Volkskrant OchtendMaandag 25 mei

Volkskrant Ochtend: Eenderde scholen schaft zittenblijven af: ‘Je kunt leerlingen niet afrekenen op corona’ | Hoe corona de comeback van GTST overhoop gooide

Redactie
Jeroen Bergamin: rector 4e gymnasium in Amsterdam.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Jeroen Bergamin: rector 4e gymnasium in Amsterdam.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Eenderde scholen schaft zittenblijven af
Middelbare scholen stellen zich vanwege de coronacrisis coulant op voor leerlingen van wie de leerprestaties zijn achtergebleven. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Hoe de bestuurders van New York zich vastklampten aan de verkeerde oplossingen
Gouverneur Cuomo en burgemeester De Blasio namen halfbakken maatregelen toen de eerste coronagevallen zich aandienden in New York. Uit modellen blijkt dat het zeventienduizend doden had gescheeld als de stad een week eerder op slot was gegaan. De teller staat op 21 duizend sterfgevallen.

App neemt verplicht checkgesprekje in horeca over
Een app waarmee horeca-bezoekers in- en uitchecken kan ook worden gebruikt om het ‘checkgesprek’ aan de deur overbodig te maken. Vul één keer de zeven vragen in en je hoeft het daarna niet meer te doen. En als iemand positief test, kan de QR-code bovendien verraden bij wie die persoon in de buurt is geweest. Zo werkt de check-app meteen als een corona-app.

Astronomen ontdekken ‘onmogelijk’ sterrenstelsel van 12,5 miljard jaar oud
Dankzij radiogolven uit de diepe kosmos zijn astronomen op een Melkweg-achtig sterrenstelsel gestuit dat zo’n anderhalf miljard jaar na de oerknal ontstond. Dat is veel eerder dan mogelijk zou moeten zijn.

Vandaag in het nieuws

Kiezers in Suriname stemmen voor een nieuw parlement, de Nationale Assemblée. Desi Bouterse aast op een derde termijn als president. Om kiezers over te halen op zijn partij te stemmen gaf hij ze, dankzij Chinees geld, de Bouterse Highway: een weg van tien kilometer lang.

Aanraders van de redactie

De set van Goede tijden, slechte tijden in Duivendrecht. Beeld Martijn Immink
De set van Goede tijden, slechte tijden in Duivendrecht.Beeld Martijn Immink

‘Je kunt leerlingen niet afrekenen op corona’
Blijven zitten of overgaan? Middelbare scholieren weten dat rond deze tijd normaal vaak wel. Maar hoe zit dat nu, tijdens de coronacrisis? Beslist de school, de leerling of mogen de ouders bepalen of hun kroost mag overgaan? Wat is eerlijk?

Hoe corona de comeback van GTST overhoop gooide
Goede tijden, slechte tijden moest dit jaar een comeback maken. Maar toen veranderde het leven zelf in één grote cliffhanger: hoe nu verder?

Vleugellam: coronaramp gaat aan geen enkel Europees luchtvaartbedrijf voorbij
Twee maanden nadat het vliegverkeer tot stilstand is gekomen, maakt de luchtvaart de voorlopige balans op. In Europa leidt de coronapandemie al tot tienduizenden ontslagen, de afschrijving van honderden vliegtuigen en miljarden aan staatssteun. En het einde is nog niet in zicht.

Het tragische einde van pizzeria Pinoccio, vlak om de hoek bij grillroom Corona
Het restaurant van Györgyi Kovács, pizzeria Pinoccio in Nijmegen, is failliet. Ze liet de tafels schoon en gedekt achter voordat ze huilend vertrok. Het is geen restaurant, zegt ze, het is een half leven, ‘het is alsof iemand overlijdt, zo definitief’.

Fans konden tot hun verdriet geen afscheid nemen van olifantenstier Mekong. Beeld Harry Cock/de Volkskrant
Fans konden tot hun verdriet geen afscheid nemen van olifantenstier Mekong.Beeld Harry Cock/de Volkskrant

De directeur en de pinguïns in Emmen zijn blij met bezoekers
De pinguïns in Wildlands Adventure Zoo leven op nu ze weer mensenstemmen horen. Net als de directeur van het park, want bezoekers of niet: dieren eten door.

Column: Gewone Surinamers strijden niet alleen tegen politieke partij, maar ook tegen moreel corrupt systeem
Sheila Sitalsing constateert aan de vooravond van de verkiezingen dat het Surinaamse politieke systeem vooral goed is voor mensen die daarin gedijen. ‘Waardoor er over de ellendig onderhouden wegen ook geregeld een Porsche rijdt, of een G-Wagon, betaald met onduidelijk verkregen middelen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden