Volkskrant OchtendZaterdag 29 juni

Volkskrant Ochtend: Duizenden supporters naar Frankrijk: de doorbraak van de Oranjevrouwen is definitief | De aanslag in Utrecht door de ogen van mensen van het rampenhospitaal

Redactie
Feestelijke optocht van oranjesupporters in Valenciennes ter gelegenheid van de wedstrijd tussen Nederland en Kameroen op 15 juni. De Nederlandse vrouwen wonnen met 3-1. Beeld Arie Kievit
Feestelijke optocht van oranjesupporters in Valenciennes ter gelegenheid van de wedstrijd tussen Nederland en Kameroen op 15 juni. De Nederlandse vrouwen wonnen met 3-1.Beeld Arie Kievit

Terwijl u sliep

Duizenden Oranjefans naar Valenciennes: een pelgrimage voor meiden die het ver willen schoppen
Nederlandse fans trekken zaterdag in groten getale richting Frankrijk voor de kwartfinale van het WK. Het is in meerdere opzichten een markeringspunt in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal.

Is de westerse democratie een doodlopende straat ingereden?
Liberale democratieën hebben het zwaar. Polarisatie en versnippering tasten hun slagkracht aan. Ook in het nieuwe Europees Parlement, dat komende week wordt geïnstalleerd, dreigt stagnatie. Maar volgens Arie Elshout gloort er hoop.

Kapitein Sea-Watch opgepakt in haven van Lampedusa
Het omstreden reddingsschip Sea-Watch 3 met 42 migranten aan boord is aangemeerd in de haven van Lampedusa. De Duitse kapitein Carola Rackete is direct daarop gearresteerd door de politie, meldt een woordvoerder van Sea-Watch. Het schip dat onder Nederlandse vlag vaart, lag al een tijd uit de kust van het Italiaanse eiland, maar mocht van de autoriteiten niet in Italiaanse wateren komen.

Kabinet sluit compromis en wil zich ‘nuchter’ richting een groenere toekomst bewegen
Het kabinet is er zeker van: met het klimaatakkoord gaat Nederland voorop lopen in Europa zonder dat de huishoudens er onder lijden. ‘Grote veranderingen in kleine stappen’, is het nieuwe devies. De echte afrekening volgt pas bij de uitvoering.

Vandaag in het nieuws

De Nederlandse voetbalsters spelen om 15.00 de kwartfinale van het WK tegen Italië. Vandaag wordt de juridische fusie tussen ABN AMRO Bank en ABN AMRO Group van kracht. Trainers uit binnen- en buitenland komen bijeen om te praten over de toekomst van het Nederlands voetbal.

Aanraders van de redactie

Dit is geen oefening: hoe de rampenkliniek in Utrecht de slachtoffers van 18 maart opving
Als een schutter op 18 maart het vuur opent in een Utrechtse tram, gooit het UMC razendsnel zijn rampencentrum open. Alles staat klaar, op alles is getraind. En toch is zo’n echte aanslag anders dan verwacht.

De gekleurde strepen op de vloer geven aan welke route hun bedden moeten afleggen. Beeld
De gekleurde strepen op de vloer geven aan welke route hun bedden moeten afleggen.

Trainen tot je de beste bent – zo halen deze voetbalsters de top
Niet alle internationals komt het talent aanwaaien. Neem Dominique Bloodworth en Sherida Spitse. Zij hebben veel geïnvesteerd in hun ontwikkeling. Met succes. Zaterdag staan ze in de kwartfinale van het WK tegen Italië.

‘Mini-Trump’ Hoekstra zegt waar het op staat – dat is het nieuwe normaal in de Navo
Traditioneel zijn er twee dingen die ons land verenigen: het Nederlands elftal en het koningshuis. Maar sinds deze week is er een derde: Pete Hoekstra.

Pete Hoekstra, ambassadeur Verenigde Staten.
 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Pete Hoekstra, ambassadeur Verenigde Staten.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Tinder voor apen: fijn voor de aap, goed voor de voortplanting
Als het aan onderzoekers in Apenheul ligt, kunnen orang-oetans in een dierentuin straks zelf hun partner kiezen, via een touchscreen. Want apen die iets te kiezen hebben, krijgen ook meer nakomelingen.

Vertel de Volkskrant wat u wilt weten
Bij de Volkskrant willen we u als lezer graag uitnodigen om mee te denken over welke verhalen wij moeten maken. Wilt u meer weten over de Brexit, Trump, het klimaat, onderwijs of sport? Zo ja, wat dan? Welke thema’s missen we? En wat gebeurt er in uw buurt waar wij over zouden moeten schrijven? Wij willen dit weten zodat we vaker stukken kunnen maken waar u ons om heeft gevraagd. Als u zich aanmeldt krijgt u in de toekomst een seintje wanneer zo’n verhaal klaar is. Er zijn geen kosten en verplichtingen, u bepaalt hoe vaak u meedoet. Deelname staat open voor abonnees.

null Beeld

De subcultuur waarin tieners en twintigers hun idolen online half-ironisch smeken om hen te vermoorden
Lisa Bouyeure las een uiterst opmerkelijk artikel in The New Yorker, over een fenomeen dat ook in Nederland voorkomt: fans die hun idool smeken om hen te vermoorden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden