Volkskrant OchtendZaterdag 20 februari

Volkskrant Ochtend: Duizenden zelfstandigen in de kou na fout Belastingdienst • Advocaat Khalid Kasem werd beschuldigd van lekken naar handlangers van Ridouan T. Nu doet hij zijn verhaal

Pieter Omtzigt (CDA) en Eric Wiebes (VVD) in februari 2017. Beeld Hollandse Hoogte / Werry Crone
Pieter Omtzigt (CDA) en Eric Wiebes (VVD) in februari 2017.Beeld Hollandse Hoogte / Werry Crone

Nieuws

Door een fout van de Belastingdienst hebben duizenden Nederlanders onterecht toeslagen moeten terugbetalen. Veel gedupeerden raakten daardoor in de schulden, waarvoor slechts een klein deel schadevergoeding heeft gekregen.

Na weken van dalingen neemt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen weer toe. Is dit, ondanks de strenge maatregelen, het begin van de derde golf die het RIVM heeft voorspeld?

De VVD trapt de campagne zaterdag af met paginagrote krantenadvertenties in bijna alle ochtendkranten. Alles draait om lijsttrekker Mark Rutte, de partijnaam verdwijnt helemaal uit beeld.

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt zaterdag weer voor de rechter verwacht. Hij gaat dan in beroep tegen zijn veroordeling tot een jarenlang verblijf in een strafkolonie. Ook hoort hij naar verwachting de uitspraak in een smaadzaak.

De senaat buigt zich over de spoedwet voor de avondklok, nadat een meerderheid in de Tweede Kamer die steunde. Het RIVM meldde vandaag meer positief geteste personen. Het aantal besmettingen lijkt daadwerkelijk weer toe te nemen in Nederland. Volg het laatste coronanieuws in dit liveblog.

Khalid Kasem raakte in opspraak door beschuldigingen dat hij vertrouwelijke informatie uit strafdossiers heeft gelekt aan handlangers van Ridouan Taghi. ‘Ik zat alleen op mijn kantoor toen ik het las. De grond werd onder mijn voeten weggeslagen.’ Beeld Linelle Deunk
Khalid Kasem raakte in opspraak door beschuldigingen dat hij vertrouwelijke informatie uit strafdossiers heeft gelekt aan handlangers van Ridouan Taghi. ‘Ik zat alleen op mijn kantoor toen ik het las. De grond werd onder mijn voeten weggeslagen.’Beeld Linelle Deunk

Aanraders

De advocaat Khalid Kasem werd ervan verdacht informatie te hebben gelekt naar de organisatie van Ridouan T. Nu daarvoor geen bewijs is gevonden doet hij voor het eerst zijn verhaal. Het droevigst van de affaire vindt hij nog wel dat plotseling openlijk duidelijk werd hoeveel wantrouwen zijn afkomst oproept.

Sheila Sitalsing: ‘Er wordt nu niet meer zo lacherig gedaan over de link tussen dierenwelzijn en onze gezondheid.’

Deftige blootfoto’s door professionele fotografen zijn er genoeg, maar voor amateurfotografen en -modellen was nooit veel aandacht. Tot Wim de Jong hun kiekjes besloot te verzamelen op veilingen en beurzen, en zo een hoofdstuk toevoegde aan de fotografiegeschiedenis.

De vastestofaccu kan wel drie keer meer energie bevatten dan de huidige accu’s en is nog veiliger ook. Na zeven jaar is hoogleraar Petra de Jongh iets dichter bij de heilige graal gekomen: er is een werkend exemplaar.

Elders in Rusland werd gedemonstreerd voor oppositieleider Navalny, maar niet in Novotsjerkassk. Tom Vennink ziet tijdens een bezoek aan de stad, getraumatiseerd door een bloedig neergeslagen demonstratie in de Sovjet-tijd, hoe Russen nog altijd worstelen met hun revolutionaire verleden.

Waar blijft het privacyvriendelijke alternatief van eigen bodem voor de sociale media van Big Tech? Het deze week begonnen Quodari hoopt het gat in de markt te vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden