Volkskrant Ochtend: Dwars door politiek verdeeld Rotterdam met tram 4 | Noren zijn terug op olympisch podium

Goedemorgen. Alle politieke strijd van de gemeenteraadsverkiezingen komt samen in Rotterdam. Wie de extremen van de stad wil zien, rijdt de hele rit van tramlijn 4: van villa naar volk, langs hip en langs hoop. Verder in uw ochtendbrief: in Warschau leren deze cursisten schieten, want Europa zit in 'een donkere periode', en van de politie verwachten ze niets.

Tramlijn 4 doorkruist Rotterdam.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Rechter straft fiscus voor gebruik zwartspaarderslijst anonieme tipgever
De Belastingdienst en het ministerie van Financiën hebben voor de tweede keer in dezelfde rechtszaak een nederlaag geleden. Het gerechtshof in Den Bosch bepaalde dinsdag opnieuw dat de nabestaanden van een zwart-spaarder de belastingaanslag over diens Luxemburgse bankrekening niet hoeven te betalen. Het is het hof onvoldoende duidelijk welk bewijs de Belastingdienst heeft voor het opleggen van de aanslag.

Weg is vrij voor Ollongren om referendum ten grave te dragen

De Raad van State zegt het dinsdag nogmaals: het kabinet heeft 'juridisch effectief' geformuleerd waarom een referendum over het schrappen van het referendum niet mogelijk is. Ofwel: minister Ollongren van Binnenlandse Zaken mag in haar intrekkingswet bepalen dat deze niet referendabel is.

Goed nieuws voor de ernstig bedreigde rivierschildpad: nest met zestien eieren ontdekt
Het is zoiets als het eerste kievitsei. Dorpelingen in Cambodja hebben langs een rivier een nest met zestien eieren van de ernstig bedreigde zuidelijke rivierschildpad ontdekt, een dier zo zeldzaam dat men twintig jaar geleden dacht dat het was uitgestorven. Het is het eerste nest sinds een jaar.

Trump wil verbod op tot machinegeweer omgebouwde wapens
De Amerikaanse president wil af van hulpmiddelen die semi-automatisch wapens feitelijk veranderen in automatische vuurwapens. Donald Trump heeft het ministerie van Justitie dinsdag opdracht gegeven om de zogenaamde 'bump stocks' te verbieden.

Een zuidelijke rivierschildpad of 'Koninklijke schildpad', zoals hij heet in Cambodja.Beeld WCS

Vandaag in het nieuws

Bij zijn aftreden eind vorig jaar werd 21 februari in Zimbabwe uitgeroepen tot Robert Mugabe Day. Hij wordt vandaag 94. Het is de laatste handelsdag in aandelen TMG. Eigenaar Mediahuis haalt het bedrijf, sinds 1979 genoteerd, van de beurs. Wie treden op in Landgraaf op 15, 16 en 17 juni? Eric Corton maakt het programma van Pinkpop bekend.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Aanraders van de redactie

Van villa naar volk, langs hip en langs hoop: tramlijn 4 in Rotterdam
Tramlijn 4 rijgt Rotterdam in al zijn hoedanigheden aan elkaar. Van het rijke Hillegersberg via het opgepoetste centrum naar de belwinkels in Bospolder. Hoe ligt de stad erbij, zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen?

Bij Warschau kan je leren schieten, voor als de jihadisten komen
Uit heel Europa komen cursisten naar een vervallen fabriek aan de rand van Warschau om een weekend les te krijgen in schieten en zelfverdediging. Want Europa zit in 'een donkere periode', en van de politie verwachten ze niets. (+)

Uit heel Europa komen cursisten naar een vervallen fabriek aan de rand van Warschau om les te krijgen in schieten en zelfverdediging.Beeld Piotr Malecki

Onversneden liberaal, bijna verslaafd aan politiek, voor wie de sky the limit is
Barbara Visser heeft een bliksemcarrière: in tien jaar tijd van gemeenteraadslid naar staatssecretaris van Defensie. Met dank aan haar bloedserieuze taakopvatting én haar onversneden VVD-standpunten. De politiek is haar thuis. 'Eenmaal in Den Haag was ze verkocht.' (+)

Bij het afscheid van Ruud Lubbers brengt iedereen iets terug
Een kale man met een pleister op zijn achterhoofd die zacht grommend bidt, een dame in plooirok met een opgewonden grijnsje, een jonge vrouw op hooggehakte laarzen. Margriet Oostveen zit op een een kerkbankje, en ziet: elk afscheid doet ertoe en brengt iets terug. (+)

De Noorse langlauf dames tijdens de medailleceremonie, waar zij goud ontvingen voor de 4x5km estafette.Beeld epa

Hoe de Noren hun troon in het Olympisch medailleklassement heroverden
Acht Winterspelen geleden won Noorwegen geen enkele gouden medaille. Nu leiden ze het medailleklassement weer. Niet een berg geld, maar wetenschap en bescheidenheid maken het verschil.

Ja Teun, ik weet dat ketjap voor 90 procent uit suiker bestaat, daarom vind ik het zo lekker
Nico Dijkshoorn wil graag op deze plek tegen alle reclamebureaus zeggen: Teun spreekt voor zichzelf. Zelf doet hij alles. Met een raar hoedje op het hoofd tot in zijn nek in de ketjap, niets is te gek. Maar het contact met de uitheemse koffieboertjes, daar zou hij zich niet meteen op verheugen. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden