nieuwsbrief 7 februari 2019

Volkskrant Ochtend: Een geschatte 180 tot 800 kinderen worden jaarlijks ‘achtergelaten’ in land van herkomst | Deze meisjes inspireerden de Nederlandse klimaatspijbelaars

Een zwaar bepakte auto in Casablanca. Kinderen worden onder het mom van een ­vakantie of familiebezoek naar het buitenland gelokt, eenmaal daar worden hun paspoorten, reisdocumenten, ­telefoon en geld ingenomen om contact met het thuisfront te verhinderen. Beeld Najib Nafid

Terwijl u sliep

Een geschatte 180 tot 800 kinderen worden jaarlijks ‘achtergelaten’ in het buitenland 
Opvoedproblemen en gebrekkige communicatie zijn vaak het ­motief dat ouders met een niet-westerse migratieachtergrond hun kinderen achterlaten in het buitenland. Dat is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek dat het Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) samen met het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) donderdag publiceert.

Groot onderzoek Huis van Afgevaardigden naar mogelijke corruptie Trump
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag een grootschalig onderzoek aangekondigd naar de handel en wandel van president Donald Trump, zijn familie, zijn bedrijf en zijn regering. Er wordt vooral gekeken naar mogelijke corruptie.

Als kind werd Abdellah Mehraz door zijn vader ‘achtergelaten’ in Marokko. Nu helpt hij migrantenouders met opvoedproblemen
Ouders met een niet-westerse achtergrond kiezen er vele tientallen keren per jaar voor hun kinderen terug te brengen naar het land van herkomst. Vaak zijn opvoedproblemen het motief. Voor kinderen is het een traumatische ervaring, weet pedagoog Abdellah Mehraz uit zijn eigen jeugd.

Menselijke eetlust voor groot deel verantwoordelijk voor afname grote dieren
De mens is bezig de grote dieren van de wereld op te eten. Menselijke consumptie is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor een afname van het aantal grote zoogdieren, vissen, reptielen, amfibieën en vogels. Meer dan 150 soorten in deze categorie worden met uitsterven bedreigd.

Vandaag in het nieuws

In het hele land spijbelen scholieren om te demonstreren, onder meer op het Binnenhof, voor het klimaat. In Bratislava spreekt bondskanselier Merkel de leiders van Polen, Tsjechië, Hongarije en Slowakije. Thema: 30 jaar Val van de Muur. En minister Ollongren lanceert een leenregeling voor woningbouw op oude bedrijventerreinen.

Aanraders van de redactie

Zweedse klimaatspijbelaar: ‘Mensen zeggen wel dat het klimaat een existentiële bedreiging is, maar gaan door alsof er niets aan de hand is’
Greta Thunberg zette als ‘klimaatspijbelaar’ een wereldwijde trend. De scholier, die asperger heeft, blijft weg van de lessen totdat Zweden de klimaatafspraken van Parijs echt naleeft. 

De burgerwacht is als het kopje suiker van vroeger
Buurtpreventie wordt populairder in Nederland. Vooral in relatief veilige wijken. Waarom juist daar? ‘Je suiker haal je niet meer bij de buren, je werkt nu samen aan veiligheid.’ Maar dat is niet alleen maar positief

Een burgerpreventieteam aan het werk in de wijk Ruwaard in Oss. In de kleinstesteegjes worden deuren gecheckt en rommel aan de kant gezet. Beeld Raymond Rutting

Als kind werd Abdellah Mehraz door zijn vader ‘achtergelaten’ in Marokko. Nu helpt hij migrantenouders met opvoedproblemen 
Ouders met een niet-westerse achtergrond kiezen er vele tientallen keren per jaar voor hun kinderen terug te brengen naar het land van herkomst. Vaak zijn opvoedproblemen het motief.Voor kinderen is het een traumatische ervaring, weet pedagoog Abdellah Mehraz uit zijn eigen jeugd.

Column Bert Wagendop
‘De markt’, die draait de democratie de nek om, schrijft Bert Wagendorp. Het is de taak van de politiek om de macht van de belasting ontduikende, privacy schendende, desinformerende slavendrijvers in te perken.

Op naar een schonere toekomst met onze energie - maar elk Europees land pakt dit anders aan
Elk land in Europa pakt de energietransitie anders aan. Dat is te merken in de discussie over het Nederlandse klimaatbeleid, waar regelmatig wordt gewezen hoe omliggende landen het anders (beter, of juist slechter) doen. Wat typeert de Nederlandse aanpak, en wat doen onze buurlanden anders?

Computer blijft koel door natuurkundetruc
Door een nieuwe natuurkundige truc gaan computers in de toekomst mogelijk minder warmte uitstoten. Op papier duiken fysici zelfs onder het absolute minimum dat moeder natuur daarbij toestaat.

De ventilatoren in het Facebook Data Center in Zweden. Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden