg zondagavond pas aandacht, nadat zanger Tim Knol op Twitter opriep tot een boycot van de zender.

Hans Vijlbrief. Beeld Ministerie van Financien

Vandaag in het nieuws

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, is bij de EU in Brussel. Morgen ontmoet hij Halbe Zijlstra. De Britse premier Theresa May moet bij Juncker in Brussel uitsluitsel geven over de belangrijkste Brexit-kwesties. En heeft André Rieu kinderarbeid gefaciliteerd? De rechter doet vandaag uitspraak.

Aanraders van de redactie

Een wijkinformatiepunt: een soort sociale VVV in de wijk

Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft het nu ook vastgesteld: voor hulpbehoevenden is het vaak lastig een weg te vinden in een samenleving die draait om zelfredzaamheid. Een wijkinformatiepunt helpt. (+)

Wat moet dat demonstreren wel niet kosten?

Zit je als politieagent net even rustig te doen wat je normaal doet, komen er hinderlijke dingen tussendoor. Raken er mensen vermist, knallen er auto's bovenop elkaar, wil iemand ergens een bord omhoog houden en zet een ander daar zijn auto voor. Het zou er beslist een stuk goedkoper op worden als we in de grondrechten zouden snoeien, schrijft Sheila Sitalsing in haar column. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Wat heeft Amsterdam in petto voor Jozias van Aartsen?
Maandag begint Jozias van Aartsen (69) als waarnemend burgemeester van Amsterdam en hij zal dat vermoedelijk wel een jaar zijn. Een forse klus voor de deftige Hagenaar. (+)

De Winterspelen lonken voor skister Adriana Jelinkova

In 2012 werd skister Adriana Jelinkova derde op de Jeugd Olympische Spelen. Vorige week werd de Nederlandse in de wereldbeker 25ste op de reuzenslalom, haar beste resultaat als senior. Zijn de Winterspelen haalbaar? (+)

De burgemeesters van de vier grote steden in 2015. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Durft de SPD de sleutel tot de Duitse coalitie te pakken?

Het tot voor kort onvoorstelbare is nu de enige uitweg: een nieuwe Grote Coalitie van CDU en SPD, de twee verliezers van de Duitse verkiezingen. SPD-leider Schultz moet echter uitkijken voor verzet in zijn eigen partij. (+)

Verslaggeverscolumn: De wereld zou saai zijn, zonder enige vorm van kloof

'Gaandeweg het debat in de kerk begrijp ik het probleem: er zijn verschillen in Nederland. Het vreemde is dat ik in Deventer vooral overeenkomsten zie.' Het probleem van Nederland lijkt vooral de eenheidsworst, concludeert Toine Heijmans in Deventer. (+)

SPD-leider Martin Schultz houdt een persconferentie in Berlijn. Beeld Markus Schreiber / AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden